Veterinärt
1 februari 2018 12:30
Ridsportplus

Därför brister aortan

Blodets vägAortan eller stora kroppspulsådern är kroppens viktigaste blodkärl, blodets kungsled ut från hjärtat. Om aortan brister finns det ingen räddning. Ridsport går igenom varför och hur aortan brister - och om det går att förebygga på något sätt (PLUS). 

Därför brister aortan
Aortan är kroppens viktigaste blodkärl och det kan finnas flera orsaker till att den brister. Foto: IStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fakta

Plötsliga dödsfall på tävlingsbanan

Verona 2011

Erik Lamazes Hickstead, OS-guldmedaljör 2008, faller ihop efter sista hindret i världscuptävlingen i Verona. Hickstead blev 15 år. Obduktionen visade på brusten aorta.

Friends 2015

Axel Olins fyrspannshäst Filur, 23 år gammal, faller ihop och dör. Obduktionen visar att hästen drabbats av en akut lungblödning, som en följd av att blodkärl brast i samband med en ökad ansträngning.

Friends 2017

Fredrik Perssons fyrspannshäst Luma de Lux, 21 år segnar ner just när ärevarvet ska avslutas.  Obduktionsrapporten visar att det är aortan som brustit.

 

Expandera

Varför brister aortan?
Aortan är utsatt för stora påfrestningar när hästen ansträngs. Den har också en viss elasticitet för att kunna klara en snabbt ökande mängd blod. Anledningarna till att den brister kan vara flera. Det finns belägg för att äldre hästar löper en ökad risk att drabbas, men det kan också vara en följd av medfödda defekter.

Hur brister aortan?
Oftast brister aortan nära hjärtat, eller i bågen ut från hjärtat. Vid bristningen drabbas hästen av ett plötsligt blodtrycksfall och blir medvetslös, medan allt blod rinner ut i bukhålan. Det kommer inte ut något blod ur hästen, till skillnad från vid en akut lungblödning, då hästen blöder ur näsborrar och mun.

180201_varforbristeraortan2

Går det att förebygga?
Nej, säger veterinär Katarina Nostell, expert inom internmedicin på häst vid SLU i Uppsala.
Det går att undersöka hjärtat och området närmast med ultraljud, men om aortan har en försvagning kan den finnas var som helst längs aorta.

Om hästen har blåsljud på hjärtat kan det vara bra att undersöka dessa, eftersom det kan tyda på ett läckage över hjärtklaffarna vilket kan få följden att aortan brister. Blåsljud är dock vanligt förekommande på häst och har i regel inte någon betydelse.

180201_varforbristeraortan3

Åldersgräns för tävling?
Efter händelsen på Friends ska Ridsportförbundets djurskyddsutskott ta upp frågan om åldersgräns för tävlingshästar.
– Det finns vad jag vet väldigt lite forskning om sambandet mellan ålder och ökad risk för att drabbas av brusten aorta. Därför har vi vänt oss till FEI som har större möjligheter att ta fram eventuella forskningsresultat, men också för att få det internationella förbundets allmänna uppfattning i frågan, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär och ordförande i djurskyddsutskottet.

Just i fyrspannens inomhuskörning går hästarna på max från start till mål.
– Vi vet också att det är i körningen som äldre hästar används, medan hästarna pensioneras tidigare i det andra disciplinerna. Och även om vi inte vet om åldern är en tydlig riskfaktor för just en brusten aorta, så kan det finnas andra skäl för att hästar inte ska tävla på toppnivå
när de når en viss ålder, säger Karl-Henrik Heimdahl.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden