Krönika
10 juni 2021 13:00

Det nya normala är dyrare och krångligare

SportkrönikaAtt trängas i köer och sitta tätt intill främlingar på läktare från hela Sverige, eller kanske till och med hela världen, tillhör en annan tid och ett annat sätt att leva. Ridsports sportkrönikör Annelie Frank funderar på "det nya normala" och vad det innebär för hästsporten.

Det nya normala är dyrare och krångligare
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

Ridsportens nya verklighet kommer att bestå av ständiga tester för aktiva, funktionärer och publik, vaccinpass, bubblor för aktiva och andra grupper, temperaturmätning av publik vid entréer, hälsodagböcker och förmodligen andra restriktioner och regler som vi ännu inte känner till. Det är vad jag tror.

Det kommer att bli dyrare för arrangörer, krångligare för besökare och massor av administration för de aktiva. Vad allt detta, ”det nya normala”, i sin tur kommer att innebära för ridsporten är stort och svårt att förstå och greppa.

Falsterbo Horse Show blir i år till exempel Falsterbo Horse Show Sport Edition. Ett evenemang som fokuserar på tävlingar utan den publikfest som brukar känneteckna sommarens stora hästfest. Vi kommer att se fler sådana åtgärder – faktum är att många tävlingsarrangörer redan är intrimmade i att köra coronasäkra arrangemang utan publik.

Hur mycket tester och dokumentation orkar de med för att hålla sitt tävlande i gång?

Att det skulle kunna bli ”som vanligt” på tävlingar igen har länge känts helt orimligt. Att trängas i köer och sitta tätt intill främlingar på läktare från hela Sverige, eller kanske till och med hela världen, tillhör en annan tid och ett annat sätt att leva.

Vad kommer att hända med de delar av ridsporten som traditionellt sett har lockat mycket publik? Och de aktiva – hur mycket tester och dokumentation orkar de med för att hålla sitt tävlande i gång? När tycker de att det inte längre är värt det (kom ihåg att de även har hästarnas EHV-virus att hantera)?

Och hur blir det med mediebevakning på plats när journalister och fotografer får mängder med restriktioner och regler att hantera?

Kommer publiken att bli mer selektiv, minska antalet tävlingar de åker på om tester och vaccinpass behövs eller om de måste vända i entrén med sin dyra biljett om kroppstemperaturen är över 37,5 grader? Tävlingsarrangörer och aktiva kommer att behöva plan A, B och C lång tid framöver – allt blir dyrare och krångligare. Publiken är hänvisad till webb-tv. Den internationella tävlingscirkusen blir ännu mer en bubbla för en inre, resursstark krets.

Tävlingsarrangörer och aktiva kommer att behöva plan A, B och C lång tid framöver.

Samtidigt kanske trenden med ett ökat intresse för att rida på ridskola och skaffa häst fortsätter. För hittills har coronaviruset i alla fall inte kunnat ta ifrån den som är frisk och lever i Sverige möjligheten att umgås med och utvecklas tillsammans med hästar.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jana Wannius
, president för Falsterbo Horse Show. För att han har insett att nu är det flexibilitet som gäller och ser till att det blir ett högklassigt sportevenemang i Skåne i sommar.

Tummenned
Diss

Ruttna rånare
Sadeltjuvar. Alltså. Tar det aldrig slut …

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden