Träningstips
17 juni 2020 15:49
Ridsportplus

Emma Byström: ”Slappna av, det gör inget om det blir fel”

ProffstipsetDe flesta känner nog igen känslan av att älta misstag vi gjort i sadeln tills vi känner oss helt misslyckade som ryttare. Emma Byström tycker att vi ska slappna av mer, lära oss av våra misstag och sluta vara så rädda för att göra fel.

Emma Byström: ”Slappna av, det gör inget om det blir fel”
Emma Byström är C-tränare och ridlärare, som även tar emot hästar i träning. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Det måste inte vara perfekt hela tiden

    Som tränare försöker jag alltid förmedla att det gör inget om det blir fel. Det måste inte vara perfekt hela tiden och ingen av oss är felfri. Försök att ha det i bakhuvudet när du rider, så blir det lättare att slappna av i sadeln. Om du slappnar av, andas och tar det lugnt så kan också hästen känna sig lugn och avslappnad.

    Misstag är till för att vi ska lära oss av dem. I stället för att gräma dig över något som gått fel kan du ta med dig misstaget till ditt ”jag kan-konto” där du samlar allt du lärt dig. Öva på att koppla bort känslorna. Gör om, förbered bättre och prova igen. Våga njuta av ridningen och leka fram styrkan och talangen, allt måste inte vara på så blodigt allvar jämt.

    2. Andas och lyssna på hästen

    Ridning handlar så mycket om din mentala inställning. Hästar är väldigt känsliga, det gör dem fantastiskt lyhörd — men det gör också att de reagerar direkt om du är spänd eller irriterad.

    Om du blir stressad och tänker att det inte kommer gå, ja då går det antagligen inte heller. Våga vänta och lyssna på din häst. Lita på att det kommer gå. Det här handlar om att behålla lugnet, att lära dig vara med i ridningen och tänka till. Låt varje steg ta den tid som behövs och andas i varje rörelse och över varje hinder. Jag tror mycket på att skynda långsamt. Det är så lätt att bli ivrig, framför allt när det går bra, men njut i nuet i stället och bli mogen för uppgiften.

    Är du rädd i sadeln måste du våga erkänna det för att ta dig ur det. Det är lätt att bli rädd när saker går fel, var ärlig mot dig själv och våga backa av tills du känner dig bekväm igen. Alla behöver vi backa bandet ibland för att hitta samspel med hästen och bygga långsamt.

    3. Hästen kan inte prestera om inte du presterar

    Vi måste vara ödmjuka som ryttare. Är inte jag tränad nog för uppgiften så kan jag inte heller be min häst att utföra den. Känn efter hur kroppen känns. Är du starkare i bål eller säte? Vad behöver du träna upp? Det gäller att kunna se dina styrkor och brister, vare sig du är hobbyryttare eller proffsryttare.

    Tänk att du börjar på ett nytt kapitel varje dag och förvänta dig inte att det ska gå lika bra som dagen före när du red för din tränare. Både du och din häst är individer som kan ha både bra och dåliga dagar. Jobba utifrån dagens behov.

    4. Blir stark av motgångarna och ha kul

    Lär dig acceptera att du har saker du är bättre på och saker du är sämre på. När du går från ett ridpass ska du känna att du lyckats men också att det finns saker att jobba på. För hur ska du hitta motivationen till nästa träningspass om du redan känner dig som en världsmästare? Låt det som gick fel sporra dig till att bli bättre nästa gång. Motgångar gör att vi vill bli bättre.

    Och glöm inte att ha kul! Har du inte roligt kommer du ingenstans. Vi ska vara i stallet för att vi älskar hästar och tycker det är roligt.

     5. Håll dig till ditt system men våga ta hjälp

    Om du håller dig till ett system och hela tiden följer din röda tråd i lugn och ro i all träning kommer du stöta på färre problem. Men när du hamnar i en situation som du inte direkt vet hur du ska lösa själv, ta hjälp! Man måste våga få input från andra om man vill lyckas. Vi har massor med gemensam erfarenhet i vår familj och vi frågar fortfarande andra om hjälp.

    Fakta

    Träna avsuttet för att hitta balansen:

    Sätt dig på en pilatesboll, håll händerna som om du höll i tyglarna och ha tyngdpunkten långt nere i magen. Lyft ett ben i taget och känn att du fortfarande sitter stabilt. Så småningom kan du låta båda fötterna sväva.

    I nästa steg kan du be någon longera dig. Sitt utan stigbyglar och träna på att lyfta upp benen lite från sadeln för att hitta följsamheten i hästens steg. Gunga med i hästens rytm. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden