Hästliv
4 januari 2021 06:15

Därför är hästar bra för själen

ForskningAtt äga en häst ger glädje och självkänsla, och får oss att må bra i själen. Det vet de flesta hästägare redan, men nu är det även vetenskapligt bevisat.

Därför är hästar bra för själen
Nästa steg är att studera människor som både har häst och hund. Foto: Istock

När du rider eller bara umgås med din häst ger det ofta en känsla av glädje och inre ro. Ryttare upplever också en större samklang med naturen och det har en positiv inverkan på välbefinnandet. Detta enligt en ny studie där man har följt 200 människor från 45 år och äldre, som antingen ägde hundar, red eller inte hade något djur alls. Själva syftet med studien var att undersöka vad relationen med djuren betyder om du är medelålders eller äldre.

Forskarna kunde konstatera att hund- och hästägare hade lika starka band med sina djur, men att hundägare oftare pratade om att de ”älskade” sina hundar. Bägge grupperna hade bättre humör och generellt bättre välbefinnande än dem som inte hade djur. Allra bäst mådde djurägarna när de umgicks med sina djur och under tiden efteråt. Det rapporterar danska Ridehesten.

Även om hund- och hästägare fick ungefär lika mycket motion som dem utan djur, upplevde ryttarna ändå att de hade bättre fysisk hälsa. Kanske för att ridning innebär att man använder en lång rad muskelgrupper som gör att man får bättre hållning, och att fler muskler används, menar forskaren Gabrielle Schwarzmuller Erber.

Att vistas i naturen har också samband med positiva känslor, mindre risk för depression och bättre psykisk hälsa, enligt studien. Speciellt när man kommer upp i åren.

Läs mer om studien här: ”Nature relatedness of recreational horseback riders and its association with mood and wellbeing”  

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden