Distansritt
12 september 2021 18:01
Ridsportplus

De starka nationerna höll för medaljtrycket

MästerskapDet blev Spanien, Frankrike och Italien som åkte hem med medalj när EM 160 km i distansritt gick i mål i Ermelo i Holland. Europamästare blev Warrens Hill Cayze och Angel Soy Coll, Spanien, och även lagguldet gick till Spanien. Båda svenska ekipagen blev uteslutna eller bröt EM-loppet.

De starka nationerna höll för medaljtrycket
Spaniens Soy Coll Angel och Warren Hill Chayze på väg mot VM-guld. Foto: FEI/Murielle Mulder

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Premiären för EM 160 km för seniorer var i Florac i södra Frankrike, 1984. En bana som brukar räknas som en av Europas svåraste och tuffaste banor i distansritt. Året efter reds EM i Österrike och där tog den då 16-årige Bernhard Dornsiepen, Tyskland, brons med Drago. Han utbildade sig till ridlärare i Tyskland, och har därefter tävlat distansritt på högsta internationella nivå och var nr 13 med Lausbob på VM i Stockholm 1990. På EM 160 km i Ermelo i Holland stod han lördagen den 11 september 2021 med Bekele el Djem på startlinjen till ett EM igen.

Det var gott om tung sand och på vissa längre och kortare sträckor på banan hade man dessutom lagt på ännu mer. Jessica Holmberg.

EM 160 km och YREM 120 km i distansritt är bästa chansen för svenska distansryttare att hänga med bland de 20 bästa på ett internationellt mästerskap. Annelie Eriksson var sjua i på YRVM 2009 och Sara Henriksson tia på EM 2017. Anledningen till detta är nog främst att det är färre nationer emot och kortare resväg i Europa. I alla år har bästa svenska chansen varit i lagtävlingen, med lagsilver på EM 1993 och lagbrons på VM 2000 utanför Paris som toppar.

Landslagsledningen tog ut och anmälde tre svenska ekipage och därmed hade Sverige ett svagare men ändå ett lag. Men laget sprack några veckor innan avresan till Holland då en av hästarna såldes. Kvar blev två av Sveriges mest rutinerade och meriterade seniorryttare i distansritt Sara Henriksson och Jessica Holmberg. Sara har 6.369 och Jessica 14.689 genomförda tävlingskilometer. Båda med egna familjeuppfödningarna ”Pojken” och ”Sune” alltså Woo Boo Doo och PQ´s Solero.

Ösregn före start

Start i distansritt räknas när man visar hästen i förbesiktningen och på årets EM var det 59 ekipage från 18 nationer varav 10 hade tillräckligt många ekipage för ett lag med 3-5 ekipage. Starten gick klockan 06.30 och ekipagen hade till klockan 22.00 43 på sig för att klara maxtiden. Det var 6 sträckor på 38, 23, 28, 20, 31 och 20 km som skulle klaras på en flack bana med grus, sand som ibland var djup och tung och kunde ha rötter nära ytan, asfalt och skogsstigar. Det kom ett ösregn några timmar före start.

Den obligatoriska vilotiden i vetgate efter besiktningen var 40 minuter i början och 50 minuter efter sträcka 4 och 5. Vilotiderna förlängdes dock med fem minuter därför att man i alla vetgates tog prov med speciella manschetter på alla hästars ben för att kontrollera så kallad hypersensitivitet. Det innebär koll att hästen visar (reagerar på) att den har känsel i benen och inte kan misstänkas vara bedövad eller nervsnittad.

Det gick med ett tempo på runt 20,5 km/tim jämnt och rimligt fort för de 10 bästa i täten de första 89 kilometerna. Liksom på många EM på senare år var det Spanien och Frankrike, som är två av de starkaste nationerna, som dominerade bland de 10 bästa inom 1 minut. Om man i flera år varit bland de kanske tio bästa i internationell distansritt och har ett silver från YRVM 2013, så var fransyskan Nina Lissarrague ingen namnöverraskning när hon hade ledningen med några sekunder i 89 km tillsammans med Koweit Mouthes. Överraskningen var att hon numera tävlar för Schweiz som inte varit bland de starkare nationerna i Europa sedan 1990-talet, men efter 109 km stoppades de i vetgate 4.

Spanien tog över ledningen

Det spanska äkta paret Jaume Punti Dachs och Maria Alvarez Ponton tog över ledningen tillsammans med en lagkamrat. Det är sekundtätt bland de tio i toppen, och fyra franska ekipage är på enstaka hästlängder bakom de spanska hasorna.

Woo Boo Doo och Sara hänger med bra i 89 km och rider mycket jämnt på runt 18 km/tim och är hyfsat med mellan 14 och 30 minuter bakom täten. PQ´s Solero går på cirka 16,9 km/tim lite längre bakom. Det är 38 ekipage som får gå ut på femte och näst sista sträckans 31 km, men inte Woo Boo Boo/Sara Henriksson som som stoppades för gait, alltså rörelsestörning, i reinspection som innebär snabbkoll och upptravning minuterna före ny start. PQ och Jessica var godkända i vetgate 4, men Jessica kände att han gjort sitt för dagen i den tunga sanden, och i samråd med bland annat två svenska distansrittsveterinärer på plats fattade hon beslutet att bryta loppet efter 109 km.

– Det var gott om tung sand och på vissa längre och kortare sträckor på banan hade man dessutom lagt på ännu mer och djupare sand som gick långt upp över kotorna på hästarna. I Sverige har vi svårt att träna på sådana djupa sandunderlag, och jag red ensam utan draghjälp långa bitar också. Sune var trött i muskulaturen i bakdelen och fick trava upp två gånger innan han blev godkänd i vetgate. Men han äter, dricker och mår bra, så nu får vi försöka kvala in mina unghästar och komma igen 2022, säger Jessica, och bekräftade att Woo Boo Doo också mår bra, och båda hästarna åker hem på söndagen.

Strid om sekunder

Spanien och Frankrike fortsatte att dominera i topp och red sekundjämnt och höll tempot uppe på lite över 20 km/tim. Italien och Holland fanns också med i topp tio där alla de tio bästa mål utom ett ekipage fick en svacka på fjärde sträckan. Det blev också några mindre platsomkastningar under sista två sträckorna bland de cirka 15 bästa i toppen.

Distanssilver
VM-silvermedaljörerna Bum Baya d´Aqui och Vincent Gaudriot, Frankrike.

På sista sträckans 20 km var det två ekipage från vardera Spanien och Frankrike som ökade farten till mellan 20,7 och 24,9 km/tim och gjorde upp om de indviduella medaljerna. EM-guldet till Warrens Hill Cayze/Angel Soy Coll, silvret till Bum Baya d´Aqui och Vincent Gaudriot, och brons till JM Elegido/Maria Alvarez Ponton. Det var 28 som genomförde årets EM, men att bara cirka 50 procent genomför ett mästerskapslopp i distansritt är en för låg siffra. Siffran borde ligga runt 70 men tyvärr har 50 blivit normalt under hela 2000-talet.

Guld till Spanien

I lagtävlingen tog Spanien guld drygt tio minuter före Frankrike som hade Italien 3 timmar bakom sig. Belgien fyra och Holland femma.

Spanska distansryttare har tagit fem individuella EM-guld sedan det första 1999. Warrens Hill Cayze och 36-årige Angel Soy Coll red hem Spaniens sjätte. Han har tävlat internationell distansritt i 129 lopp sedan 2009, och var fyra på VM med samma häst i år. Segertiden blev 7.37,21 tim/20,990 km/tim och EM-guldet var värt 800 euro.

EM-silver till Bum Baya d´Aqui och Vincent Gaudriot, Frankrike. Den 10-åriga hästen har bara gjort tio starter i internationell distansritt sedan 2018. Blev uteslutna på EM:s testtävling på EM-banan i Ermelo 2020, men var trea på 19,56 km/tim på den välkända franska distansrittsbanan i Compiègne den 12 juni i år. Vincent är 41 år och har tävlat internationell distansritt 180 gånger sedan 2005. Ekipaget var det enda bland de tio bästa i mål som inte fick en liten svacka och fartminskning under fjärde sträckans 31 km. Ridtiden blev 7.39,53 tim/20,875 km/tim.

Bronsmedaljör

JM Elegido och trebarnsmamman Maria Alvarez Ponton, 45 år, låg på bronsplats från start till mål, och belönades också med veterinärernas åtråvärda pris Best Condition. Maria Alvarez Ponton från Barcelona räknas som en av de kanske tio mest rutinerade och meriterade distansryttarna i världen de senaste 50 åren och har bland annat två individuella VM-guld och även EM- guld både 2009 och 2011 med den lilla men unikt starka Nobby.

Bronsmedaljör
Spaniens Maria Alvarez Ponton och Elegido låg på bronsplats under hela VM.

Maria har enligt FEI tävlat internationell distansritt sedan 2005 och har 40 internationella segrar plus en ryggsäck med både internationella och nationella placeringar. Hon är en av minst ett hundratal professionella distansryttare, tränare och eller specialiserade uppfödare i Europa. De båda spanska medaljhästarna ägs av Jumas Team, där Maria och hennes man Jaume Punti Dachs, som var EM-femma, ingår. Ridtiden blev 7.45,58 tim/20,602 km/tim.

Den av Roland Ask svenskuppfödde distansrittshästen Top Spin, som tävlades av Maria Hagman Eriksson i distansritt och även segrat i arabgalopp, men såldes till den holländska elitryttaren Carmen Römer, var nr 19 i mål på 16,980 km/tim.

Och den tyska ridläraren och distansrittsveteranen Bernhard Dornsiepen fortsatte att visa varför han är en av Tyskland mest rutinerade distansryttare. Med Bekele el Djem låg han bland de 15 bästa i toppen under hela loppet och blev nr 12 av 59 en timme och 15 minuter bakom vinnaren i den tunga sanden på banan.

Det var så många runtom i Europa som ville följa EM på webben att det officiella resultatprogrammet  överbelastades och kraschade efter cirka 80 km, men den officiella resultatlistan från Team Styria var tillbaka cirka 23.00 på lördagskvällen för den som vill ha koll på alla detaljresultat i vetgates.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden