Sverige
9 februari 2022 09:15
Ridsportplus

De tog över stafettpinnen när Evidensia lade ner

VeterinärtFör ett par år sedan lades en rad hästkliniker ner i Sverige. Men vad har hänt i byggnaderna – finns det nya veterinärer att anlita? Ridsport tittar närmare på läget.

De tog över stafettpinnen när Evidensia lade ner
Tyska landslagsveterinären Marc Koene arbetar numera då och då i Kalmar. Här syns han tillsammans med bland andra Lena Andersson Uddeholt. Foto: Jesper Uddeholt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    År 2019 lades Evidensias hästklinik i Skellefteå ner. Därefter följde nedläggningar i Kalmar, Umeå och Örebro.

    Men nu har det hänt saker i de gamla lokalerna i Kalmar. Det är hästfysioterapeuten Lena Andersson Uddeholt som dragit i gång kliniken Kalmar Hästcenter tillsammans med tre veterinärer.

    – Jag hade haft idén i två år eftersom vi inte haft någon klinik på sydostkanten vilket påverkar hästvälfärden. Men i våras såg jag flera skador på rad där hästar med fraktur eller kolik tvingades åka 30 mil. Det blev för mycket, vi måste göra någonting, säger Lena Andersson Uddeholt.

    Tysk landslagsveterinär

    När nyheten om den nya kliniken kom ut fick hon 750 delningar och 1 500 kommentarer.

    – Kalmar län är det hästtätaste området i Sverige, så jag tror inte att det var brist på patienter som var problemet när de lade ner.

    Men att som vanlig småföretagare få lån eller investerare var inte helt lätt. En privatperson startade en insamling.

    – Det är väldigt behjärtansvärt, jag blir varm i hjärtat, men det är mer pengar än så som behövs, säger Lena Andersson Uddeholt.

    I stället blev det ett bankbesök med affärsmentorn Gunvor Munck som medföljare.

    – Banken förlitade sig på henne att det skulle bli bra. Jag hade inte fått lånet om hon inte varit med.

    Nu har alltså kliniken öppnat och patienterna strömmar till. En positiv nyhet var att när kliniken kontaktade det tyska dressyrlandslagets veterinär Marc Koene för att få tips erbjöd han sig att komma till kliniken i stället.

    – Jag kunde inte drömma om att han skulle komma hit. Nu ska vi få upp ett medicinteam från hans klinik om ett par veckor.

    Distriktsveterinärerna tar över i norr

    I Skellefteå har Distriktsveterinärerna öppnat hästklinik i Evidensias gamla lokaler – men bara två dagar i månaden, eftersom hästveterinären i vanliga fall finns i Vännäs och Umeå.

    – Det räcker inte alls, skulle det finnas en hästveterinär att få tag på skulle vi absolut utöka. Men vi hittar ingen alls så det är inte så troligt, säger Emma Vikström, veterinär på Distriktsveterinärerna i Skellefteå.

    Men från och med mars kommer det att finnas hästveterinär på plats i Skellefteå två dagar varannan vecka.

    Även i Evidensias gamla lokaler i Umeå huserar numera Distriktsveterinärerna som också utgår från Vännäs.

    – Vi har öppet tre dagar i veckan för häst, vi skulle önska att vi kunde fler dagar men vi har haft en väldig brist på veterinärer nu i vinter. Vi har ett gott samarbete med Umåkers travbana som är vår hyresvärd, berättar Monica Ågren, vice vd.

    På kliniken finns renoverade behandlingsrum, operationssalen är totalrenoverad.

    – Nu väntar vi bara på de sista utrustningarna och sedan kan vi köra i gång med mer avancerad kirurgi på hästar.  Vi räknar med att vara helt klara i mars, säger Monica Ågren.

    Genom ett samarbete med en europeisk specialist i kirurgi kommer de flesta operationer på häst gå att göra.

    – Även artroskopi, frakturer med mera. Från och med mars börjar flera nya hästveterinärer och målsättningen är att ha öppet för häst alla vardagar, säger Monica Ågren.

    Ny klinik även i Örnsköldsvik

    När Evidensia lade ner i Örnsköldsvik startade Botnia Hästklinik verksamhet i Evidensias gamla lokaler vid travbanan Solänget i Örnsköldsvik redan efter en månad.

    – Vi har renoverat lokalen och byggt om, så nu har vi ett stort och fint väntrum. De kliniska faciliteterna är desamma, och de är fina. Lokalen på Solänget har varit väldigt bra för ett företag av vår storlek och vi har nu vuxit och kunnat anställa en veterinär och assistent till, så vi är nu fem anställda, säger Markus Carlborg på Botnia Hästklinik.

    Han berömmer hur Evidensia hanterat saken:

    – Evidensia har varit väldigt hjälpsamma när vi startade. De lämnade kvar en del utrustning och har låtit oss ta över ett fördelaktigt hyreskontrakt. Travbanan är dessutom en riktigt bra hyresvärd.

    Jourtider minskar slitage

    I Närke, där Örebro ligger, finns i dagsläget ingen hästklinik. Men veterinär Caroline Seidel ska öppna en klinik i Laxå till våren.

    – Det blir en liten klinik för hästar. Vi ska ha mottagning för tandbehandling, akutfall med mera och är komplett utrustade med röntgen, ultraljud och så vidare, berättar Caroline Seidel.

    Hon kommer att erbjuda jouröppen verksamhet.

    – Detta eftersom det finns så få veterinärer i området. Jag är lite sliten eftersom jag kör  7 000-8 000 mil om året, så jag orkar inte alltid åka ut på jourfall. Men med klinik här hemma kan jag erbjuda jour.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden