Nyheter
20 september 2020 19:51
Ridsportplus

Rena galoppombyten kräver rätt känsla

Dressyrserie, del 9Galoppombyten är helt naturliga rörelser som hästen gör i frihet när den byter linje eller riktning. För att lära in byten på ryttarens signal och på rak linje krävs rätt känsla.

Rena galoppombyten kräver rätt känsla
Ryttarens nya ytterskänkel dras lite tillbaka och ger impulsen till galoppombytet. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Erfarna ryttare och tränare brukar ha egna favoritövningar för att lära hästen att byta galopp. Det vanligaste problemet är att hästen blir för spänd och krånglar till det. Därför behöver du göra vissa förberedelser innan du lär hästen att byta på hjälpen.

    En förutsättning för att du ska kunna börja med byten är att galoppkvaliteten är tillräckligt re-glerbar med en klar tretaktig rytm i båda varven. Även den förvända galoppen ska vara välbalanserad på både raka och böjda spår.

    Detta gäller främst för dressyren, där bytena inte bara har en funktion utan ska ha en viss form och precision. Hästen måste redan från början lära sig rena byten där båda benparen byter galopp i samma språng.

    Påverka galoppen

    Förvänd galopp är en onaturlig och obekväm rörelse för hästen och blir ett kvitto på hur väl hästen kan förändra sin balans. För att kunna hålla den förvända galoppen måste hästen bli mer aktiv i bakbenen och sätta under sig mer. Det gör att hästen här blir mer påverkbar. Först när ryttaren kan reglera och balansera upp hästen i förvänd galopp är ekipaget moget att göra galoppombyten.

    Ett annat sätt att förändra galoppen är genom övergångar. Därför är enkla byten bra förberedelser inför byten i språnget. Enkla byten ska kunna utföras på raka linjer, utan motstånd från hästen. I tävlingsprogrammen visas därför först förvänd galopp och enkla byten och därefter ingår galoppombyten i språnget.

    Fakta

    Tävlingsregler

    Du kan läsa mer om byten i Tävlingsreglementet 2 dressyr, moment 236-237.

    Rätt från början

    På en häst med naturlig lätthet, balans och lyhördhet för hjälperna kan en van ryttare börja byta redan vid fyra eller fem års ålder. Men om den unga hästen vänjer sig vid orena byten kan det vara svårt att korrigera, därför är det bra att göra de förberedande övningarna som kontrollpunkter.

    – Vissa hästar lär sig byta på några månader men för andra kan det ta flera år att bli trygga i rena byten. Spannet är stort och det kan krävas mycket tålamod. De hästar som tar tid att lära sig rena byten har sällan svårare att senare lära sig serier, anser Kerstin.

    – Särskilt stora byten är inte alltid lätta att kontrollera. De kan ta längre tid och kan vara svårare att få raka och balanserade.

    Fakta

    Rena byten

    ”De hästar som tar tid att lära sig rena byten har sällan svårare att senare lära sig serier.”
    Kerstin André

    Balansen avgör

    Fölen är ofta i fin egenbalans och har inga problem att byta rent. Ett år senare är unghästen som en tonåring med bristande egenbalans. Bakbenen är då långa i förhållande till frambenen och rena byten är inte längre en självklarhet.

    Kerstina-avsnitt10galoppserier_lg-2
    Rätt balans och energi hos ekipaget ger goda förutsättningar för ett bra galoppombyte. Ekipaget på bilden är Pernilla André Hokfelt på Wladimir O.A 1138 (f -03 e Flemmingh-Florestan, uppf O Anema). Foto: Lottapictures

    Hästens balans och energinivå inför bytet avgör hur bytet blir. Fokusera därför inte på formen i bytena, utan låt i stället hästen initialt använda halsen för att balansera sig. Det är viktigare att galoppsprången är lätta med kvicka hovar.

    I hoppningen uppskattas hästar som snabbt lämnar marken i upphoppet, på samma sätt kan vi se på byten i språnget. Kvicka fötter upp från marken ger fin byteskvalitet.
    Börja gärna bytesträningen i slutet av tävlingssäsongen så du har god tid på dig. Om du får några rena byten så nöj dig med detta. Som vanligt gäller att kvalitet går före kvantitet och berömmet ska vara översvallande.

    Fakta

    Så här gör du bytet

    1. Ryttarens nya ytterskänkel dras något tillbaka och ger impulsen till galoppombytet. Samtidigt flyttas innerskänkeln lite framåt, som i en vanlig fattning. I sista fasen av bytet måste ryttaren lätta på den nya innertygeln så att hästen får plats att föra fram sin nya inre sida. Den blivande yttertygeln styr rörelseriktningen och håller hästen linjen.
    2. Ryttarens blick måste vara i rörelseriktningen. Om ryttaren tappar linjen tar hästen i stället kontrollen och kan kasta sin framdel i bytesriktningen. Koncentrera dig därför på hästens bakdel och galopprytmen.
    3. Räkna gärna in sprången och förberedelserna inför bytet. Räkna som om du ska ta ett hinder, exempelvis ett, två, tre, flytta, byt.
    4. Ta aktiv kontroll över galoppen inför bytet för att få mer stuns i sprången.
    5. Lyssna på galoppen och bakbensrytmen, för i bakbenen sitter motorn till bytena.

    Övningar. Tips för olika hästtyper

    Börja alltid i det lättaste varvet för att göra hästen trygg, och introducera det svåra varvet senare. Tänk att du presenterar en rolig övning som hästen uppskattar och var nöjd med att få en bra reaktion.

    När det blir svårigheter med bytena beror det ofta på spänning hos hästen eller bristande tajming hos ryttaren. Om du inte är väldigt rutinerad så ta hjälp från marken, för det är svårt att känna korta och orena byten i sadeln.

    Övningar för heta hästar

    • Här behöver du göra många enkla byten och avsaktningar från galopp till skritt i balans som förberedelse.

    • Ha en kort transportsträcka inför bytet. En bra rutin är att först skritta, sedan galoppera, förbereda och byta. Hästen ska inte hinna tänka för mycket och ladda inför bytet.

    • Sakta av efter bytet eller rid in på ett böjt spår, vilket automatiskt bromsar upp hästen. Målet är att hästen blir lugn så snart som möjligt efter bytet.

    • Tänk på att ofta byta plats för bytet, så att hästen blir lite överraskad av bytesplatsen.
    Övningarna kan fungera bättre i ridhus i en lugn miljö och på mindre yta.

    – Ofta är det knoppen som hindrar kroppen, när du lär in nya rörelser, säger Kerstin.

    Kerstina-avsnitt9galoppenstakabyten_lg-2
    Om du rider en het häst, använd gärna skritt mellan enstaka byten för att hitta balans och lugn. Foto: Lottapictures

    Övningar för saktmodiga hästar

    • Här behöver du kontrollera att du för lätta hjälper kan få upp energin i galoppen. Du kan rida korta tempoväxlingar, där hästen blir snabb på hjälpen.

    • Du kan även behöva förbättra kvaliteten, lösgjordheten och reaktionen i galoppfattningarna och ta hjälp av de enkla bytena.

    – Ibland är den här träningen lättare ute på större yta, där hästen har mer naturlig framåtbjudning, säger Kerstin.

    Övningar vid orena byten

    • Om hästen byter efter bak behöver du göra galoppsprången kortare med mer energi.

    • Låt inte hästen vända sin framdel till den nya galoppen och förekomma dig.

    • Använd en spötouch på den nya galoppsidans yttre bakben, så att hästen blir kvickare och galopperar bort från spöet. Detta kräver god tajming och känsla av ryttaren.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden