Träningstips
19 juli 2020 19:06
Ridsportplus

Jakten på den perfekta övergången

Dressyrserie, del 1Låt Ridsport presentera din nya dressyrtränare – Kerstin André, välkänd som mentor för flera ryttare på landslagsnivå. Hennes serie om dressyr inleds med övningar som gör den pigga hästen mer lugn och avslappnad.

Jakten på den perfekta övergången
Kerstin André. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förr hade hästar och ryttare naturliga perioder av återhämtning, inte minst under vintern. Nu för tiden måste vi planera in rätt tidpunkt för olika sorters träning och vila.

    När träningen blir mer intensiv behövs det perioder av återhämtning, så när ryttaren lägger upp tävlingsplanen är återhämtningsperioden lika viktig som tävlingarna.

    – Lågintensiva perioder är tid för reflektion och förbättring. Här vinner ryttaren på att fundera kring vad som fungerar bra och mindre bra, och vad som behöver förändras och förbättras, säger Kerstin André.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Guide och partner

    Dagens avel är riktad mot elitsport och ger känsliga hästar som reagerar på mindre stimuli och kräver skickliga ryttare.

    – För att kunna ta till vara på hästens förmåga måste ryttaren vara lyhörd men ändå våga guida sin häst och ta beslut. En grön häst behöver mer guidning och hjälp av sin ryttare, medan en utbildad häst är mer som en partner.

    – Nutidens hästar är så begåvade och rörliga att vi inte behöver träna fram rörlighet och smidighet i samma utsträckning. I stället måste vi ge hästen lagom träningsdoser för att få hållbarhet i rörelseapparaten och inte minst i själen. Vi vill hålla hästen positiv till träningen, säger Kerstin André.

    Fakta

    En perfekt övergång

    • Den perfekta övergången sker i balans, med bibehållen bjudning och lätthet i framdelen.
    • Övergången flyter på utan taktstörning, vid en förutbestämd punkt.
    • Det ska inte synas om ryttaren anstränger sig.  

    Använd övergångarna

    Kerstin Andrés första träningstips handlar om övningar som gör en pigg och spänd häst uppmärksam och lösgjord.

    Övergångarna är vårt viktigaste redskap för att utveckla gångarterna. De är byggstenar för att träna hästen till nästa nivå, med samling, varierande steglängd, reglering och balansförändring. De gör också hästen uppmärksam och självbärande.

    Övergångar kan innebära byte av gångart eller växlingar av tempo och steglängd inom gångarten. Du kan rida övergångar när som helst under ridpasset. Lättare övergångar passar bäst i början av passet medan de som kräver mer balans och samling kommer senare.

    På yngre hästar krävs inte så mycket samling, utan mer förlängning av steglängden. Här är reaktionen framåt viktigast. Fokus ligger på bjudning och att hästen svarar direkt på drivning.

    På den utbildade hästen tränar du även det kortare stegregistret med ökande grad av samling.

    – I Grand Prix sker de flesta rörelserna i hög grad av samling och förmågan till korta steg är viktig. Där är det bara de ökade gångarterna som är längning av stegen.

    Syftet med att träna övergångar är att få hästen uppmärksam på hjälperna, framför skänkeln, engagerad och balanserad.

    Kerstina-ka Del 1_lg-2
    Övergångar kan göras från valfri gångart till och från halt. Hästen ska vara direkt framåt för skänkeln. Foto: Lottapictures

    Tips. Två övningar

    Övning 1
    Rid övergångar mellan skritt och trav. Börja i den gångart och i det varv som är lättast för hästen. På böjda spår är det lättare att behålla eftergiften.

    När du får flyt i dessa övergångar kan du fortsätta med att göra upprepade halter till och från trav.

    Ryttaren ska se följsam och oberörd ut i sadeln i alla övergångar.

    Övning 2
    Med den utbildade hästen kan du göra lösgörande övergångar mellan trav och galopp, för att sedan avancera till mer samling med övergångar mellan skritt och galopp.

    Använd spegeln för att se hur hästen spårar och beter sig i övergångarna. Kontrollera hur du själv sitter i sadeln.

    Kerstina-ka Del 1_lg-7
    På en häst som blir lite tjurig eller inte bjuder framåt gäller det att hitta bjudningen genom tempoväxlingar uppåt i ett friskt tempo. Foto: Lottapictures

    Tips. Lösning på vanliga problem

    Vanligt problem:
    Hästen förstår inte bromsen och tar inte förhållningen.
    Lösning:
    Bli kvar på böjda spår, vilka i sig bromsar hästen och ger dig mer tid att förbereda övergångarna. Gör täta övergångar, exempelvis mellan trav och skritt, tills hästen väntar.

    Vanligt problem:
    Ryttaren faller fram i övergången, håller balansen i tygeln och klämmer med skänkeln.
    Lösning:
    Räta upp dig i sadeln och sitt balanserat i samma position hela vägen. Våga lätta på skänkeltrycket och mjukna upprepade gånger i handen.

    Vanligt problem:
    Hästen tjurar och går inte framåt efter upprepade övergångar.
    Lösning:
    Kontrollera att hästen har respekt för skänkeln och att ryttaren inte håller sig fast i handen. Rid tempoväxlingar uppåt och rid på friskt framåt med lätt kontakt.

    Vanligt problem:
    Hästen blir stark i handen.
    Lösning:
    Mjukna i handen i övergångar uppåt, så att hästen har utrymme att röra sig framåt. Mjukna även i handen när hästen reagerar på hjälperna i övergångar neråt. Eftergiften är ett kvitto på att hästen gjort rätt. Du får inte hålla fast när du får rätt reaktion.

    Kerstina-ka Del 1_lg-6
    Tydliga eftergifter ger hästen kvitto på att den gjort rätt. Foto: Lottapictures

    Vanligt problem:
    Hästen blir seg för skänkeln och svarar inte framåt. Här blir det problem i övergångarna både uppåt och neråt; även neråt måste hästen ta skänkeln för att få tillräcklig bär- och drivkraft från bakdelen.
    Lösning:
    För att förbättra reaktionen för skänkeln kan du öva halt-igångsättning. Lägg till underskänkeln med en kort kontakt, en eller flera gånger, så att hästen reagerar och accelererar. Även om hästen överreagerar och ger sig iväg i trav eller galopp, är den på rätt väg och ska inte korrigeras. Hästen ska direkt reagera framåt för skänkeln.

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden