Dressyr
27 juli 2020 16:41
Ridsportplus

De testade digital tränarhjälp på SM: ”En trygghet”

MästerskapJunioren Saga Larsson testade ett nytt grepp på framridningen under helgens JSM. Hon hade kontakt med sin tränare Lena Englund digitalt genom att mamma Ida-Marie Lake filmade med sin mobiltelefon. "Det kändes väldigt skönt att höra min tränares röst," säger Saga Larsson.

De testade digital tränarhjälp på SM: ”En trygghet”
Saga Larsson och Elliot Af Grillgården får hjälp av Ida-Marie Lake med att hålla kontakt med ekipagets tränare digitalt under framridningen på JSM. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Coronapandemin gjorde att antalet medhjälpare för SM-juniorerna var begränsat till två.

Det var väldigt bra att jag kunde ställa frågor till henne om hur det kändes och så. Lena Englund, tränare.

Men även om ekipagen hade fått ha med sig fler i sina team på helgens JSM i dressyr hos Laholms Ryttarförening är det inte säkert att långväga deltagaren Saga Larssons tränare Lena Englund hade kunnat följa med.

– Vi åkte ju redan på tisdagen och hade två resdagar dit och två hem från Hudiksvall, säger mamma Ida-Marie Lake.

Lösningen blev en speciell app för ridsport som mamma, ryttare och tränare kunde vara uppkopplade på samtidigt. Mamma filmade och hade hörlurar på, tränaren satt hemma vid sin dator och kunde kommunicera med Saga Larsson via ryttarens headset.
– Det var väldigt bra att jag kunde ställa frågor till henne om hur det kändes och så. Det var en trygghet för henne, säger Lena Englund.

”Kände igen sig”

– Det gick jättebra. Det var väldigt skönt att min tränare kunde hjälpa mig hemifrån. Det var skönt att höra hennes röst, man kände igen sig, säger Saga Larsson som bland annat har ridit flera SM på ponny tidigare.

Resultatmässigt hade ryttaren väntat sig lite mer än den 25:e plats totalt som det blev men hon är ändå nöjd med prestationen med sin 14-årige SWB-valack Elliot Af Grillgården.

Elliot Af Grillgården
Idamarie Lake och Saga Larsson med Elliot Af Grillgården. Foto: Yvonne Karlsson

Trion tror att de kommer testa digital framridning igen.
– Det var också ganska skönt för mig när Lena ”tog över” ett tag. Och jag och Lena kunde också kommunicera om det var något som hon kanske inte såg så bra.

Svårt att se ibland

– Det var väl enda nackdelen, att det kunde vara lite svårt för Lena att se ibland när Saga var långt borta, säger Ida-Marie Lake.

– Det är ju också en bra resurs om till exempel Lena eller Saga skulle flytta, då kan de ju fortsätta ha kontakten.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden