Världen
10 december 2015 15:13

Danmark kringgår passregel

Det nya EU-direktiv som kräver att alla hästar med pass utfärdade i annat EU-land ska tilläggsregistreras har orsakat en hel del upprördhet i Sverige. I Danmark tolkas dock direktivet annorlunda än vad Jordbruksverket i Sverige har gjort.

Danska Fødevarestyrelse, motsvarigheten till svenska Jordbruksverket, menar att ett direktiv aldrig kan gälla retroaktivt. Det innebär att de inte kommer kräva tilläggsregistrering av hästar som redan finns i Danmark den 1/1 2016. Direktivet om tilläggsregistrering kommer bara gälla för hästar som kommer in i landet efter det datumet. 

Maiken Holm är stamboksförare på SEGES, den organisation i Danmark som registrerar och utfärdar pass till de allra flesta hästraser.
– Varför vi gör så? Vi undrar snarare varför ni tolkar det som ni gör i Sverige, säger hon.
– Det verkar ju rätt krångligt.

För de hästar som framöver kommer in till Danmark och ska tilläggsregistreras gäller i princip samma saker som i Sverige. Passet ska skickas in i original och man måste kunna styrka ägande genom någon slags dokumentation. Däremot behövs det inte göras någon ny id-kontroll och därmed slipper hästägaren kostnaden för det.

Även registreringen är betydligt billigare än i Sverige, SEGES kommer ta 265 danska kronor för detta. I och med att det inte kommer krävas retroaktiva registreringar räknar man inte heller med att ha någon köbildning i och med det nya direktivet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-