Fälttävlan
26 juni 2016 19:34
Ridsportplus

Svennerstål: ”Trodde jag aldrig”

Ludwig Svennerstål är överväldigad efter sin trestjärniga seger med King Bob i polska Strzegom på söndagen. "Han har gett mig tillbaka för allt de här dagarna," säger Ludwig Svennerstål om den lilla hästen som har varit hans kompanjon i sex år.

Svennerstål: ”Trodde jag aldrig”
Ludwig Svennerstål har knappt ord för vad han känner efter att hans veteran King Bob slagit personligt rekord i dressyren och vunnit sin första internationella seger i helgen. EventingPhoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När det behövdes som bäst slog Ludwig Svennerstål och King Bob till. Ekipaget började den trestjärniga klassen i polska Strzegom med att slå personligt rekord i dressyren, och gick sedan i mål på sitt dressyrstraff efter en svår terräng i 30-graders värme och en nervdallrande hoppning med endast 0,1 straff ner till tvåan, Tysklands ”oslagbare” Michael Jung och Fischer Takinou. 
– Jag har inte ord. Det är…helt sjukt Att jag åker hit med King Bob och vinner… Det trodde jag aldrig, och nog inte Staffan (Lidbeck, svensk förbundskapten, reds anm) eller någon annan heller för den delen, säger Ludwig Svennerstål när prisutdelning, ärevarv och allt annat som hör till en vinnares plikter är avklarade. 

Tydligt svar till förbundskaptenen
Tävlingarna i Strzegom var hans stora chans att visa att han är värdig en plats i ett svenskt OS-lag senare i år. Och Staffan Lidbeck kan knappas ha fått ett tydligare svar. 
– Det är bara att lyfta på hatten! ”Ludde” gjorde en jättebra dressyr med båda sina hästar och fortsatte sedan med en lika bra terräng där han gick i mål inom tiden utan att behöva pressa sina hästar. Och sedan klarade han hoppningen med den pressen på sig. Det är starkt och en prestation som ingen annan av de OS-aktuella har varit i närheten av i år, säger Staffan Lidbeck. 

King Bobs bakgrund och härstamning är inte helt klar. ”Ludde” tror att valacken är 18 år, på en del ställen finns det uppgifter om att han är 17 år. Segern i Strezegom är hur som helst valackens första internationella seger. Och det är inget hemligt recept bakom den plötsliga storformen hos King Bob.
– Nej, han har tagit det ganska lungt. Han skulle ju ha gått Badminton men fick en hudinfektion så jag strök mig. 
– Men han är en cool häst. 

Har placeringar i fyrstjärnigt
Visst har ekipaget visat vad det går för tidigare ända upp till fyrstjärnig klass och var bland annat elva i Luhmühlen 2013 och åtta i Bughley samma år. 
– Men att få vinna… Han har gett mig tillbaka för allt de här dagarna, säger Ludwig Svennerstål som har haft King Bob i sex år.
– Vi har ett bra partnerskap. Men det kan bli ännu bättre, till exempel i dressyren finns det fortfarande en del att förbättra, säger han. 

Om inget oförutsett händer kan Lundwig Svennerstål räkna med en biljett till Rio och OS om ungefär en månad. Själv vill han inte säga att allt är klart, men menar att den här segern ger ett gott självförtrende inför ett eventuellt OS – inte minst det faktum att han faktiskt vann över den så gott som oslagbare tysken Michael Jung.
– Det är klart att det ger stort självförtroende, säger han. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden