Avelsnyheter
5 oktober 2017 10:25
Ridsportplus

Döda ponnyhingstar toppar förärvningsstatistiken

Poetic Justice tog täten i fjol ser ut att stanna där ett tag framöver.
Connemaran är den mest framgångsrika faders­hingsten, när ponnyernas tävlingsresultat summeras.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport publicerar som alltid tabellen över ponnyavelns bästa prestationsförärvare, sett till andelen föl som blivit tävlingsponnyer i förhållande till hingstens totala antal levande födda föl.
  Tabellen är uppdaterad med avkommornas tävlingsresultat för 2016 och med avkommor födda 2011 – alltså de ponnyer som var fem år under tävlingsåret 2016.

  Poetic Justice i toppen
  Precis som i fjol toppas tabellen av connemarahingsten Poetic Justice. Det är mycket som talar för att vi kommer att se honom i en topposition som förärvare under flera år framöver, eftersom han fortfarande har många relativt unga avkommor som hinner tävla och meritera sig under kommande år.
  Poetic Justice, som dog i Frankrike 2016, toppar både på den stora sammanlagda listan och tio–i–topp–listan över hoppförärvare.

  Vermont bäst bland dressyrponnyerna
  Bland dressyrförärvarna är det den svenskfödda ridponnyhingsten Vermont, som själv gått ponny–EM i dressyr, som ligger i topp.

  Vår statistik tenderar att gynna äldre hingstar med många årgångar avkommor på tävlingsbanorna. Många av hingstarna i den övre halvan av statistiken är döda i dag. Men inte alla. En hingst som klättrat snabbt i andelen avkommor som blivit tävlingsponnyer är ridponnyhingsten Valdo. Han lämnar både hopp- och dressyrponnyer, och ligger nu högre på listan än sin ovan nämnde far Vermont.

  Valdo och den tyskfödde Top Nordpol står i en klass för sig bland de hingstar som satts in i aveln efter 2005. Top Nordpol är död, men har i gengäld sonen Top Silvio Hästak, som i år vann SM i hoppning kategori C vid endast åtta års ålder.
  När det gäller hingstar som inte längre är avelsverksamma, är det värt att hålla ögonen på söner som företräder samma prestationsblod och som dessutom helst har egna tävlingsmeriter.

  Poetic Justice har till exempel den internationellt meriterade sonen Poetic Kelly, som finns tillgänglig via fryst semin.
  Dito-blodet finns representerat genom den unge ridponnyhingsten Converse All Star, som har Dito som morfar.

  Miclas Activs son Miclas Aristocrat var medlem i laget som tog silver på ponny–EM 2016. Han har inte varit i avel under sin tävlingsverksamma tid, men för den som vill komma åt Smedhults Cavat–blodet finns Dimmans Eros med EM–brons i lag i fälttävlan och SM–medaljer i hoppning.

  För den som söker en ren welshhingst kan det vara värt att notera att Simberg Hobnob fortfarande varit i avel och fertil under årets säsong.


  Så är den gjord

  Listan över ponnyavelns bästa prestationsförärvare

  Tabellen bygger på antalet levande födda föl per hingst åren 1986–2011 enligt Svenska Hästavelsförbundets statistik samt Svenska Ridsportförbundets tävlingsstatistik för åren 1990–2016 för avkommorna.
  Endast hingstar med minst 30 föl är med, för att få någorlunda säker statistik.

  De raser som omfattas är ridponny, new forest, connemara och welsh av sektionerna B, C och D.
  Som tävlingsavkomma räknas en ponny som placerat sig på regional tävling eller högre, eller 5- och 6-årig ponny som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelning.

  Som kvalificerad tävlingsavkomma räknas kategori C- och D-ponny som placerat sig i lägst motsvarande medelsvår hoppning, lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan. För kategori B-ponny räknas även motvarande lätt A hoppning och lätt fälttävlan.
  De hingstar som inte haft föl efter 1996 och de hingstar som har mindre än 10 procent tävlingsavkommor har uteslutits ur tabellen.

  Hela listan över ponnyavlens prestationsförärvare 2017 finns som PDF här.

  Denna text publicerades första gången den 21 september i Tidningen Ridpsorts papperstugåva nummer 18-2017. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden