Sverige
13 juni 16:46

Regeringen tillsätter utredning – vill stärka hästnäringen

RegeringsbeslutAtt främja företagandet inom hästnäringen, se över utbildningsbehovet samt göra sporten mer lättillgänglig för barn och ungdomar. Det är vad regeringen presenterar som mål, när de nu fattat beslut om en ny utredning inom hästnäringen.

Regeringen tillsätter utredning – vill stärka hästnäringen
Vid besöket hos Mälarhöjdens ridskola fick ministern ta sig en ridtur. Foto: Jakob Lagerkranser/regeringskansliet

På torsdagen besökte Sveriges landsbygdsminister, Peter Kullgren, Mälarhöjdens ridskola. Där presenterade han att regeringen har beslutat att tillsätta en hästutredning. Syftet med utredningen är att främja företagandet och öka sysselsättningen inom hästnäringen, att se över utbildningsbehovet och kompetensförsörjningen inom hästnäringen samt att tillgängliggöra hästsporten mer för barn och ungdomar.

– Sverige har en framstående hästnäring med många utövare och stora internationella framgångar. Näringen ger upphov till arbetstillfällen, inte minst i landsbygderna, och med den här utredningen vill regeringen stärka näringen ytterligare, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Uppdraget presenteras nästa år

– Barn och unga har behov av ökad tillgång till en aktiv och meningsfull fritid. Jag ser fram emot utredningens analys kring vilka effekter en ökad delaktighet i hästsporten skulle kunna få, säger socialminister Jakob Forssmed.

Regeringen har utsett Marie Thelander Dellhag som särskild utredare. Hon är verkställande direktör på MKB Fastighets AB och styrelseledamot i bland annat Svensk Travsport. Uppdraget ska redovisas senast 20 maj 2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden