Träningstips
30 september 2020 17:09
Ridsportplus

Den perfekta framridningen

ProblemlösningKristian von Krusenstierna lämnar inget åt slumpen när det gäller framridning inför tävling. "Viktigast av allt är att hålla koll på klockan", säger A-tränaren och GP-ryttaren, som här ger sina bästa tips.

Den perfekta framridningen
Det har blivit många framridningar för Kristian von Krusenstierna genom åren. Här är han på It’s Ad Hoc (f -08 e Danone I-Maistic, uppf Bengt Gustafsson) som vann Intermediaire II för unga hästar i mars 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det går att träna på framridning även på hemmaplan, menar Kristian von Krusenstierna. När han lägger upp planen för en tävling börjar han med att sätta en tid när han ska vara klar med framridningen.
    – Jag sätter en tid för när jag lastar ur, sadlar, skrittar fram, och hur lång tid jag vill ha för att jobba hästen. Glöm inte lägga till tid för att skritta till tävlingsplatsen och för att ta av skydd, säger Kristian von Krusenstierna.

    Allt beror på hästen, men ofta räknar han med 30-40 minuter från det att han börjat trava.
    – En del säger att de rider fram kort för att spara på hästens energi, men då kanske hästen inte ens kommit i gång, motorn har inte startat.

    Frågan är hur snart det går att sätta till mer energi.
    – Energin ska inte ta slut, jag vill att den ska vara som bäst inne på banan. Samtidigt finns det vissa hästar som kanske aldrig vaknar om jag låter dem vara för oengagerade. Det gäller att lära känna hästen och ha ett system där man vet att den kommer att vakna, eller att den lugnat ner sig och slutat bocka innan jag ska in på banan.

    1. Få hästen att slappna av

    Slarva inte med uppvärmningsfasen bara för att det är tävling.
    – I början är det viktigt att få hästen avspänd. Jag rider enkla, stora linjer. Jag börjar inte med så mycket rörelser utan rider väldigt mycket rakt fram. Diagonaler, stora volter, inga svåra svängar.

    Under uppvärmningen ska hästen kunna stretcha i halsen.
    – Jag ger hästen tid att bli varm och jobbar med att ha hästen jämn på båda tyglarna och känner efter; testar lite skänkel ibland och ser till att bogen hänger med.

    När Kristian använder skänkeln är det genom att ge ett tryck eller ibland även en liten knack med underskänkeln.
    – Då är det bara skänkeln vi pratar om, jag sitter still med hand och säte så att jag inte far omkring, för då blir det svårt för hästen att förstå.

    2. Aktiv och avspänd – samtidigt

    Kristian gillar att bygga upp svårighetsgraden under passet, så även om det inte ingår skänkelvikningar i S:t Georges använder han dem gärna.
    – Jag vill kolla att hästen är rakriktad innan jag går över till skolorna.

    För att förbereda sig för tävling brukar Kristian – både på träning och framridning – ge hästen ett par varv på lång tygel.
    – Det är bra att veta om det tar ett halvt varv eller två innan känslan före skrittpausen kommer tillbaka.

    Nu är det dags för mer samlande rörelser, öppnor och slutor.
    – Jag vill ha en aktiv men avspänd häst, och den balansen är något av det svåraste. Det är inte så svårt att få hästen väldigt aktiv, men blir den aktiv och spänd eller aktiv och avspänd?

    Viktigt är att göra allting i båda varven, både på träning och framridning. Och att alltid tänka tempoväxlingar. Det behöver inte vara stora sådana, små förändringar räcker det med, men gör dem i det mesta du gör på framridningen.

    3. Dags att växla upp

    – När det är dags för mer samling börjar jag med att se att hästen går framåt. Än så länge rider jag inte exakta bokstäver utan vill veta att hästen är reglerbar, det är viktigare en liten stund till. Jag vill bygga upp allting successivt, säger Kristian.

    Han jobbar med arbetspiruetter, singelbyten och så småningom serier.
    – Blir det misstag ger det mig information, jag tar hellre missar på framridningen än på banan. Men om det bara är någon minut kvar och jag märker att vi missat att träna på något, lägger jag det i ryggsäcken och tar med mig hem – det går inte att åtgärda nu.

    De sista fem minuterna vill Kristian att känslan ska närma sig känslan han vill ha på banan.
    – Då känner jag mer på hörnpasseringar och de linjer som ska vara i programmet. I bakhuvudet har jag att hästen ska gå mer och mer i uppförsbacke och bära sig bättre.

    Därefter är det bara att gå in på banan – men det är en annan historia.

    Fakta

    Kristian von Krusenstierna

    Kristian-von-krusenstierna1-181109-rt
    Kristian von Krusenstierna Foto: Roland Thunholm

    Kristian von Krusenstierna är A-tränare, GP-ryttare och driver Ågesta gård och ridskola. Han fick utnämningen Årets tränare 2018. Bland hans elever finns det övervägande ungdomar med höga ambitioner, som till exempel Lina Dolk. Själv har han tränat för Sissi Lilja och Kyra Kyrklund, men numera tränar han för Nicole Werner (som även tränar Edward Gal och Hans Peter Minderhoud).

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden