Hoppning
29 mars 2020 17:53
Ridsportplus

Daniel Deusser: ”Jag var nära att ge upp”

Deussers detaljerDen tyske hoppryttaren Daniel Deusser, 38, lämnar inget åt slumpen och han låter alltid hästarna bestämma hur de vill ha det. – Det bästa är att låta dem hoppa i den form de gillar, säger ryttaren som vann GP i Göteborg i februari.

Daniel Deusser: ”Jag var nära att ge upp”
Daniel Deusser är rankad trea i världen, och han siktar nu mot en medalj vid OS i Tokyo. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Han är just nu rankad trea i världen, en riktig superstar i ridsportssfären. Men han agerar knappast som någon bortskämd stjärna. Tvärt om, när Ridsport träffar Daniel Deusser under Gothenburg Horse Show kommer han på exakt (så klart) överenskommen tid och slår sig fläckfri och avslappnad ner för en pratstund. En lång sådan, visar det sig – Daniel Deusser gillar att prata häst och bjuder gärna på sig själv.

    Vi börjar samtalet från när och hur det började, han beskriver sin uppväxt, och det står snabbt klart att hans pappa Thomas och resten av familjen betytt mycket för honom.

    Farfar Deusser var bonde med kor och grisar på gården utanför Wiesbaden men efter hand flyttade fler och fler hästar in i stallarna.
    – Hela familjen var involverad, minns han.

    Blev annat än ridning under uppväxtåren

    Daniel gillade också hästarna och var ofta med pappa Thomas på tävlingar. Men eftersom kompisarna inte sysslade med ridning blev det annat också.
    – Är man i 10-15-årsåldern vill man vara med kompisar så jag cyklade BMX, spelade tennis och bordtennis och friidrottade.

    Deusser-daniel-air-jordan-z1-080328
    2007 kom Daniel Deusser tvåa i världscupfinalen med Air Jordan Foto: Roland Thunholm

    Men hästarna och familjens gemensamma intresse drog alltid ändå, så Daniel tävlade en hel del på helgerna och gjorde några internationella starter som young rider. När han var 20 år och klar med skolan ville han bli proffsryttare.
    – Men mamma ville inte det, hon tyckte att det var för osäkert, berättar Daniel.

    Det blev ändå så, när en vän till familjen, Siegfried Herröder, behövde Daniels hjälp.
    – Han hade skadat sig och behövde någon som red hans hästar. Han tyckte jag skulle prova på proffslivet, åtminstone i ett halvår, så jag sa ja.

    Herröder sålde också hästar och en dag hamnade han och Daniel hos Franke Sloothaak.
    – Vi satt där och drack kaffe och så plötsligt sa Franke att han behövde en ny ryttare. Herröder tyckte jag skulle ta jobbet.

    Det var som en dröm att få galoppera in på den banan och hoppa de stora hindren.

    Det gjorde Daniel men snart ångrade han sig.
    – Jag var nära att ge upp. Franke var så duktig och löste problem med varenda häst han satt upp på. Han fick allt att se så lätt ut medan jag fick kämpa.

    Franke-sloothaak2-140227-rt
    Mentorn:
    Franke Sloothaak, 62 år. Tränade för Alwin och Paul Schockemöhle. Två OS-guld och ett brons tillsammans med det tyska laget. 1994 tog han dubbelt guld, både individuellt och i lag, vid VM i Haag. Foto: Roland Thunholm

    Sög åt sig kunskap hos Sloothaak

    Men Daniel stannade, i fyra och ett halvt år, insåg att han hade mycket att lära och sög åt sig av all Frankes kunskap.
    – Jag stortrivdes, mycket också för att jag var en del av familjen. Frankes son Sebastian var i min ålder och han hade också en yngre syster.

    På tävlingsbanorna lyckades Daniel allt bättre, han red YREM i Köpenhamn och i sitt första tyska seniormästerskap var han tia och fick därmed rida i Aachen det året.
    – Det var som en dröm att få galoppera in på den banan och hoppa de stora hindren.

    Franke tävlade fortfarande själv men antalet hästar i stallet blev färre och vännen Herröder tyckte att Daniel skulle vidare. Stal Tops i Nederländerna sökte ryttare.
    – Jag ville inte till Holland men när Franke övertygade mig att han hade tagit jobbet om han varit i mina kläder, då tackade jag ja.
    – Det blev ett helt annat liv men också en fantastisk chans för mig att rida många och olika hästar, resa runt hela jorden och tävla varje helg, samtidigt som allt fungerade på hemmaplan.

    Daniel-deusser---evita-van-de-veldbalie_3
    Daniel Deusser tog lagsilver i EM med Cornet d’Amour 2013. Vann Top 10­-finalen i Globen med Evita van de Veldbalie. Foto: Peter Zachrisson

    Placerade sig tvåa i världscupfinalen

    Hos Jan Tops fick Daniel efter en kort tid Air Jordan, som han gjorde sin världscupdebut med. De tog sig till final i Las Vegas 2007 och blev tvåa.

    Prestana, Caballero och Untouchable är andra hästar som Daniel minns från Tops-tiden.
    – Tyvärr såldes många av hästarna efter hand. Först brydde jag mig inte, jag fick ju rida nya som var bra och tävla dem. Men efter sex år tröttnade jag, när det ibland inte fanns hästar att prestera med.

    Då ringde Stephan Conter från Stephex Stables i Belgien.
    – Han ringde och ringde och ringde, men jag förklarade att jag inte ville rida försäljningshästar mer, men Stephan sa att han skulle satsa.

    Tyskland-os-lagbrons2-160817-rt
    2016 tog Daniel Deusser lagbrons i OS i Rio med First Class van Eeckelghem. Var också trea i världs­ cupfinalen med Cornet d’Amour. Foto: Roland Thunholm

    Det gjorde Stephan Conter, när Daniel Deusser började hos honom fanns ett stall, ett ridhus och en utebana. I dag finns fem stall, för 180 hästar, på anläggningen, tre ridhus och fem utebanor. Dessutom har Stephex ett samarbete med italienska Scuderia, vilket gör att flera av de riktigt bra hästarna kan bli kvar.

    Nummer ett är att ingjuta självförtroende i hästarna.

    En annan anledning till att Daniel beslöt sig att flytta var att flickvännen Caroline Wauters, numera fru, bodde inte så långt från Stephex.
    – Vi sa att vi skulle testa om det blev bra, och det blev det, säger Daniel.

    Huvudryttare hos Stephex Stables

    Allt hände för åtta år sedan och Daniel är kvar. Han är huvudryttare i gänget som består av Lorenzo de Luca, Jonna Ekberg, Petronella Andersson, Zoé och Emilie Conter, Kendra Brinkop och Alain Collette.

    Jasmienvbisschop_e228_0297
    Det sitter i detaljerna, det är nog de flesta ryttare ense om. Men för Daniel Deusser är det viktigare än något annat. Foto: Yvonne Karlsson

    Klart att han funderat på att starta eget.
    – Men för det behövs ekonomi, kontakter, sponsorer, hästägare, ett helt team. Det innebär mycket arbete och en hel del huvudvärk. Som jag har det nu kan jag helt koncentrera mig på att rida, resonerar han.
    – Jag har nio hästar som går 1,40 och uppåt, precis lagom.

    Fakta

    Daniel gillar ordning:

    • ”Jag putsar alltid mina stövlar och skor själv, är de inte fläckfria blir jag irriterad”.
    • ”Min bil ska alltid vara helt ren och jag vill ha ordning och reda och rent i sadelkammaren. Så vill jag ha det hemma också”.

    Ridmässigt jämförs Daniel med sin läromästare Franke Sloothaak. Balansen, de följsamma händerna och viljan att anpassa ridningen efter varje individuell häst.
    – Vissa vill hoppa med öppen form, andra vill gå mer samlade. Jag låter hästarna bestämma och utvecklar dem efter det.
    – Det som jag tycker är absoluta nummer ett är att ingjuta självförtroende i hästarna och att de måste kunna lita på mig som ryttare.

    Danieldeusser
    Daniel Deusser gillar ordning och reda. Här kontrollerar han utrustningen på sitt OS-hopp Jasmien vd Bisschof under Gothenburg Horse Show. Foto: Yvonne Karlsson

    Han drar upp Tobago Z och Cornet d’Amour som exempel.
    – Jag trodde inte att de skulle räcka i de större klasserna. Tobago exempelvis är ganska liten och hade problem att räcka i kombinationerna. Så i början red jag starkt in på första hindret för att hjälpa honom. Sedan lärde han sig och klarade det själv. Cornet d’Amour litade allt mer på mig och då vågade han.
    – Har en häst ett bra hjärta kan de göra mer än de egentligen har förmåga till.

    Fakta

    Deussers OS-hopp

    • Jasmien vd Bisschof BWP-sto f -09 e Larino-Chin Chin, uppf Tom de Craene, Belgien, äg Stephex Stables.
    • Scuderia 1918 Tobago Z Zangersheide-hingst f -08 e Tanglo van de Zuuthoeve-Mr Blue, uppf Jonas Bellemans, Belgien, äg Stephex Stables.
    • Killer Queen VDM BWP-sto f -10 e Eldorado van de Zeshoek-For Pleasure, uppf Dirk och Ann Bruggeman-Carpentier, Belgien, äg Stephex Stables och Daniel Deusser.

    Har skrivit på kontrakt för landslaget

    Trots bra hästar och stor ridkapacitet har Daniel Deusser i tre år stått utanför det tyska landslaget. Han och Christian Ahlmann vägrade skriva på de kontrakt med regler om bland annat matchande av hästarna, hästägarna och sponsorerna som det tyska förbundet krävde.
    – I fjol lättade förbundet på reglerna och jag skrev på kontraktet, säger han.

    Jasmienvbisschop_e228_0267
    Daniel Deusser vid GHS. Foto: Yvonne Karlsson

    Därmed kunde han åka hem med en silvermedalj i lag (på Tobago Z) efter EM i Rotterdam i somras. Nu kan han också sikta in sig på sitt andra OS (gjorde även Rio 2016). Han har tre hästar som kan bli aktuella för en Tokyoresa.
    – Tobago Z, tillbaka efter skada, Jasmien vd Bisschof och Killer Queen VDM är mina tilltänkta hästar. Kanske Killer Queen passar bäst. Hon är bara tio år men hon har bra psyke, står högt i blod och har mer scope än de andra två, säger Daniel.

    Fakta

    Daniel Deusser

    Jasmienvbisschop_e228_0224
    Daniel Deusser Foto: Yvonne Karlsson

    Namn: Daniel Deusser

    Ålder: 38

    Född: Wiesbaden

    Längd: 190 cm

    Bor: I Belgien, i en vanlig villa en bit från Stephex Stables.

    Familj: Hustrun Caroline Wauters, dottern Stella, 5 år.

    Hobby: Det hinner jag inte med, jag tävlar varje helg.

    Äter gärna: När jag väl är hemma blir det gärna sushi eller någon god fisk. På sommaren gillar jag att grilla.

    Mästerskap: EM i Herning 2013 (silver i lag), VM Caen 2014, EM Aachen 2015, OS Rio 2016 (brons i lag), EM Rotterdam 2019 (silver i lag).

    Aktuella meriter: Red in mest pengar av alla 2019. Vann Grand Prix i Göteborg i år.

    Rankning: Trea på FEI:s lista över världens bästa hoppryttare. Sexa på listan över bästa ekipage, tillsammans med Tobago Z.

    Mål: Ta individuell medalj i Tokyo-OS.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden