Sport
5 juli 2016 22:31

Malin och Foreign Affair bäst, igen

De 6-åriga dressyrhästarnas kval är klart. Malin Nilsson ledde från start till mål med Foreign Affair, en häst van vid framgång i Falsterbo sedan segern i 5-årsklassen 2015. Tio finalister gör upp på torsdag.

Malin och Foreign Affair bäst, igen
Foreign Affair och Malin Nilsson var en fröjd för ögat. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Det är samma domarteam som i 5-årsklassen som huserar i FHS fina domarkurer. Enda skillnaden är att Leif Törnblad och Jan-Ove Olsson bytt plats allt medan Susanne Rudholm fortfarande regerar vid C.

Startfältet bestod av 29 startande jämfört med de 38 som kom till start 2015. FHS-ledningens strategi med mindre startfält ger per definition resultatet att en större andel går till final, bland 6-åringarna tio stycken. I år krävdes det 0,432 procent mer för att ta sig till final. Fyra av årets finalister var även i final som 5-åringar.

Redan vid andra hästen på banan avgjordes klassen genom en favorit i repris från 2015 i ännu bättre form. Malin Nilsson, till vardags beridare hos Patrik Kittel, visade vackre Foreign Affair (KWPN e Rock Forever-Scandic, uppf/äg Jan Greve) i fin 6-års form med bra galoppombyten, totalt 73,952 procent. Speciellt galopprogrammet är starkt med fyra godkända byten. 

En av förhandsfavoriterna var Minna Telde på hennes egen Barland I.M. (SWB e Briar – Tip-Top, uppf Iwona Majewska, äg Ekeslund Holding AB). Det började så bra i travprogrammet men en felridning spräckte fokuset och det blev en del malörer längs vägen, totalt 66 procent och utanför final.

Mikaela Alderin-Danielsson på Bossanova YL (SWB e Bocelli – Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson) har haft fina kvalframgångar. De gjorde en bra ritt även om två byten underkändes av varsin domare från olika position, det blev dyrt och 67,476 procent räckte inte till final.

Istället var det en av de danska gästerna – norska Silje Bakken, en mycket skicklig ryttare, på Bøgegaardens Santiago (Hann e Soliman de Hus-Wesley) som satte en riktigt bra runda. Santiago visade härligt luftig galopp och gjorde byten med mycket gest, totalt 71,048 procent till slut en fjärde plats.

Sedan radade danska unghäst-VM aspiranter upp sig, första reserven Fürstenblick (DWB e Fürstenball-Bernstein) riden av Jan Möller Christensen, fick 69,762 procent, sjua totalt. Som så många Fürstenball-avkommor mycket samarbetsvillig och ridbar men med svag bakbensaktivitet och lite långsam aktion. 

Stefan Jansson representerade SWB med Zidney (SWB e Zuidenwind -x Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson, äg Stefan Jansson, Magnus Ringmark) i unghäst-VM 2015 och gick till final på 68,952 procent som tionde placerad i kvalet.

Den som till slut visade sig kunna bjuda Malin Nilsson lite motstånd var gårdagens segrare Michael Søgaard på Fredendals Fountain (DWB e Fürstenball – Stedinger), godkänd hingst i sitt hemmaförbund och andra reserv till unghäst-VM för dem. Han en av många Fürstenball-avkommor i år och skickligt lotsad av Søgaard som höll hingsten aktiv i både trav och galopp, 72,476 procent och tvåa.

Vackre RayMore 1284 (SWB e JJ RayBan – Figaro R, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Green Lane Farm South LLC) lotsades enkelt till final av Jan Brink på 69,952 procent. Malin Nilsson visade ännu en häst i finalform med Forlan (KWPN e Jazz Highline, uppf van der AA) med en spännande ägartrio bestående av Johan ifverson, Patrik Kittel och Andreas Helgstrand. Det blev 71 procent efter lite spretiga domarsiffror.

När Maj-Christine Ehnberg Fogelberg kopplar på fokusblicken så finns det inte en dressyrhäst som gör något annat än dansar. Så också en Rio da Carma (SWB e Skovens Rafael – Jaguar, uppf/äg Häglinge Nygård AB, Maria Ohlsson) som mer eller mindre blommade ut i hela sin potential framför publiken. Siffrorna stannade på 69,714 procent men allt det som kunnat anas kändes plötsligt närmare, samma kraftfulla mekanik som många andra Skovens Rafael avkommor.

Yvonne Österholm rider med ett sytt finger, och var nog beredd att ge det till det mesta efter sitt 5-årskval. Med Fiera Girl(36) (SWB e Faustinus-Rubinrot, uppf /äg Malin Myrman), en Stall Waldhof produkt med avseende på far och morfa, blev det en finalplats på 69,381 procent. Det kunde blivit mer om ”Firren”, som är stallnamnet, fallit huvuddomaren mer i smaken.

Om 5-årskvalet kändes mindre lyckat för Sandra Sterntorp så var hon desto mer nöjd med sin start i 6-årsklassen. Leo Degraunch (Old e Sir Oldenburg – Welt Hit II, äg Helene Holzt Karlsson) var fint med på noterna och visade klassens stora svårigheter – fyra galoppombyten – med enkelhet. Han hölls dessutom som etta av Leif Törnblad, det blev totalt 72,333 procent och tredje plats.

Finalister 6-årsklassen
1) Malin Nilsson – Foreign Affair 73.952%
2) Michael Sögaard, Denmark – Fredensdals Fountain 72.476%
3) Sandra Sterntorp – Leo Degraunch 72.333%,
4) Silje Bakken, Denmark – Bögegaardens Santiago 71.048%
5) Malin Nilsson – Forlan 71.000%
6) Jan Brink – RayMore 1284 69.952%
7) Jan Möller Christensen, Denmark – Fürstenblick 69.762%
8) Maj-Christine Ehnberg Fogelberg – Rio da Carma 69.714%
9) Yvonne Österholm, – Fiera Girl (36) (SWB) 69.381%
10) Stefan Jansson – Zidney (SWB) 68.952%

Resultat
Startlista final 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden