HästutredningDet är en ren tillfällighet att en statlig hästutredning tillsätts strax efter att spelskatten höjdes och hästsektorn förlorar 200 miljoner årligen. Det säger landsbygdsminister Peter Kullgren till Ridsport.
– Den här utredningen har jag velat göra sedan jag tillträdde, och nu har det blivit möjligt.
Ministern om nya hästutredningen: ”Det är på tiden”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Utredningen har ett år på sig att se över allt från hur det kan bli enklare att driva hästföretag till hur hästsporten kan bli mer inkluderande.
Beskedet om utredningen kommer bara veckor efter beslutet om höjd spelskatt, som innebär att ATG och därmed hästsporten förlorar 200 miljoner årligen. Beslutet fick LRF Häst att efterlysa en utredning som ser över vilka konsekvenser detta får för hästnäringen.
Men att hästutredningen startar precis nu har inget med det att göra, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
– Visst har jag utsatts för påtryckningar från sektorn, och jag är bekant med frågan. Men skattefrågan ligger inte hos oss, och den här utredningen fanns på radarn redan tidigare.
– Jag ser att hästsektorn är viktig ur många aspekter, inte minst ur ett näringsperspektiv, och vi vill se över hur det kan bli enklare att driva hästföretag.
Över 30 år sedan senaste breda hästutredningen
Det är mycket länge sedan en statlig utredning gjorde en total genomlysning av hästsektorn. Vi kan behöva gå tillbaka till 1991 för att hitta en lika bred utredning. Den utredningen visade att det saknades en nationell plattform för hästfrågor, och ledde till att HNS bildades.
Hästföretagande och inkludering
Hästutredningens uppdrag
Ur direktiven
Utredaren ska
kartlägga hur hästnäringen ser ut och har utvecklats i Sverige samt identifiera vilka hinder som finns för affärsutveckling,
kartlägga regelverket och vägledningar i syfte att fler hästverksamheter på sikt kan bedrivas på ett sätt som gör att verksamheten kan klassas som näringsverksamhet och inte som hobby,
föreslå åtgärder för att underlätta företagande, stärka lönsamheten och öka sysselsättningen inom hästnäringen, särskilt i landsbygderna, samt
kartlägga hästnäringens behov av kompetensförsörjning och kompetensutveckling på olika nivåer och vid behov föreslå effektiva och ändamålsenliga utbildningar som är anpassade till behoven i hästnäringen och arbetsmarknaden i stort samt efterfrågan från de som vill studera hästinriktade utbildningar, och
föreslå åtgärder som tillgängliggör hästsporten för fler barn och unga i hela landet.
i utformningen av förslagen, beakta kostnadseffektivitet och samhällsekonomisk lönsamhet.
Uppdraget ska redovisas senast den 20 maj 2025.
– Det är hög tid att se över hästfrågorna igen, säger Peter Kullgren.
Ibland kan det ses som ett sätt att begrava ett ämne, genom att tillsätta en statlig utredning. Hur stor är risken för det?
– Det räcker med att titta på direktiven för att se att det inte är avsikten. Det är dessutom så att om vi vill ändra i lagar och regelverk måste vi ha en utredning som grund för våra förslag. Annars får vi kritik från Lagrådet. Vill man få något gjort, så behövs en utredning, säger Peter Kullgren.
Men väntan kan bli lång. Det visar utredningen om djurens hälso- och sjukvård, som var klar i november 2022 och fortfarande inte har lett till några förändringar.
– Vi har ett pågående beredningsarbete där, och jag är medveten om att frågorna hänger ihop. En förutsättning för hästföretagandet är att det finns tillgång till vård, säger ministern.
Utredare med utmärkt kompetens
Utredningen leds av Marie Thelander Dellhag, vd inom allmännyttan och på fritiden engagerad i såväl ridsport som travsport.
– Hon har erfarenhet från offentlig förvaltning och dessutom kunskap om ämnet, och har därmed en utmärkt kompetens för att leda utredningen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, som själv har en viss erfarenhet av hästlivet.
– Några somrar arbetade jag delvis på en mindre gård och där fanns det hästar, som jag både red och körde.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på