Hästägartips
24 december 2019 20:59
Ridsportplus

Därför ska du ströa för hästen i transporten

Så funkar detMånga tycker att det är jobbigt med strö i transporten – hästarna drar det med sig ut när de går av. Men ströet har en funktion - Ridsport förklarar reglerna och anledningen till att hästen behöver stå på strö under resan.

Därför ska du ströa för hästen i transporten
Om du har ekonomisk verksamhet måste hästen ha strö i transporten; golvet ska vara halkfritt och slätt och täckt med lämpligt material. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur står det att golvet i en transport ska vara halkfritt, slätt och täckt med lämpligt strö- eller bäddmaterial.

    David Slottner vid Djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket förklarar mer:
    – I transportförordningen, som gäller vid transporter i ekonomisk verksamhet, finns ett krav på att ”golvbeläggningen skall minimera läckage av urin eller spillning”. Även om det säkert finns möjligheter att lösa detta med någon form av dränerande golv och uppsamling av urin, tror jag inte att det finns sådana konstruktioner än.
    – Om man inte har strö i transporten bör det finnas en överhängande risk att hästarna kommer att stå i en balja av urin och gödsel – om det inte ska dräneras ut på vägen, vilket alltså inte är tillåtet.

    Hästarna ska våga kissa i transporten

    Spån eller halm har inte enbart funktionen att suga upp urin och gödsel. Det ligger också där för att hästarna ska våga kissa under färd. Många hästar är mycket kinkiga, de vill inte att det ska skvätta upp på benen. Om de står och håller sig länge kan det bildas urinkristaller som är skadliga och kan göra dem sjuka.
    – Jag har spån så att hästarna kan kissa, berättar Anna Hassö, internationell fälttävlansryttare och –tränare, som transporterar hästar ofta, både korta och långa sträckor.
    – Jag mockar alltid ur baktill innan jag lastar ur, så att de inte drar med sig gödseln och halkar på luckan. Då följer det inte med så mycket strö ut heller.

    Anna Hassö skulle aldrig köra utan ströat golv i transporten.
    – Hästarna måste känna att de kan kissa vid behov. Olika länder kan vara olika stränga kring strö i transporten. I till exempel Danmark kan man få böter om man har för lite strö.

    Inget krav på strö vid kortare resor

    Vid kortare transporter, då egen häst transporteras i eget fordon och inte längre än 50 kilometer från gården, finns inga krav på strö i transporten.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden