Fälttävlan
4 mars 2016 12:30

De bästa kör hårt på OS-camp

OS-året 2016 är här. Det märks inte minst på Flyinge där samtliga OS-aktuella fälttävlansryttare just nu samlas för en fullmatad helg där vinnarskallarna ska kollas av i allt från intern dressyrtävling till fystest.

De bästa kör hårt på OS-camp
Sara Algotsson Ostholt och Staffan Lidbeck vid uppstallningen på Flyinge. LottaPictures AB

På fredagsmorgonen droppade allt fler av Sveriges tyngsta fälttävlansryttare in vid den tillfälliga uppstallningen på Flyinge. De utlandsbaserade ryttarna var först på plats och snart kommer hela landslaget, de flesta med åtminstone ett par hästar var, att ha landat på Flyinge.
– Jag har varit tydlig med att träningslägret är obligatoriskt för alla på långa listan inför OS, säger förbundskapten Staffan Lidbeck som ser fram emot att ha hela sitt gäng samlat.
– Ryttarna är ju utspridda i Tyskland, England och Sverige så det är svårt att få ihop dem samtidigt. Att träffas är otroligt viktigt för lagkänslan som blir starkare ju mer de träffas.

Elva på plats
Landslagets tio ryttare samt Christoffer Forsberg från långa listan är med under det fyra dagar långa lägret. Lagkänslan kommer att slipas på fram till måndag med allt från gemensamma middagar till planerade diskussioner där erfarenheter ska utbytas. När alla ryttare och deras OS-potentiella hästar väl är samlade utnyttjas tiden förstås till max och det är ett gediget schema som har satts ihop utöver kvällsaktiviteterna.
Idag kollas hästarna av veterinär Lisa Lidbeck och equiterapeut Håkan Crantz. Några ekipage hopptränar för Maria Gretzer och därefter ska Wiveca Lundh från Ridsportförbundet informera om praktiska saker inför OS, som ackreditering och riktlinjer för sponsring.
Bland de tävlingsinriktade momenten finns en intern dressyrtävling imorgon som en brittisk domare dömer. Efter dressyr-summeringen blir det fokus på mer fartfylld konditionsträning då galopptränaren Lennart Reuterskiöld JR ska dela med sig av sin kunskap.

Hoppning och fystest
På söndag väntar hopptävling på Lunds Civila Ryttarförening där ryttarna ska hoppa 1,30. Campet avslutas med fystester för ryttarna på måndag samt koll av mjölksyra och puls på hästarna vid ett pass på Jägersro.
Hur blir stämningen under tävlingsmomenten i en  grupp där samtliga uppenbarligen gillar att vinna?
– Visst kommer tävlingsinstinkterna att komma fram. På hopptävlingen kommer säkert några att dra på och på fystesterna kommer det absolut märkas att de är tävlingsmänniskor, säger Staffan och tillägger att han gärna själv är med på testerna i hopp om att ryttarna ska ösa på än mer.
Landslagsryttaren Sandra Gustafsson håller med om att det lär bli flera interna styrkemätningar under helgen.
– Alla här vill ju vara bäst, vi är riktiga vinnarskallar. Även om vi är konkurrenter är vi ändå bra träningskamrater och det är ett gött gäng, säger Sandra.

Kring stallet där landslaget huserar under träningslägret surras det redan om måndagens fystester och skräckblandad förtjusning råder. Så vad tror förbundskapten Lidbeck, vem kommer att vara bäst i fystesterna?
– Johan Lundin är helt överlägsen i löpningen. Eventuellt kan han utmanas av Sandra, men Johan är en jävel på att springa längre distanser och kommer att leverera i resten av fystesterna också.

Vill du se gänget in action? Besök LCR på söndag. Startlista.

Deltagare på träningslägret:
Sara Algotsson Ostholt
Linda Algotsson
Frida Andersén
Sandra Gustafsson
Johan Lundin
Niklas Lindbäck
Anna Nilsson 
Ludwig Svennerstål
Louise Svensson Jähde 
Therese Viklund
Christoffer Forsberg

Vill du veta mer om Lidbecks långa lista och tankarna på OS? Håll utkik efter nästa artikel.

Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden