Nyheter
10 oktober 2017 15:00

Dags för världscuppremiär

Äntligen drar året världscupsäsong igång, som vanligt är det Oslo som är värd för premiären.
Årets startfält är nog det vassaste hittills. Tre svenskar finns med bland de som jagar poäng.

Dags för världscuppremiär
Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Angelie von Essen är svenskarna som rider årets världscupspremiär i Oslo (arkivbilder). Foto: Lotta Gyllensten, Roland Thunholm

Den som vinner i Oslo är nästan alltid med i världscupfinalen när serien avslutas i april året därpå. Under de tio senaste åren finns bara ett undantag – förra årets vinnare Alberto Zorzi.

Italienaren, som är baserad hos Stal Tops i Nederländerna sedan ett par år tillbaka, fick något av ett internationellt genombrott i och med segern i Oslo förra året. Han har sedan gått från klarhet till klarhet med seger i en av deltävlingarna i Global Champions Tour, och han var ytterst nära en medalj på EM i Göteborg. Alberto vann säsongspremiären förra året, men kom endast till start i ytterligare fem deltävlingar och tog bara tre poäng till – vilket inte räckte till final.

Tre förhandsfavoriter

WC Hoppning 2017

  • Peder Fredricson: Christian K har övertygat och kan mycket väl vara med i toppen.
  • Lorenzo de Luca: Har radat upp fina resultat med Halifax van het Kluizebos. Väntar på första Världscupsegern – kan komma här.
  • Kevin Staut: Vann Europaligan förra säsongen, men utan att vinna en deltävling. Blir dock farlig här med sina snabba hästar Elky van het Indihof eller For Joy van’t Zorgvliet.

2015 vann fransyskan Penelope Leprevost premiären i en tävling som blev något av en fransk uppvisning med franska ryttare på första, andra, tredje och femte plats. Året innan var det Jür Vrieling som lite otippat tog hem segern medan Scott Brash vann 2013.

Årets upplaga av Oslo-tävlingarna har lockat ett mycket välmeriterat startfält. 12 av de 20 högst rankade ryttarna finns på plats. Däribland Peder Fredricson som har med sig Christian K och Carat Desire.

På plats finns också Douglas Lindelöw och Angelie von Essen. 2014 tog Douglas en fin sjundeplats i Oslo efter en felfri omhoppning. Då red han Casello, nu är det förstås Zacramento som ska plocka poängen så det förhoppningsvis kan bli en ny final.

Tre att se upp med

WC Hoppning 2017

  • Steve Guerdat: Väljer tredjehästen Hannah till premiären men går aldrig att räkna bort. Vill gärna bli den första ryttaren som vinner fyra finaler.
  • Bertram Allen: Är Bertrams formsvacka över nu? I så fall blir han farlig med hyperkvicka Izzy by Picobello.
  • Marlon Modolo Zanotelli: Brasilianaren tävlar inte om poäng, men kan mycket väl vinna då han har visat storform med i princip alla sina hästar den senaste tiden.

Förhandsfavoriterna i det stjärnspäckade startfältet är många. En spännande start är tyske Daniel Deusser som sedan en tid tillbaka har Irma Karlssons YEM-vinnare Cornet 39 i stallet. Tävlingarna i Oslo blir ekipagets femte tillsammans. Cornet reds tidigare av Lauren Hough, men ägs nu av Stephex Stables.

Svenskanknytning finns det också i det irländska ekipaget Mark McAuley och Miebello (val. f-04, e. Quite Easy-Cardento, uppf. Johan Lundh). Mark har ju tagit över Miebello när sambon Charlotte Mordasini är gravid och ekipaget var reserv i det guldvinnande irländska EM-laget.

Här finns start- och resultatlistor

SVT1 sänder premiären direkt med start 14.00 söndag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden