Distansritt
8 maj 2020 18:11

Distansryttarnas utmaning: ”Ryttare i alla grenar är välkomna”

16 milTvå distansentusiaster riktar en utmaning till ryttare i alla discipliner: Rid 16 mil på åtta veckor. "Vi tror utmaningen kan vara ett sätt att hålla motivationen uppe och att fler kan upptäcka distansritt som sport," säger Katarina Munsgård i Mälardalens Distansryttarförening och en av de drivande i den digitala utmaningen som är öppen för alla.

Distansryttarnas utmaning: ”Ryttare i alla grenar är välkomna”
Distansritt är ett sätt att komma ut i naturen med sin häst. På bilden PQS Solero och Jessica Holmberg vid EM i Storbritannien 2019. Foto: Katarina Mungsgård

Det var när Katarina Munsgård, ordförande i Mälardalens Distansryttarförening, surfade runt på nätet som hon inspirerades av ett tyskt initiativ i dessa pandemitider när det inte är tillåtet att ordna några tävlingar.

Det är kanske enklare för den som är lite nyfiken att haka på att göra den här utmaningen hemma när det passar en själv. Anna Wiik, Mälardalens Distansryttarförening.

Inspirationen ledde till att hon och klubbkamraten Anna Wiik designade en distansutmaning – på distans.
– Det är ju så trist nu när man inte kan göra något men vi tänkte att då har man tid att träna upp sin hästs kondition, säger Katarina Munsgård.

Utmaningen handlar om att ekipaget ska göra 16 mil under åtta veckor, ett pass måste vara minst en mil långt för att få räknas.
– Du kan välja om du vill rida ensam eller med någon annan, det är valfri gångart och du kan göra det precis när det passar dig själv, säger Anna Wiik.

Alla grenar

Utmaningen riktar sig till alla och duon hoppas att ekipage från flera olika grenar sluter upp.
– Vi tror att vi inom distansen kan lära oss mycket av dressyr och hoppning, och tvärtom. Det handlar om att roligt med sin häst, säger hon.

Så här års brukar tävlingssäsongen i distans ha kickat igång.
– Många aktiviteter som vi ordnar handlar om att få in nya till sporten, men i år kan vi ju inte ha prova-på och sånt i samma utsträckning som tidigare. Men vi tänker att det kanske är enklare för den som är lite nyfiken att haka på att göra den här utmaningen hemma när det passar en själv, säger Anna Wiik.

– Och många tävlingsryttare har uttryckt att de saknar en morot, och det kan kanske det här bli. Vi tror utmaningen kan vara ett sätt att hålla motivationen uppe och att fler kan upptäcka distansritt som sport, säger Katarina Munsgård.

Sträckorna måste dokumenteras med valfri, lämplig app.

Aktivitet på nätet

Det har redan gått att anmäla sig i ett par dagar och det är redan en stor blandning på deltagare bland de nästan 50 som har antagit utmaningen.
– Vi har någon som har anmält sig med sin pensionerade tävlingshäst och som ska skritta sina min, vi har ponnyer och hästar.  Det är en väldig aktivitet i Facebookgruppen som vi har startat. Det diskuteras appar, ridstigar och folk hittar andra deltagare i sitt närområde, säger Anna Wiik.

Utmaningen börjar den 1 juni och pågår i åtta veckor. Den som genomför utmaningen får en rosett och det utlovas också en hel del överraskningar på vägen.

– En mils ritt motsvarar ungefär sträckan för en timmes uteritt i skritt, trav och lite galopp. Så det är något de flesta kan göra, säger Katarina Munsgård.

De tror också att utmaningen är en passande aktivitet under den rådande pandemin med restriktioner inom de flesta områden.
– Det är få saker som får en att må så bra som att vara ute i naturen med sin häst, säger Anna Wiik.

Här finns mer information om utmaningen.

Även Anklams Distansryttarsällskap har ett alternativ till tävling på Nationaldagen, den 6 juni. Det handlar om en virtuell träningsritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden