Träningstips
7 september 2020 18:40
Ridsportplus

Slutan – ett styrkeprov

Dressyrserie, del 7I förra avsnittet av Kerstin Andrés dressyrserie fokuserade vi på öppna. Nu går vi vidare med att träna sluta. Tänk på att ge hästen tid. Det är först när den lär sig vilka muskler som behöver spännas och vilka som ska slappna av som rörelsen blir rätt utförd.

Slutan – ett styrkeprov
Att mjukstarta slutan längs långsidan ger hjälp att hitta en bra linje. Prioritera eftergift och flyt i början. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När din häst känner sig bekväm med skänkelvikning och öppna kan du introducera sluta på olika linjer. Lättast är det att börja längs långsidan. Då får du hjälp av väggen att kontrollera linjen och riktningen.

    – I sluta är det ytter bakben som korsar över det inre och bär mer vikt. Det kräver mycket styrka då benet både ska driva på och bära mer vikt. I öppna bär hästen i stället mer vikt på det inre bakbenet, förklarar Kerstin André.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Olika för olika hästar

    – En kort häst kan få svårare med böjningen i bålen, vilket kan påverka lösgjordheten. Men hävarmen är kortare när den ska bära sin framdel.

    – En längre häst har lättare att böja sig, men det blir lite tyngre att lyfta upp framdelen, eftersom hävarmen är längre. I enklare övningar kan en skicklig ryttare kompensera för hästens fysiska svagheter, men i krävande övningar märks de oftast mer.

    Om förarbetet är korrekt tar det ändå flera månader, kanske ett halvår, innan slutan är klar att visa upp.

    – Det tar tid att bygga upp nödvändig muskulatur, påminner Kerstin. Det krävs en neuromuskulär utveckling, där rätt signaler ska gå från hjärnan ut till musklerna, så att rörelsen automatiseras.

    Viktigt inse svårigheterna

    När hästen lär sig nya rörelser har den inte automatiskt rätt balans i kroppen från början. Den måste få tid att vänja sig. Först när den lär sig vilka muskler som behöver spännas och vilka som ska slappna av blir rörelsen rätt utförd.

    – Ibland förstår inte ryttaren varför det faktiskt är svårt för hästen. När ryttaren inser svårigheterna så ökar förståelsen för hästen och tålamodet blir större.

    – Det är inte självklart att alla hästar tycker allting är lika lätt eller svårt. Börja därför gärna i skritt när du ska rida nya linjer och rörelser. Då hinner du koordinera dina hjälper och läsa av hästens reaktioner. I högre tempo måste ryttaren vara snabbare och mer koordinerad.

    Tips. Övningar

    Mjukstarta på långsidan

    Börja med att rida sluta längs långsidan och gå sedan vidare till diagonalen. På långsidan får ryttaren lite hjälp att hitta känslan i slutan. Diagonalerna kräver mer ridning eftersom ryttaren måste kunna styra både framdel och bakdel för att kunna hålla linjen.

    I början är det bäst att dela upp slutan i mindre bitar och rida korta sträckor åt gången. Rid en liten bit i sluta och räta ut när hästen går som bäst, det triggar hästen att anstränga sig genom positiv förstärkning. Upprepa längs fyrkantspåret.

    – Hur äter man en elefant? skojar Kerstin. Jo, bit för bit.

    I sluta längs långsidan ska hästens panna hela tiden vara parallell med kortsidan. Hästen måste vara lydig för den lätt tillbakadragna ytterskänkeln som håller bakdelen på plats och upprätthåller energin, medan inner skänkel aktiverar inre bakbenet.

    Ytter tygel säkrar position och form på nacke och hals, medan kontakten är lätt på inner tygel.
    Det är ett kvitto på slutans kvalitet när hästen så småningom kan kliva under sig och bära så mycket vikt på ytter bakben att inner framben kan ta höga luftiga steg, så hästen ser lätt ut
    i framdelen.

    – Ofta tycker ryttarna att sluta är lättare att rida än öppna, noterar Kerstin. Men sluta kräver högre grad av samling med mer bakbensstyrka och lösgjordhet och följer med ända upp i svår klass.

    Kerstina-kandre-del7_lg-5x
    Slutor kräver mycket styrka av hästen som både ska skjuta på och bära med ytter bakben. Foto: Lottapictures Foto: Arkivbild

    Diagonala linjer

    När du kan rida sluta på långsidan utan besvär kan du introducera diagonallinjer. I början är det bra att låta framdelen tydligt visa vägen. Ha hellre mindre tvärning och böjning för att få en god bjudning och bra kvalitet i gångarten.

    Rid några steg i sluta med hästen böjd, sedan några steg i skänkelvikning och fortsätt variera rakhet och böjning på samma linje. Rakheten gör att det krävs mindre styrka och bärkraft från bakdelen. Börja i hästens lättaste gångart och variera antingen linjens svårighet eller graden av böjning. Sluta är en ansträngande rörelse som måste introduceras klokt, efter hästens förmåga till samling.

    På en grön häst kan en volt bli en bra förberedelse inför en diagonal sluta. På en rutinerad häst räcker några stegs öppna efter hörnet för att forma och böja den inre sidan. Sedan lägger ryttaren till ytterskänkeln för att rida åt sidan med samma böjning.

    – Ju bättre förberedelse desto större chans att få en lösgjord häst genom en kvalitativ rörelse, konstaterar Kerstin.

    – Ibland upplevs galoppslutan lättare för ryttaren, eftersom galoppfattningen ger rätt position för slutan, det är bara aktiviteten hos skänkelhjälperna som ändras.

    Kerstina-kandre-del7_lg-3
    Den diagonala linjen kräver mer av ryttaren, som ska styra både hästens fram- och bakdel. När hästen har styrka nog i ytter bak för att kunna visa en lätt framdel med rörliga bogar är det kvalitet i slutan. Foto: Lottapictures

    Byta riktning

    – En häst som är lättfotad fram får lättare att byta riktning på framdelen. Om hästen tappar balansen så kompenserar den genom att korta stegen för att inte snubbla. Därför behöver du dela upp riktningsbytet i flera steg och göra det lätt för hästen att hitta sin balans.

    Börja med en sluta åt höger, rakrikta via skänkelvikning och gör en volt åt vänster för att förbereda hästen på nya vänsterslutan. Befäst detta i skritt och trav innan du går vidare.

    När du sedan ska byta både galopp och riktning blir det tydligt om hästen har tillräcklig balans för att inte tappa rytmen.

    Precisionsträna med koner

    Med koner kan du öva diagonal sluta på olika linjer med samma böjning och varierande tvärning. Då får du kontroll på graden av sidoförflyttning och hur mycket hästens ben korsar varandra.

    – Ryttarna tappar precision och poäng när de rider program om de inte övar på exaktheten i linjer och rörelser, säger Kerstin.

    Fakta

    Kontrollpunkter

    • Kan du bibehålla samma rytm åt sidan som rakt fram?
    • Håller hästen samma form och balans åt sidan som rakt fram?
    • Har du korrekt böjning i skolorna?

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden