Distansritt
2 augusti 2021 15:56

Guldet till Roslagen vid lag-SM i distansritt

DistansrittDet blev Roslagens Rid-och Körklubb som red hem guldet när lag-SM i distansritt 80 km avgjordes på söndagen utanför Sala. Samma helg valde elva svenska distansryttare av olika skäl att tävla nationellt eller försöka kvala till högre klass internationellt på de danska mästerskapen.

Guldet till Roslagen vid lag-SM i distansritt
Roslagens Rid-och Körklubb tog sitt andra guld när lag-SM i distansritt 80 km avgjordes i Sala. Fr.vä: Isabella Sundström/CAS Jeremiah Gray, BDH Kaaruzo/Nicole Sundin med SM-bucklan, Shah Zohar/Josefin Blom Lugn, och CAS Tornado Dust/Mikaela Jadsjö. Foto: Madeleine Engström

I snart två år har det varit svårt att genomföra en vettig tävlingstermin i svensk distansritt. Ändå har några, ofta mindre klubbar och arrangörer av distansritt, försökt hålla igång svenska tävlingar – trots pandemiförlust både i pengar och antal starter. Den viktigaste prioriteringen har varit att kunna genomföra de tre svenska mästerskapen.

Arrangör av den 26:e upplagan av lag-SM 80 km var Mälardalens Distansryttarförening. Det är en av de cirka 15 ridklubbar med distansritt som specialgren. Klubben drog år 2012 ingång Romfarsritten på en gård i Romfartuna, mellan Västerås och Sala. Numera har man skapat en ny bana och hyrt in sig på Salaortens Ryttarförenings anläggning.

Tyvärr blev det bara två klubbar, tre lag och tio ekipage, som anmälde sig. De senaste åren har det varit mellan fyra och åtta lag, och rekordet är 16 lag och 70 ekipage år 2003. Det finns nog flera skäl till det tunna startfältet. Pandemin ligger i botten, men också flyttade YREM och senior-EM i Holland i september, skadade hästar och kanske tappade sugar när så många tävlingar har ställts in. Några kanske satsar på debut nästa år med sin unghäst i stället. Men krocken med internationellt i Danmark ställde nog till det i år.

– Vi är bara cirka 35 medlemmar men har ett lag-guld från 2017 och flera elitryttare som medlemmar. SM-banan är flack och snabb, några delar på galoppvänliga nedlagda banvallar eller bra travträningsvägar, och inte så mycket stigar i råskog. Vi har en sträcka på 30 km och en på 20 km som på slutet är gemensam med 30 km, berättar tävlingsledaren Katarina Mungsgård som har ett brons från lag-SM 2012.

Tempot till vetgate ett efter 30 km blev mellan 16,46 km/tim till 14,52 km/tim. Mälardalens tre ekipage i lag ett tog en klar ledning före Roslagens Rid-och Körklubbs fyra ekipage. Veterinärerna reducerade Roslagens fyra hästar till tre, då en häst har en rörelsestörning. Alltså, Mälardalen hade två lag på banan mot Roslagens enda lag. Men det är som bekant inte över förrän det är över och det gäller speciellt i distansritt med alltid nagelbitande slutbesiktningar efter målgång.

Sträcka två var da capo på sträcka ett, och efter 60 km var det Mälardalens lag två som ledde. Roslagens tredje ekipage var långt efter. Mälardalens lag ett sprack när två stallkamrater fick tummen ned av veterinärerna. Kvar var Wentyl du Bienn/Helena Wass, som efter avslutande 20 km var först i mål på 4.59,45 tim/16,01 km/tim och slog WA Shakila/Anita Oldenburg, Mälardalen lag två, med en sekund.

Wellino/Linnea Ruste, Mälardalen lag två, var två sekunder före Roslagens första ekipage som var BDH Kaaruzo/Nicole Sundin som hade Shah Zohar/Josefin Blom Lugn, Roslagen, tolv minuter bakom i mål. Över 20 minuter senare kom Karras Bay Felicia/Carolina van den Berg, Mälardalen lag två, som också klarade sin slutbesiktning. Mälardalen två såg alltså ut att ta hem guldet. Men icke. Wellino blev utesluten för rörelsestörning (gait) och även Mälardalen lag två sprack.

Roslagen hade då två ekipage godkända i mål och en lagkamrat långt, långt efter ensam ute på banan. Det hängde alltså på om Isabella Sundström klarade att ta CAS Jeremiah Gray i mål och bli godkänd i slutbesiktningen. Distansryttarnas valspråk är ”Att genomföra är att vinna” och det var precis vad de båda gjorde, och Roslagen tog sitt andra guld på ett lag-SM. För att kunna dela ut silver och brons när lagen spricker, så räknar man ut det tredje uteslutna ekipagets tid genom att lägga till maxtiden i klassen plus 20 timmar.

Svenska mästare i distansritt för lag 2021 är Roslagens Rid-och Körklubb på tiden 17.53,17 timmar. Guldlagets ekipage: BDH Kaaruzo/Nicole Sundin, Shah Zohar/Josefin Blom Lugn, Isabella Sundström/CAS Jeremiah Gray och CAS Tornado Dust/Mikaela Jadsjö.

Silver till Mälardalen lag två och brons till Mälardalen lag ett.

Bra svenska resultat i Danmark

Det var åtta svenska distansrittsekipage som på lördagen tävlade internationellt under danska mästerskapen i Lemvig på Jylland. Det var sju av dem som valde en CEI* 100 km med 18 startande från Danmark, Sverige, Norge och Tyskland. En distans som är starten på ett internationellt kval för att efter flera kval på stegen slutligen vara behörig att starta på VM, EM och SM/YRSM som genomförs i internationell klass. Seniorer var: Grammatic/Ella Lindblom, Min Pontijack/Anette Falk, Wiwa la Wida/Lina Persson och BP Taurus/Inger Rustad. Young Rider var: Marron Saint Croix/Ebba Bota, Ziglavy Zessan/Augusta Ravna Ulriksen, och My Gucci/Emma Schuber.

Nioårige Marron Saint Croix/Ebba Bota blev bästa svenska ekipage med ett snittempo på 14,40 km/tim på plats sju (norsk seger i klassen) och klarade därmed det andra kvalet på stegen i år för start på YRSM 120 km sista helgen i augusti. De övriga genomförde på mellan 14,34 till 12,78 km/tim.

2.marron Saint Croix Ebba Bota 2021
Ebba Bota och Marron Saint Croix. Foto: Privat

Det åttonde svenska ekipaget, Polzysapaz/Sara Henriksson, valde CEI** 120 km, men stoppades för rörelsestörning i slutbesiktningen

Gamle 17-åriga kämpen Essemess och Görel Sigurdsson, som på 30 starter mellan 2011 och 2020 genomfört 27 lopp, var tvåa av fyra starter på en nationell 82 km med ett tempo på 13,7 km/tim. Arabfuxen är kanske inte den snabbaste distansrittshästen men han genomför och sådana hästar behövs i ett lag. Essemess var fyra på SM 160 km 2019.

Den 6-11 september är det EM 160 km för seniorer och YRVM 120 km i Ermelo i Holland. Jessica Holmberg ville ha en genomkörare på 80 km för sin EM-häst PQ´s Solero ”Sune” och valde Danmark på söndagen eftersom underlaget där liknar det i Holland. Stallkamraten Queen of Gothica fick följa med och hade Ebba Bota ombord, och hon sekundslog Sune i mål med ridtiden 5.18,28 tim/15,45 km/tim.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden