Avelsnyheter
31 oktober 2019 10:16

De fick SWB:s vandringspriser

UtmärkelserGasparipokalen, Valörpokalen, Illusterpriset och Familjen Tatis Anderssons hederspris. Det är SWB:s traditionella vandringspriser till uppfödare som nu har delats ut igen. Här kan du läsa om pristagarna.

De fick SWB:s vandringspriser
Minna Telde och Isac. Arkivbild Foto: Fredrik Jonsving

Sedan nästan 40 år har avelsförbundet SWB delat ut priser till uppfödare av framgångsrika sporthästar. Priserna delades i år ut i under SWB Equestrian Weeks på Flyinge för några veckor sedan.

Det är uppfödarna av de hästar som ligger högst på World Breedings ranking i juli månad inom respektive disciplin som har fått priserna och nu har SWB publicerat årets pristagare på sin webbplats.

Gasparipokalen till Isacs uppfödare

Gasparipokalen donerades 1984 av Stig Nordkvist för att gå till uppfödaren av årets främsta, svenskfödda tävlingshäst i dressyr.

I år är det Per-Christer Bengtsson som uppfödare av dressyrhästen Isac (val f 2005 e Hip Hop  u Abigail e Master) som får priset.

Isac härstammar ur en framgångsrik gren av stofamiljen F. 2, Spindafamiljen. Denna mödernelinje har funnits hos Per-Christer Bengtsson och hans far under flera generationer. Modern Abigail är ett diplomsto som elitpremierades 2011 och har förutom Isac lämnat flera diplomston och tävlingshästar.

Isac tävlas av Minna Telde och under året som gått har ekipaget förutom ett flertal segrar och placeringar vid internationella GP-tävlingar, även segrat i 5* Grand Prix i Doha och varit sjundeplacerade i Küren på Olympia i London. Ekipaget rankades som nummer 66 på World Breedings ranking.

Valörpokalen till familjen Hickey

Valörpokalen skänktes 1982 av Stig Nordkvist för att överlämnas som ett vandringspris till uppfödaren av årets bästa svenskfödda tävlingshäst i hoppning.

Mottagare av Valörpokalen för högst rankade hopphäst i år är familjen Hickey för sin uppfödning Bianca (sto f 2006 e Balou du Rouet u Coco e Cardento) har de senaste året tävlats mycket framgångsrikt i de svåraste internationella klasserna av schweizaren Steve Guerdat. Ekipaget tog individuellt VM-brons i Tryon förra året och har segrar och placeringar i världscupen och Nations Cup.

Fei World Equestrian Games™ Tryon Usa
Steve Guerdat och Bianca. Arkivbild: FEI

Bianca härstammar ur stofamilj 34, Erbfrau-familjen, som producerat många tävlingshästar, främst i hoppning. Hennes moder Coco är A-premierad och mormodern Maxia är ett elitsto.

Illusterpriset till uppfödaren av EM-medaljör

Ilusterpriset tillkom samma år som Gasparipokalen, 1984, och är en sexkantig silvertallrik framtagen av den berömde silverdesignern Wiven Nilsson i Lund.

190720_niklaslindback_rolandthunholm
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus. Foto: Roland Thunholm

Årets högst rankade fälttävlanshäst är Focus Filiocus (f 2007 e Feliciano u Blue Bells xx e Be My Chief xx) och det är hans uppfödare Tun Albertsson som för andra gången får ta emot Illusterpriset. Focus Filiocus tävlas av Niklas Lindbäck och ekipaget var en stor del av det svenska bronslaget vid EM tidigare i höstas. Dessförinnan har de segrat i 4* Nations Cup i Pratoni del Vivaro samt har placering i en 4* fälttävlan i Sopot och deltog i VM i Tryon 2018.

Familjen Tatis Anderssons hederspris

1985 skänkte Nils Tatis Andersson i Lund ”Maria och Jöns Anderssons samt Clara och Nils T. Anderssons prisfond för halvblodsavelsdjur” för att delas ut till det bästa inom svensk varmblodsavel.

Ur fonden delas varje år ut ett hederspris till ett SWB-registrerat sto som genom sina avkommor visat prov på synnerligen god förärvning. Stoet ska vara elitpremierad eller vara berättigad till elit och att ha lämnat godkända hingstar, svårklassavkommor eller körhästar med internationella mästerskapsmeriter är särskilt meriterande. Priset delas ut sedan 35 år tillbaka och tillfaller stoets ägare. Även uppfödaren till stoet uppmärksammas i samband med prisutdelningen.

Severo Jurado Lopez med Springbank II VH 9272 (SWB hingst f-14 e Skovens Rafael u De la Reinne VH e De Niro-Rohdiamant, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Helgstrand Dressage A/S och Kristina Hennix)
Severo Jurado Lopez med Springbank II VH 9272. Foto: Yvonne Karlsson

I år tillfaller priset familjen Hansson och Västra Hoby Stuteri AB för stoet De la Reinne (f 2003 e De Niro u Rakel VH e Rohdiamant) elitpremierades 2014 och har lämnat 13 avkommor. Bakom henne i härstamningen finns flera generationer elitston och denna mödernelinje har funnits i familjen Hanssons ägo sedan 1943, då Tobias farfar köpte stoet Amajka. De la Reinne har lämnat flera diplomavkommor, bland annat stoet Floricella placerades som tvåa i Rikssto 2016 och hingsten Oban VH som användes i aveln under en säsong och blev nionde placerad i 3-årschampionatet.

De la Reinne är också mor till de båda Springbank-bröderna. Springbank VH, har segrat i Breeders och varit finalist på unghäst-VM tillsammans med Jeanna Högberg. Den yngre brodern, Springbank II VH, har segrat i Breeders Trophy som 3- och 4-åring, skickligt matchad av Severo Jurado Lopez. Springbank II VH blev också femma vid unghäst-VM i Ermelo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden