Världen
27 februari 2018 14:48

Delseger mot en förändring i konsumentköplagen

Röstade jaMarknadsutskottet i EU röstade i förra veckan för ett undantag av levande djur i kommande EU-förordning. Detta innebär en delseger mot förändringen i konsumentköplagen där hästar idag likställs med materiella ting.

Delseger mot en förändring i konsumentköplagen
I dag likställs hästar i konsumentköplagen helt med materiella ting. Nu har marknadsutstkottet i EU tagit ett beslut som får ses som en delseger i frågan mot en förändring (hästen på bilden har inget med texten att göra). Foto: Roland Thunholm

Ridsport har tidigare skrivit om att ett EU-beslut kring ändringar i konsumentköplagen närmar sig. Nu har det tagits ett beslut i frågan som kan ses om en delseger.

LRF skriver på sin hemsida att marknadsutstkottet i EU-parlamentet den 22 februari röstade för ett undantag av levande djur i kommande EU-förordning. Dessutom föreslås det att lagstiftningen ska gälla oavsett hur köpet har genomförts – alltså ingen skillnad på om köpet har gjorts online eller fysiskt på plats.

På sikt kommer det här att underlätta för hästföretagare som vill sälja till privatpersoner, även om det kommer att ta flera år innan lagförslaget går igenom. Idag jämförs levande djur som hästar helt med materiella ting i konsumentköplagen, vilket innebär att en privatperson kan lämna tillbaka en häst i upp till tre år efter köpet – något som LRF och hästnäringen inte tycker är acceptabelt.
”Vi fortsätter bevaka frågan och arbetar för en förändring som skulle underlätta mycket för hästföretagarna”, säger Erica Lindberg på LRF Häst.

Fakta

Konsumentkörplagen

Konsumentköplagen reglerar fall där en näringsidkare säljer en vara till en privatperson. Lagen är tvingande och går inte att avtala bort.
Lagen skyddar konsumenten, som bland annat har tre års garanti för tillverkningsfel. Ett fel som uppdagas inom de sex första månaderna efter köpet antas ha funnits där från början om säljaren inta kan bevisa motsatsen. Köparen har rätt till skadestånd för kostnader som uppstått som en följd av felet på varan.
Lagen har lett till att många hästföretagare drar sig för att sälja hästar till privatpersoner.

Köplagen reglerar affärer mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare. Lagen är inte tvingande och parterna kan därmed avtala bort lagen.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden