Sverige
12 augusti 2022 12:22
Ridsportplus

”Det bolmade vit och svart rök från bilen”

BrandEn brand i en hästlastbil hade kunnat sluta i katastrof, men tack vare rådigt ingripande från medtrafikanter var elden redan släckt när räddningstjänsten kom fram. Hur kan hästmänniskor bäst förbereda sig för bränder i fordon? Vi har pratat med räddningstjänsten i Åkersberga som var på plats vid onsdagens brand.

”Det bolmade vit och svart rök från bilen”
Som tur var lugnade sig hästarna när de fick äta gräs. Foto: Lena Carlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var vid lunchtid i onsdags som räddningstjänsten i Åkersberga utanför Stockholm fick ett larm. En hästlastbil hade fattat eld och hela stationen, närmare bestämt två brandbilar, skickades ut till branden.

En av dem som kom körande före dess att brandkåren var på plats var Lena Carlsson, som plötsligt såg en hästlastbil stå parkerad längs vägkanten.

Nynylena
Lena Carlsson. Foto: Privat

– Jag var första bilen som stannade och det bolmade vit och svart rök bakifrån bilen, berättar Lena Carlsson, som är hästmänniska och står bakom företaget Luc of Sweden.

Samlade ihop brandsläckare

Det kom snabbt fler bilar som stannade, eftersom vägen är hårt trafikerad. I lastbilen stod två hingstar och en valack.
– Jag frågade en kille om han kunde hålla en häst. Han sa ja, och jag berättade att det var hingstar så vi borde hålla dem ifrån varandra lite, säger Lena.
– Hästarna var lite skärrade men jag tror inte de förstod vad som hände. När vi fick ut dem i gräset började de beta och tog det lite coolt. Killen som hjälpte till var jätteduktig.

Hästarnas ägare kom i en egen bil till platsen och tog genast fram en brandsläckare. Övriga som stannat började gå runt och fråga efter fler brandsläckare.
– Vi fick fram fem eller sex brandsläckare. När brandkåren kom var branden i stort sett släckt. Men det var skönt att de kom så fort, och det var två brandbilar. Efter ett tag fick de ordning på allt och då lämnade jag ifrån mig hästen, jag stod lite dumt till med bilen.

Det var först efter att hästarnas lastats om och lastbilen fraktats bort som Lena Carlsson insåg vad hon precis hade varit med om. Hon beskriver det som en chockläge.
– Man fattar inte först, man går bara in i ett krisläge där man gör vad man måste, men när man kommer hem tänker man ”vad har hänt, och vad kunde ha hänt?”.

Pulversläckare viktig livlina

Att vara väl förberedd, även på de värst tänkbara scenarierna, är viktigt när man transporterar hästar. Det säger Anders Madsen, tf styrkeledare på Åkersberga brandstation.

– Det är krav på varningstriangel och det är bra att ha brandsläckare, även om det inte är krav på släckare, säger Anders Madsen som rekommenderar pulversläckare, eftersom den fungerar för att släcka bränder i alla typer av material.
– De finns i olika storlekar så de kan passa även i fordon.

En annan risk för den som transporterar hästar är att djuren kommer lösa.
– Så det är bra att ha med sig någon slags utmärkning att sätta i ett träd eller liknande för att markera var hästen försvunnit in i skogen. Precis som man ska markera om man kört på vilt.

Och det är bra att stanna på platsen för att möta upp räddningstjänst, polis eller viltvårdare, säger Anders Madsen.

Ännu värre än en häst i skogen är hästar som är lösa på vägen.
– Då är det bra att ringa P4:s trafikredaktioner som kan berätta att det finns lösa hästar på den och den vägen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden