Hästägartips
15 december 2019 12:01
Ridsportplus

”Det är förstås enklare och ser snyggare ut att bandagera”

Bandagera vid ridningEn ny trend att bandagera vid ridning har dykt upp hos vissa toppryttare. Men det är bättre för hållbarheten att ge hästen ordentlig uppvärmning och avskrittning än att bandagera, 
säger veterinär Axel Wallman. Ridsport pratar med Axel om bandagering med extra långa paddar och hovstrumpor.

”Det är förstås enklare och ser snyggare ut att bandagera”
En av bandageringstrenderna är att linda benen på dressyrhästar och -ponnyer med extra långa paddar, som går upp över framknäna och ner över hovarna. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trenden att rida med långa paddar som går ner över hovarna, som ett slags skydd mot balltramp, och upp över framknäna har funnits hos dressyrens toppryttare i flera år och har fått många efterföljare. På senare tid har ytterligare en ny typ av bandagering fått fäste. Många populära yngre ryttare använder nu en speciell sorts lindor och hovstrumpor som ska kunna både kyla och värma, och som går ända ner över hoven.

    Axel Wallman är veterinär med specialinriktning på ortopedi. Han är skeptisk till trenden.

    Axel-wallman1-170223-rt
    Axel Wallman, veterinär. Foto: Roland Thunholm

    Vad tycker du om den här typen av bandagering?
    – För det första finns det över huvud taget ingen forskning som stödjer att det ska vara bra med bandagering vid ridning. Det kan skydda mot slag utifrån, men gör ingen skillnad för vad som händer inuti benet. Blodgenomströmningen ökar alltid vid rörelse. Det är betydligt bättre att värma upp hästen ordentligt med framskrittning och joggning än att sätta på en linda.

    Trenden att linda både högt upp och långt ner har snabbt fått spridning, inte minst genom sociala medier. Finns det några risker med det?
    – Det är alltid en risk att linda benen om man inte kan. Det kan bli tryckskador och bandaget kan gå upp så att hästen trasslar in sig. Det här sättet att linda borde inskränka på rörligheten. Jag är tveksam till om konceptet är bra.

    Det finns lindor och hovstrumpor i material som även ska kunna verka kylande. Kommentar?
    – Återigen finns det ingen forskning som säger att det ska vara bra att kyla -benen efter ett hårt träningspass, om hästen inte fått en skada. Det är en något som vi gör av gammal vana. Du ska alltid fundera på vad det är du vill uppnå med det du gör.
    – En bra blodgenomströmning är det som snabbare rensar ut slagg-produkter och rent fysiologiskt är det bättre med värme. Värmen stiger naturligt vid ansträngning. Det är också naturligt att det uppstår svullnad efter ansträngning, men den går tillbaka efter ett par dagar. Att i det läget gå in och kyla ner är helt fel.

    I vilka lägen kan ett kylande bandage vara värt att investera i?
    – Om man vill ha kylningseffekten så blir den bättre av att kyla med vatten, som vi än så länge har nästan gratis i det här landet. Men det här är en trend som bygger på den gamla traditionen att automatiskt kyla efter träning, som det inte finns -något stöd för i forskningen. En maratonlöpare skulle aldrig stoppa benen i en hink med iskallt vatten efter ett lopp och försöka vila sig i form. Kroppen är genial och löpare vet att den återhämtar sig bäst genom lugn rörelse och joggar därför någon timme dagen efter loppet. Det är samma för hästen.
    – Det är förstås enklare och snyggare att sätta på ett bandage, men ur hållbarhets- och rehabiliteringsperspektiv är det bättre att lägga rejält med tid på att värma upp och skritta av hästen. Unga ryttare som blir influerade av hur topp-ryttarna gör, glömmer att dessa har både skrittmaskin och hästskötare som sköter det jobbet.

    Fakta

    Så fungerar de olika bandagen

    Kylande: Får blodkärlen att dra ihop sig. Minskar eventuella blödningar och är därför bra vid skador. Om bandaget gjorts med kallt vatten eller is är den sammandragande effekten kvar så länge bandaget är kallare än hästens kroppstemperatur. När vattnet värmts upp uppstår ett ökat kompensatoriskt blodflöde.

    Värmande: Får blodkärlen att vidgas och ökar blodcirkulationen, vilket gör att slaggprodukter som mjölksyra försvinner snabbare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym