Debatt
8 april 2019 16:47

Debattartikel: Varför diskrimineras ridsporten i Österåker?

Debattartikel"När det gäller ridsporten är det tvärtom och jag kan inte förstå att vi i dessa tider när diskriminering av flickor/kvinnor diskuteras varje dag kan tillåta att vår kommun agerar som man gör mot flickorna som rider." Det skriver hästtjejen Kaisa Holm i den här debattartikeln.

Debattartikel: Varför diskrimineras ridsporten i Österåker?
Lisbeth Johansson har varit engagerad i ridsporten på flera sätt under många år. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

90 % av ryttarna på Skånsta Ridskola och Bobackens Ridskola är flickor. Kommunen satsar nu kraftfullt på att bygga idrottsanläggningar. Multihallen på Näsvägen beräknas kosta 320 miljoner och ha en årlig kostnad på 23,5 miljoner.

Dessa ageranden gör oss ryttare mycket besvikna på kommunen. Kaisa Holm, författare till denna debattartikel.

Röllingby Friidrottsarena beräknas kosta 120 miljoner och ha en årlig kostnad på 6 miljoner. I en kommun som nu har landets lägsta kommunalskatt är detta verkligen en beundransvärd satsning.

Men när det gäller ridsporten är det tvärtom och jag kan inte förstå att vi i dessa tider när diskriminering av flickor/kvinnor diskuteras varje dag kan tillåta att vår kommun agerar som man gör mot flickorna som rider. Tidningarna skriver ingenting i dessa ärenden och den infekterade debatten i kommunalfullmäktige återges inte i något forum.

Bakgrunden till problemet i frågan är följande:
Skånsta ridskolas fastighet behövde renoveras för 1,7 miljoner. Föreningen sökte ekonomiskt stöd från kommunen. Kommunen gick med på detta under förutsättning att Skånsta ridskola tillät en byggnation av ett uppblåsbart 135 meter långt tält på ridskolans sommarhage. Förtjänar inte ridskolans hästar att få gå på grönbete i den sommarhagen efter allt jobb under terminerna?

En kvinna kämpar nu hårt mot detta agerande mot ridsporten i Österåkers kommun. Hon har förlorat målet i Hovrätten och går nu vidare till EU-domstolen med hänvisning till kommunens diskriminering av flickor/kvinnor.

Sammanfattning:

440 miljoner investeras i två idrottsanläggningar. 1,7 miljoner till ridskolan betalas endast ut genom en form av utpressning. Lägg till detta att kommunen inte anser sig ha råd att ordna en säker övergång vid Bobackens ridskola. Dessa ageranden gör oss ryttare mycket besvikna på kommunen. Vi hoppas på en förändring snabbt. Det finns ca 750 hästar i Österåkers kommun och hästsporten domineras av flickor/kvinnor.

Kaisa Holm, hästtjej

Detta är en debattartikel. Åsikterna och uppgifterna i den är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden