Sverige
30 oktober 2014 11:09

”Det ska vara enkelt”

Det var dags för ett stopp i Stockholm, Runsten, för Alexander Zetterman under hans clinic-turné i landet. Här visade han hur man jobbar hästen till de där runda, spänstiga sprången alla eftersträvar.

”Det ska vara enkelt”
Alexander Zetterman höll clinic hos Årsta Runsten på onsdagskvällen. Roland Thunholm

– Det är det här man ser varje morgon på de stora tävlingarna. Hästarna ska vara balanserade och fria. Det är modern ridning.

Alexander Zetterman reser landet runt för att dela med sig av sina erfarenheter och träningstips. Inspiration, något att jobba med och en hint om hur han själv jobbar hoppades han själv kunna dela med sig av. En sak var tydlig redan från början – det ska vara så enkelt som möjligt.
– Hästar är fantastiska djur, vi kan få dem att göra vad som helst. Alla vet det – det ska vara enkelt, hästarna ska hoppa runt. Men det är ingen som tränar på det.

Det första Alexander gjorde var att titta på ryttarnas och hästens position. Hur mjuk hästen var, hur den kan samla sig.
– Vi vill försöka få den där extra spänsten i sprången. Modern ridning, som vi ser på de bästa ryttarna, som verkligen låter hästen jobba med och mot hindret. De rider aldrig med hästarna i handen. Även i avsprånget ska hästen kunna sänka nacken och samla all kraft i språnget.

En pedagogisk clinic, med tydliga tips och råd till publiken avbröts emellanåt av en del problem med för lågt ljud i mikrofonen.
– Jag pratar skånska också. Jag kanske får ändra min dialekt lite grann så att ni förstår, sa Alexander.

Han höjde några varningsfingrar för två saker: skänklar och händer.
– Jag ser för många ryttare som har underskänkeln för långt fram. Då hamnar man i stolsits och tappar styrkan i underskänkeln. Det är viktigt att man har tramp i stigbygeln men att man inte har för mycket tryck så att skänken glider fram.

Han sa också att han ser för många ryttare som rider med händerna för mycket mot magen. Han påpekade att man aldrig ska bryta kontakten med hästens mun.
– Det som jag hela tiden förespråkar – bra kontakt från armbågen, hela vägen fram till hästens mun. Ha inte låsta händer utan öppna fingrar. Jag gillar att rida med gummityglar, då behöver jag inte knipa för att få kontakt. Jag kan ha mjuka öppna fingrar utan att tygeln glider i min hand. Tänk på tygellängden så att ni hela tiden kan ha händerna precis vid manken så att man hela tiden jobbar med och mot hästens mun.

Den första övningen för Åsa Frändberg och Malin Åkerström, kvällens två första ryttare, var att rida sina hästar innanför spåret. Något att göra till vardags för alla.
– Många ryttare hänger hela tiden ute mot väggen och då tränar man inte på att kontrollera hästens utsida. Man slarvar i svängarna och sen får väggen ta emot det som man inte gör med ytterskänkeln och tygeln.
– Den första övningen jag alltid börjar med när jag vill mjuka hästen är att böja hästen åt vänster och åt höger på rakt spår. Målet är att hästens kropp ska vara helt rak, att bara hästens nacke böjs. Man ska kunna ställa nacken åt vilket håll man vill utan att bogarna flyter ut eller att man tappar positionen.

För att parera hästarna och balansen, när den till exempel flyter ut åt vänster, ska ryttaren lägga på mer vänsterskänkel och på samma sätt när hästen glider åt höger. När hästen ställs, ska ryttaren ta och lätta.
– Sitt inte kvar för länge och bara ställ, då blir hästarna bara segare och segare. Ta igenom och släpp, ta igenom och släpp. Då hittar hästen sin takt.

Övningen gjordes först i trav, sedan i galopp. Automatiskt arbetar hästarna med bakbenen under sig. Gör den inte det märks det genom att hästen blir vinglig.
– Den här övningen är så viktigt. Om jag bara fick ge en övning till ryttarna att fortsätta arbeta med den närmaste månaden är det denna. Du måste ha takt, rakriktning. Sen kommer samlingen gratis efter det.

De flesta hästar har en sämre sida, som är svårare att arbeta. Alexanders tips är att man kan ha kvar den högerställd lite till, om det är den sidan som är extra svår, för att få hästen att jobba den svaga sidan.
– Det ska vara tydligt. Ställer du hästen vänster ska det synas. För en häst som inte är van att göra det här arbetet gäller det att man är väldigt känslig.
– Det är skänklarnas jobb att se till att det finns energi in till tyglarna. Det är här många går vilse från början, att ni slarvar redan här.

Säte och skänkar för att samla hästen
På långsidan fick ryttarna i uppgift att länga hästarna, för att sen korta dem på kortsidan. Målet var att ryttarna skulle komma ut genom sista kurvan på kortsidan och lätta på handen. Alexander påpekade hur viktigt det är att man jobbar hästen samlad med så lite vikt som möjligt.
– Det hjälper inte att ha hästen samlad om man har 100 kilo kvar i handen. Då kommer den ändå springa rakt igenom ett hinder. Det är helt värdelöst att gå mot ett hinder om man inte har hästen där man vill ha den. Men om man hela tiden tränar hästen på att hoppa med rätt teknik så kommer den bara att bli bättre och bättre.

Alexander menar att hästen ska komma tillbaka och samla sig, använda ryggen. Ryttaren ska vara helt eftergiven och sitta upp i rätt position. För att samla hästen används säte och skänklar.
– Resultatet av ett bra jobb är att du ska kunna länga tygeln och hästen kan bära sig själv i den formen. Kan du inte göra det har du inte gjort ditt jobb rätt.

Nästa övning är att galoppera över två mindre räcken på långsidan. Avståndet emellan är långt, för att det ska finnas tid och plats för att arbeta hästen. Alexander påpekar att ryttaren ska börja titta på hindret redan i början på kortsidan. Annars är det försent.

Mellan hindren handlar det om att få hästen att lyssna, helst med så små hjälper som möjligt.
– Det är som när du ställer in radion. Vilken frekvens vill du att hästen ska svara på? Att hästen lyssnar när du viskar, det är det du vill komma till. Träna hästen att lyssna på detta så kommer hästen att lära sig, om du är envis. Den ska lyssna när du bara rätar upp dig.

Om du känner att hästen tappar takten eller till exempel tar upp huvudet är Alexanders råd att gå in på en volt och arbeta hästen tills den är samlad och arbetar under sig. Att du kan lätta på handen är viktigt.
– När du mjuknar i handen ska inte hästen börja springa framåt utan vara kvar i samma form och galopp. På en häst som har lite ojämn galopp ska du sakta ner, inte börja jaga på. Låt den hitta sin balans.
– Det är så här jag jobbar med hästarna varje dag. Väldigt enkelt. Jag försöker få hästarna lugna men motiverade, sade Alexander Zetterman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden