Distansritt
20 juni 2021 10:21
Ridsportplus

Distansrutinen besegrade värmeböljan

NationelltKilsbergsrittens 80 km blev en tuff och långsam utmaning i värmeböljan utanför Örebro, men rutinerade elitryttaren Sara Fredriksson kunde hjälpa sin fullblodsarab El dor Pribot till deras första seger.

Distansrutinen besegrade värmeböljan
Värmlandsekipaget El dor Pribot och Sara Fredriksson segrade på Kilsbergsrittens 80 km utanför Örebro. Foto Sara Larsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att det finns ett uppdämt behov att få tävla nationell distansritt i Sverige råder inga tvivel om. När pandemirestriktionerna ändrades något, så blev det rusning till TDB och Kilsbergsritten. Detta trots att seniorekipagens restriktioner fortfarande är bara en enda hinknisse (medhjälpare/groom) per ekipage till fots i vetgate och med bil på hela tävlingsområdet inklusive banan mot normalt två till fem hinknissar och ofta flera bilar i teamet. Även ryttarnas barn får inte vara på tävlingsområdet utan räknas som hinknissar i dessa pandemitider.

Vi bjöd på en varierande bana. Sara Larsson, tävlingsledare.

Kilsbergsritten, med tävlingscentrum, vetgates, start och mål på en del av den stora campingplatsen med hotell i Ånnaboda cirka 20 km väster om Örebro, är en ny tävling i distansritt. Arrangören Nerikes Distansryttarklubb har dock funnits i många år och arrangerat ett flertal distansritter genom åren på andra platser i Närke.

I år var det två tävlingsklasser på 80 respektive 50 km, och 2 olika banor på 31 och 18 km plus en 500 m lång extrasträcka fram och tillbaka till en pliktport för att få ihop distansen på 80 km.

Olika underlag

– Vi bjöd på en varierande bana med både flera backar och en höjdskillnad på cirka 100 meter, många vägbyten, och både skogsstigar och asfalt men mest grusvägar. På 80 kilometer rids första sträckan på 31 km två gånger, berättade tävlingsledaren Sara Larsson.

Gärna sol, men mellan 20 och 30 plusgrader är inte idealet när man tävlar i distansritt. På 80 km med 17 starter fanns det flera rutinerade ekipage och även tidigare SM-medaljörer, men tempot till vetgate blev ovanligt lågt i den förutspådda värmen. Från 12,28 km/tim ned till 9,35 km/tim, och det hade nog varit bra att flytta starten till klockan 6 eller 7 i stället för 9 i rådande sommarljusa vädersituation. Med runt 17 till 20 plusgrader hade de flesta hästarna klarat cirka 15 till 17 km/tim och riskerna för uttorkning minskat. Det är självklart inget måste att rida fort i en distansrittstävling, men i varje tävling vill man ju oftast skapa bättre rutin och förutsättningar för ett bättre resultat i nästa lopp och testa gränserna och formen.

Behövde tid

I vetgate 1 klarade de fyra första att vara inom 5 minuter och de 10 första inom 19 minuter. Men nästan hela startfältet behövde mellan 4 och upp till 6 minuter och några längre tid för att klara att kyla sin häst och kunna klara pulskontrollens gräns på 64 slag/min inom 15 minuter. Ett ekipage blev uteslutet troligen pga överskriden maxtid.

Tandoori/Sophie Alm tar ledningen med 12,28 km/tim en dryg minut före tioårige El dor Pribot och rutinerade Sara Fredriksson som har över 6.000 genomförda tävlingskilometer. De båda klarar första sträckans 31 km på 2.32,52 tim. Obligatoriska vilan i vetgates var 40 minuter.

Uppgörelse mellan två

Den 2 maj på Flobyrittens 50 km blev El dor Pribot tvåa och Tandoori trea bakom segraren Wielki Willow/Louise Eriksson. Under sista sträckans 18 km blev det åter en tvåhästarsuppgörelse mellan El dor Pribot och Tandoori. El dor Pribot och Sara var några sekunder snabbare över mållinjen och segrade på 6.20,04 tim/12,63 km/tim. Veterinärernas pris för Best Condition, BC, som bland distansryttarna världen över anses mycket eftertraktansvärt i de distanser där det delas ut, gick till trean i mål WA Shakila/Anita Oldenburg som hade ridtiden 6.40,34 tim/11,98 km/tim.

Många faktorer

På 50 km som är den kortaste tävlingsdistansen i distansritt blev det 15 starter. Det är många olika faktorer som påverkar vilket sträcktempo det blir i ett lopp i distansritt. Banans karaktär och underlag, väder, kyla och värme, hästens och ryttarens dagsform, och stora eller mindre startfält är bara några faktorer.

På en kort distans som 50 km brukar det ofta vara lite högre tempo än på 80 och upp till 140 km. Men värmeböljan påverkade tempot även på 50 km till mellan 12,37 km/tim och 9,44 km/tim på första sträckans 31 km. Ett bra bevis på att ryttarna lyssnade på sina hästar och red klokt i värmen på både 80 och 50 km.

Andra raka segern

På 50 km tog Wielki Willow/Louise Eriksson som ohotad segrare sin andra raka seger på 50 km i år med ridtiden 3.43,3 tim/13,42 km/tim. Två hästar uteslutna för gait (hälta) en häst för hög puls och ett ekipage på egen begäran.

Under midsommarhelgen skulle Nordiskt Mästerskap i distansritt genomförts i Norge, men ländernas restriktioner medförde att det blev inställt till nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden