Hoppning
13 december 2021 09:09

Debutanten om vinnarhästen: ”En diva”

VärldscupenEn 23-årig världscupdebutant red skjortan av världseliten i söndagens världscuphoppning i La Coruna, Spanien. Tyske Philipp Schulze Topphoff beskrev sin häst Concordess NRW efter segern. "Hon har alltid lite egna idéer", säger han.

Debutanten om vinnarhästen: ”En diva”
Philipp Schulze Topphoff gick ut först i söndagens världscuphoppning och tog till slut hem segern. Foto: FEI/Manuel Queimadelos

Tyske Philipp Schulze Topphoff har haft många framgångar under sina ungdomsår, inte minst med segerhästen i Spanien, Concordess NRW (WESTF sto f 2010 e Congress-Acobat, uppf Delia Brügmann, äg Katja Schulze Topphoff).

Ibland jobbar hon med mig men ibland måste jag göra som hon vill. Philipp Schulze Topphoff om Concordess NRW.

Ekipaget tog individuellt guld på EM för unga ryttare 2019. På det mästerskapet blev det också brons i lag.

På YREM 2018 ingick ekipaget i det tyska guldlaget. Philipp Schulze Topphoff har också ett par EM-medaljer från ponnyåren.

Nervös väntan

I säsongens femte världscuptävling i spanska La Coruna var det debut i världscupsammanhang för den 23-årige ryttaren, som startade först i såväl grundomgång som omhoppning. Efter en nervös väntan på att övriga sex omhoppningsekipage skulle göra sitt stod det klart att han hade vunnit.
– Detta är absolut den största segern för mig någonsin och jag vet inte vad jag säga förutom att jag är riktigt, riktigt glad, säger segraren i ett pressmeddelande från arrangören.

Philipp Schulze Topphoff 2
Philipp Schulze Topphoff på väg mot seger. Foto: FEI/Manuel Queimadelos
51742133126_e8e908fe29_b
Frankrikes Grégory Cottard och Bibici tog hand om andraplatsen efter omhoppningen där sju ekipage gjorde upp.
51742114281_42fb12d426_k
Svenska EM-ekipaget Angelica Augustsson-Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele gjorde vad de kunde för att utmana. De räckte inte hela vägen, men slutade trea och fick med sig många fina världscuppoäng. Foto: FEI/Manuel Queimadelos

Philipp Schulze Topphoff beskriver sitt vinnande skimmelsto som lite av en diva.
– Hon har alltid lite egna idéer. Ibland jobbar hon med mig men ibland måste jag göra som hon vill. Men hon kämpar alltid för mig, och hon har en stark karaktär.

Utanför Münster

Familjen Schulze Topphoff bor på en mindre gård utanför Münster i Tyskland och det är mamma som äger Concordess NRW sedan stoet var fyra år.
– Det är många som har velat köpa henne, men vi är glada över att vi har kunnat behålla henne själva, säger Philipp Schulze Topphoff som närmast planerar att rida världscuptävlingarna i Amsterdam i januari.

Frankrikes Grégory Cottard/Bibici blev tvåa medan Angelica Augustsson och Kalinka van de Nachtegaele blev bästa svenska ekipage med en tredje plats.

Efter söndagens deltävling i världscupens västeuropeiska ligan leder fortfarande Irlands Denis Lynch. Philipp Schulze Topphoff lägger sig på delad nionde plats. Jens Fredricson är bäste svensk med en sjätte plats. De 18 bästa från ligan kvalar till världscupfinalen i i tyska Leipzig 6-10 april 2022 .

 

Resultat 

Total ställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden