Dressyr
20 november 2020 13:55
Ridsportplus

”Det handlar om att prioritera”

Ryttare på väg upp“Bara gör det” är ett motto som genomsyrar hela Lena Helanders väsen. Hon är ensamstående mamma till en dotter med Downs syndrom, heltidsarbetande redovisningsekonom – och Grand Prix-ryttare som dansar med eliten.

”Det handlar om att prioritera”
”Min största tröskel var Medelsvår B. Inför det programmet fick jag 
prestationsångest och fick låna en väns äldre häst för att rida igenom det först. Efter det gick det fint", säger Lena Helander. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Målmedveten och envis är de orden som far ur Lena Helander när hon ombeds att beskriva sig själv.  På frågan om hur hon får tiden att räcka till svarar hon enkelt:
– Det handlar om att prioritera.

Under hösten 2020 gjorde Lena något som många bara drömmer om, hon red SM-kvalet i dressyr den 4 september och dagen efter GP Special på sin häst Soay.

Det var för 13 år sedan som Lena Helander bestämde sig för att det var dags att köpa häst igen efter en tids uppehåll från hästägandet. Livet som mamma hade fått sin beskärda del. Parallellt hade hon hela tiden jobbat med hästar och även ridit andras hästar. Men där fanns alltid en önskan om att ha en egen häst.

Resultatet blev en halvårsgammal hingst som hon inte ens sett en bild på, men vars annons hade fått henne att fastna. Att köpa ett föl var planerat eftersom Lena kände att den tid hon skulle behöva lägga kunde komma längre fram och i takt med att dottern blev äldre.

Tanken var att rida medelsvår

Målet var att kunna rida på medelsvår nivå. Tidigare hade hon ridit på LA-nivå och presterat väl. Lenas inställning och plan har alltid varit att försöka hålla utbildningsnivån för hästarna till den åldersgrupp de tillhör, vilket resulterade i att hon visade Soay som 3-åring och som 4-åring. Och resultaten var goda.

Fakta

Tre snabba frågor till Lena Helander

Vid-slottet
Lena Helander och Soay på SM. Foto: Privat
  1. Vad har du för tips till andra som drömmer om att utbilda sin häst till er nivå?
    – Man måste våga. Ta hjälp av en tränare som du har förtroende för och var inte rädd för att misslyckas. Man är inte bäst på en gång.
  2. Hur lägger du upp din och Soays träning?
    – Jag rider dressyr fyra-fem dagar per vecka och så rider vi ut i skogen en dag per vecka.
  3. Har du något extra speciellt minne från SM?
    – Ja, absolut. På torsdagen skulle jag visa Soay banan och befann mig plötsligt ensam på banan med självaste Patrik Kittel. Jag var helt starstruck men vågade inte be om en autograf. Det var så häftigt.

Berätta om Soay?
– Han är min bebis, säger Lena med värme i rösten. Det är en häst med goda gångarter men han är inte flashig och har egentligen lite för lite energi. Hade han varit en människa hade han legat i soffan och glott på tv.

Hur tog du dig till Grand Prix?
– Det var min tränare som hintade om att jag borde rida Lövsta Future Challenge när Soay var elva år. Det gjorde vi och kom till finalen. Med det i ryggen bestämde jag mig för att nästa utmaning var Grand Prix.

Hade du hjälp av någon att utbilda Soay för de högre klasserna?
– Jag har min tränare Emilie Nyreröd, som jag rider för var tredje vecka, men utbildningen skötte jag själv. Jag hade aldrig ridit många av momenten tidigare och det är verkligen tack vare min tränare som jag lyckades lära både mig och Soay rörelserna. Han har lätt för både piaff och passage och det underlättade ju en del.

Hur var det att rida SM?
– Det var så roligt. Jag fick gåshud när jag red in på banan.

Var du nervös?
– Nej, jag var inte det. Eftersom det var publikfritt känns det som att jag fick en mjukstart. Det var ganska bra för psyket.

Vad är nästa mål?
– Vi fortsätter att jobba på. Jag ska försöka höja nivån på tävlingarna och så vill jag rida SM 2021. Och då får det gärna finnas publik på läktarna.

Fakta

Lena Helander

Soay-o-jag
Lena Helander och Soay. Foto: Privat

Namn: Lena Helander.

Ålder: 53 år.

Familj: Dottern Ida, 26 år, och särbon Patrik.

Aktuell: Deltog på SM.

Häst: Soay f -07 e Sandakan-Vivaldi, uppf Sara Uggelberg.

Största meriter: 4:e plats i Grand Prix Special och 26:e plats i SM.

Förebild: Mamma som vunnit VM i triathlon, var reserv i OS i simning och är Friskisledare vid 78 års ålder.

Favoritmotto: ”Alla kan rida Grand Prix”, som Patrik Kittel säger.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden