Sverige
27 juli 2013 09:37

”De är dåligt pålästa”

– De verkar vara dåligt pålästa och felinformerade helt enkelt. Har man minsta koll på domstolsprotokoll och utredningar på det här ämnet är det inte så svårt att hitta dessa fall.

Det säger Sveriges Veterinärförbunds generalsekreterare Johan Beck-Friis till SVT i ett svar till de tre veterinärer som ifrågasatt den senaste tidens rapporter att okända gärningsmän misshandlat hästar med kniv.

Johan Beck-Friis hänvisar till en rapport som dåvarande Djurskyddsmyndigheten sammanställde 2007 över ett tiotal fällande domar mellan år 1985-2000, där människor kopplats till misshandel med sexuella inslag mot både hästar, nötkreatur och, i något fall, även får.

Enligt Beck-Friis är det problematisk att veterinärtrion bagatelliserar uppgifterna om knivskärningar och menar att även om det inte är så vanligt förekommande, så är det fel att säga att det inte händer. Varje år finns ett antal dokumenterade fall, där det inte går att komma fram till annan anledning än att det är ett brott som begåtts av en människa.

Beck-Friis säger vidare att det är en veterinärs ansvar att förebygga skador på djur. Att vifta bort ett dokumenterat problem är inte rätt sätt att hantera det ansvaret menar Johan Beck-Friis.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden