Hoppning
19 november 2022 17:18
Ridsportplus

Därför började Ludo Philippaerts tävla igen

Internationellt Efter sju års frånvaro från tävlingsbanorna tog mästerskapsryttaren Ludo Philippaerts sig tillbaka igen. "Jag gillar verkligen att rida och så är det är det ett sätt att hjälpa mina barn," säger belgaren som har fyra söner i den internationella hetluften. I den här intervjun berättar han också vad som har varit största utmaningen med comebacken.

Därför började Ludo Philippaerts tävla igen
Ludo Philippaerts på tävlingarna i Oliva, Spanien, tidigare i år. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ludo Philippaerts hade inte börjat tackla av när han slutade tävla 2014.

Jag började rida när jag var sex år och när jag började igen efter mitt upphåll på sju år insåg jag hur mycket jag har saknat det. Ludo Philippaerts.

Belgaren red EM i danska Herning 2013 och fortsatte efter det med femstjärniga GP-hoppningar och Nations Cup. Men allt har sin tid och den nu 59-årige ryttaren satte punkt för sin karriär efter otaliga mästerskap. I stället var det sönerna Nicola och Olivier Philippaerts det skulle satsas på.

Förra året kom dock vändningen. Detta efter en stor viktnedgång för ungefär tre år sedan.
– Jag var tvungen att gå ner i vikt för min hälsas skull. Och när jag hade gjort det började jag rida lite igen. Det var först för att hjälpa mina söner hemma. Sedan blev det lite hoppning hemma och så gav det ena gav det andra, säger Ludo Philippaerts när Ridsport träffade honom mellan klasserna på ett meeting i Oliva, Spanien, tidigare i år.

Började tävla

Plötsligt var han igång igen och tävlade på 1,30-nivå.
– I början hade jag väldigt svårt att hålla tiden på tävlingarna. Allt går väldigt fort nu. Och det är ju inte bara för mig det är svårt, alla får jobba för att klara tiden nuförtiden, säger han.
– Efter ett tag när jag hade tävlat gick det bättre men det fortfarande inte enkelt. Hästarna behöver vara snabbare nu än för 15 år sedan. Det har ju gjort att aveln har gått mot snabbare hästar.

Kolla in klippet med Ludo Philippaerts och Darco från VM i Stockholm 1990 nedan.

Nu har han tre, fyra hästar som han rider dagligen. Det handlar inte längre om 1,30-klasser utan det har blivit både världscupkval och andra femstjärniga meeting. Men någon comeback för mästerskap finns inte i planerna.
– Nej, men jag gillar verkligen att rida och träna hästar och så är det är det ett sätt att hjälpa mina barn. Dessutom mår jag mycket bättre när jag är igång.

Saknat det

– Jag började rida när jag var sex år och när jag började igen efter mitt upphåll på sju år insåg jag hur mycket jag har saknat det. Så länge jag tycker om det ska jag fortsätta.

Med fyra söner och en pappa i familjen som rider är det inte alltid självklart vem som ska ha vilken häst:
– Nej, det kan vara väldigt knepigt och långt ifrån självklart alla gånger, men för det mesta är vi överens.

Fakta

Ludo Philippaerts

Ålder: 59 år.

Bor: På landet i Meeuwen-Gruitroderegionen, Belgien.

Familj: Fru och fyra söner som alla tävlar. De äldsta är 29-åriga tvillingarna och mästerskapsryttaren Olivier och Nicola.

Gör: Driver handels- och tävlingsstall tillsammans med sin familj.

Meriter: Har ridit fyra OS, tre VM, otaliga världscupfinaler och elva EM som lett till ett EM-guld i lag och ett individuellt EM-silver.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden