Distansritt
12 februari 2017 19:00

Distansen skakas av nytt dödsfall

Distanstävlingen President Cup i UAE skördade ännu ett dödsfall i distansvärlden. Nu har antalet döda distanshästar denna säsong stigit till 12 stycken.

Distansen skakas av nytt dödsfall
Ytterligare en häst har dött vid ett distanslopp i UAE (bilden har inget samband med artikeln)

I helgen har den tresjärniga ”HH The President of UAE Endurance Cup” över 160 kilometer ridits i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Inga svenska ryttare fanns med i startfältet – Svenska Ridsportförbundet fick inbjudan att skicka tre young riders till tävlingen men avböjde.

Tidigare svenskägda hästen Porlando var däremot en av hästarna som tog sig igenom loppet och klarade slutbesiktningen. Porlando och ryttaren Mohammed Saeed Suhail Salem Alkhyeli slutade som nummer 62 i loppet på 9.36,47 tim/16,365 km/tim. Alla godkända i slutbesiktningen vid mål fick 100.000 AED vilket är drygt 242.000 kronor.

Vad som nu skakar distansvärlden är att ytterligare en häst förolyckades under tävlingen. Enligt uppgifter som Ridsport fått från ridsportjournalisten Pippa Cuckson var det en nioårig valack som dog under tävlingen. Detta blir då det tolfte kända dödsfallet bland distanshästar denna säsong.
– Nio är officiellt noterade som ”Catastrophically Injured” i de officiella resultatlistorna, säger Pippa Cuckson till Ridsport.
– Ytterligare tre är registrerade som döda i FEI:s databas exakt samma dag som de anges att de inte kunnat slutföra den tävling de startat i, meddelar Pippa Cuckson.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden