Veterinärt
31 december 2019 06:00
Ridsportplus

CT-skanning kan förhindra en operation

SpecialistvårdDet uppstår lätt problem i hästens bakknän, men det kan vara svårt att hitta felet. Ofta används artroskopi för att leta skador men CT-skanning kan ge ännu mer information om just bakknän.

CT-skanning kan förhindra en operation
Vid artroskopi arbetar kirurgen ”på distans” genom att operationsområdet syns på en skärm. I de nyrenoverade operations-salarna i Helsingborg har de en stor skärm med fantastisk skärpa. Bilden visar artroskopi av ett bakknä, där en CT-skanning. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är relativt vanligt att hästar får problem i bakknäet. Användningsområde, underlag och skoning är några av de faktorer som spelar in. Symtomen kan vara diffusa: hästen bjuder inte fram ordentligt utan går med kort steg, eller en hopphäst som inte vill ta i som vanligt vid avsprång.

    Veterinären Line Greve vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg är specialiserad på ridbarhetsproblem. Hon ser ofta problem med bakknän.
    – Jag har arbetat som veterinär i fem år i England och tre år i Sverige, säger Line Greve. I England hade vi nästan ingen häst med problem i bakknäna. Här har jag jättemånga.
    – Jag tror att det har att göra med att vi tränar på andra typer av underlag här jämfört med i England. När jag gör en Q-horse-undersökning (högteknologiskt system för objektiv rörelseanalys, reds anm) visar den att hästar med knäproblem ofta inte kan skjuta ifrån med bakbenet.

    Fakta

    Här gör CT mest nytta:

    Situationer där CT kan vara ett bra alternativ, enligt Mads Kristoffersen:

    • Om det inte finns självklara fynd på röntgen och ultraljud.
    • När det gäller elithästar vill ansvarig veterinär ibland veta ”hela” sanningen om hästen, så att allt som behöver åtgärdas blir gjort.
    • Som förberedelse till operation, till exempel vid komplexa situationer kring cystor.
    • Vid problem i bakknä och hovled kan man genom CT se mitt inne i leden, vilket  inte är möjligt med artroskopi.
    Expandera

    CT-skanning görs på allt fler

    I vissa fall går bakknäpatienterna vidare till andra undersökningar som röntgen, ultraljud, MRI (magnetisk resonanstomografi) och artroskopi. På allt fler görs CT-skanning.
    – Tack vare CT kan man ibland hitta skador på delar av menisk och korsband som inte går att se på annat sätt, eller en cysta på ett ligament. Vi får mycket mer information genom CT än genom artroskopi – det gäller alla leder, men speciellt bakknän, säger Mads Kristoffersen, chefsveterinär kirurgi vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.
    – Bilderna vi får fram blir mycket precisa, ner till en kvarts millimeter per bildsnitt.

    Sverige är ett av få länder som kan erbjuda CT-skanning av häst. I september var Mads Kristoffersen inbjuden till den engelska veterinärkongressen BETA för att berätta mer om tekniken.
    – Ibland innebär de mycket utförliga svar vi kan få från CT att hästen inte behöver opereras, utan kan medicineras i stället, säger Mads Kristoffersen.
    – Andra gånger kan vi upptäcka att hästen har fler skador än den initialt upptäckta och att det därför inte är lönt att behandla den över huvud taget.

    2019-hbg-djursjukhus-30
    CT-skanning Foto: Lottapictures

    Undersökningen tar inte mer än en timme

    Före en CT-undersökning har hästen noga undersökts, så att området för skadan har ringats in. Hästen ligger endast i lätt narkos (intravenös anestesi). Undersökningen får därför inte ta mer än en timma.
    – Om båda bakknäna behöver undersökas görs detta i två omgångar, på grund av att den lätta narkosen inte varar så länge, säger Mads Kristoffersen.
    – I en del fall kan vi behöva operera en häst direkt efter CT-undersökningen, men det är då i regel förberett så att allt är klart i operationssalen och det är bara att söva hästen lite djupare och börja operera.
    – Genom att spruta in kontrastvätska kan vi se brosk, menisk och korsband.

    Beroende på vad CT-skanningen visar kan hästen behandlas på olika vis.

    Fakta

    CT-skanning

    CT är en förkortning för computed tomography och kallas ibland även DT, datortomografi. En CT-skanning visar skelett, fett, mjukdelar och brosk ner till en kvarts millimeter i precision och bilderna kan visas tredimensionellt.

    I Helsingborg görs närmare 300 CT-skanningar om året på häst. Övervägande delen, 80 procent, är hästar som har remitterats från andra veterinärer i södra Sverige, Danmark och Norge.

    Tillgänglighet

    CT för häst finns på två platser i Sverige: i Helsingborg och på Strömsholm, tack vare att Stiftelsen Svensk Djursjukvård har skänkt apparaterna. I övrigt finns de just nu bara i Holland, England och USA.

    Kostnad

    CT av ett bakknä kostar 14 500 kronor inklusive narkos. Det ersätts oftast av försäkringsbolagen, beroende på omständigheter och försäkring.

    Menisk

    Meniskerna är två halvmåneformade skivor som fungerar som stötdämpare i knäet och gör det stabilare vid rörelse. När en menisk skadas kan det bildas sprickor eller att en meniskbit lossnar. Mindre skador kan självläka.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden