Sverige
26 augusti 2015 11:55
Ridsportplus

Danskt överskott kan rädda svensk brist

I förra numret av Ridsport rapporterades att Sverige har brist på djursjukvårdare och att detta kommer att bli ett allt större problem. Men lösningen skulle kunna finnas nära. I Danmark finns ett överskott på djursjukvårdare. Tyvärr förhindrar ett EU-direktiv att de får legitimering i Sverige.

Danskt överskott kan rädda svensk brist
Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Malin Behrmann är djursjukvårdare. Hon utbildade sig i danska Kolding med start 2010. När hon började var utbildningen godkänd i Sverige men under utbildningens gång fick hon och hennes kurskamrater besked om att reglerna ändrats och de inte skulle kunna få legitimation i Sverige. Efter en del turer fick dock hon och hennes kurskamrater möjlighet att tenta för svensk legitimation efter examen – en möjlighet som nu inte längre finns.
    – När jag läste i Danmark var vi ett tiotal svenskar som utbildade oss där, säger Malin. Nu är det i princip inga som gör det, eftersom man inte får arbeta i Sverige efter utbildningen.

    Något längre
    Utbildningen i Danmark är något längre än den svenska. Den innehåller över två års praktik, till skillnad från den svenska som innehåller 20 veckor praktik.
    – När vi var ute på praktik hade vi momentlistor med oss. De listade vad vi skulle lära oss, berättar Malin. Jag tycker att det fungerade bra att ha så stor andel av utbildningen ute på arbetsplatser, och de svenska veterinärerna är mycket nöjda med oss djursjukvårdare från Kolding.

    Yrkesskola
    Enligt ett EU-direktiv klassas alla utbildningsanordnare in i ett system. Ett land får lov att legitimera personer med motsvarande utbildning från ett annat land om det skiljer max ett steg mellan utbildningarna.
    I Sverige är djursjukvårdare en universitetsutbildning.
    Skolan i Kolding är en yrkesskola som inte kräver gymnasiekompetens, vilket gör att det skiljer två steg mellan nivåerna. Därför kan inte djursjukvårdare därifrån bli legitimerade i Sverige.
    – Det är dumt, för att även om skolan har den typen av utbildningar betyder inte det att den här utbildningen är okvalificerad, säger Malin.
    – Det finns inte en chans att du skulle klara utbildningen utan gymnasiekompetens.

    EU styr
    Lotta Hoverberg på Jordbruksverket håller med om att det är olyckligt att den danska utbildningen inte är godkänd i Sverige.
    – Problemet är ju att vi är helt styrda av EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv. Utbildningen ligger tyvärr flera nivåer under den svenska, och då får vi inte ge legitimation. Det betyder inte att vi ifrågasätter utbildningens kvalitet, den är bra. Men det hjälper tyvärr inte.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden