Ridsport åsikt
29 augusti 2017 08:00

Därför är EM-guldet större än OS-silvret

Det är större att vinna än att komma tvåa. Det tycker Ridsports mångårige hoppskribent Jörgen Ottosson som ser Peder Fredricsons EM-guld i Göteborg som större än hans OS-silver i Rio 2016.

Därför är EM-guldet större än OS-silvret
Ridsports Jörgen Ottosson har många argument till att Peder Fredricsons EM-guld är en större sportslig prestation än ett OS-silver. Annelie Frank

OS har i alla tider och i allas ögon räknats som det största. EM är endast ett regionalt mästerskap för Europa på samma sätt som finns i och för övriga världsdelar.

Varför tycker jag då att det EM-guld som Peder Fredricson och H&M All In vann i Göteborg är större än deras OS-silver, när OS omfattar ekipage från hela världen och endast europeiska ekipage tävlade i Göteborg?

Allt är givetvis relativt och även om det alltid är större att vinna än att bli tvåa är det så klart inte större att vinna exempelvis SM-guld än att vinna OS-silver.

Peder Fredricson har ännu inte vunnit SM-guld men han är regerande Europamästare fram till 2019.

Ett skäl till att jag sätter hans EM-guld större än OS-silvret är att internationell hoppning domineras av europeiska ryttare. Därmed är det i toppen, givetvis med några undantag, nästan samma ekipage som är i framkant både när det handlar om EM och om OS.

Ett annat skäl är att i OS gäller det för ekipagen att genom tre klasser kvalificera sig för finalen, där alla börjar på noll. Alltså en helt ny tävling med begränsat antal startande. På EM gäller det också att i tre klasser kvala till finalen men dit bär ekipagen med sig sitt resultat från tidigare klasser.

På EM måste du alltså vara bra hela vägen medan du kan kvala som sista ryttare till final på OS och ändå bli olympisk mästare. (Jag vet att Peder och All In var enda felfria ekipage genom hela OS).

Jag ser ytterligare ett skäl till att sätta EM-guldet överst på Peders meritlista. Det handlar om förmågan att kunna hantera den press som både han själv och alla andra – hela ridsport-Sverige och alla mediala sportredaktioner – ställde inför mästerskapet i Göteborg.

I Rio hade Peder ingen medial press att tävla om medaljer. Med tanke på att det var All Ins första stora mästerskap hade han sannolikt heller ingen större press på sig själv och hästen. På Ullevi fanns både den mediala och den personliga pressen. Där handlade allt om att vinna – ett silver hade varit en besvikelse.

Att kunna hantera detta. Gå in i sin bubbla och stanna där tills guldet är säkrat. Att ta ledningen i första klassen och hålla hela vägen. Det är inte alla högpresterande idrottsutövare som klarar sådan press.

Peder visste hela tiden vad han ville på Ullevi. Hans säkrade först det svenska lagsilvret med felfria rundor. För varje felfritt språng kommer ändå alla hästar alltid närmare en rivning. Den kom i det 75:e av veckans 77 språng och det hade Peder Fredricson och H&M All In råd med.

OS-silvret var stort men jag anser att EM-guldet är ännu större. Fjolårets Jerringprisvinnare måste vara en självklar kandidat till Jerringpriset även i år.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden