Körning
10 september 2016 17:38
Ridsportplus

Dilba dog som svensk mästare

Marie Ņgrens ponny Dilba dog som svensk mästare. De var på SM i sportkörning för att försvara sin SM-titel när D-ponnyn dog under maratonmomentet.
"Hon fick ett bra slut, hon dog mitt uppe i det hon älskade att göra"

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Marie Ågren och ponnyn Dilba skulle försvara sin SM-titel i sportkörning. De hade laddat för körning mitt i centrala Göteborg, de hade laddat för åtta tuffa maratonhinder i Slottsskogen. Men det gick inte enligt planen.

  – Efter sträckorna kollades hon av veterinär innan vi gav oss ut mot hindren, berättar en samlad men genomledsen Marie.  Inga problem, vi fick beröm för en ponny som var i toppform.
  – Första hindret gick bra men så vände vi in mot det stora hinderområdet. Dilba blev supertaggad, maraton var ju hennes specialgren. Och när hon hörde speakerns röst så gav hon järnet.

  När Marie skulle göra en tvär sväng ut på körvägen genom hinderområdet fick hon inget gensvar i tömtagen.

  – Det hände ingenting

  Några sekunder senare segnade Dilba ner på marken och Marie insåg nästan direkt att här fanns inget att göra. Ponnyn var död – det gick på några sekunder.

  En fruktansvärd chock för Marie och groomen, Maries dotter Jossan Johannesson. Jossan var blixtsnabbt framme vid ponnyns huvud men insåg även hon att det var slut.

  – Hon dog i min famn

  Teamet runt ekipaget plus många andra kuskvänner var snabbt framme runt Dilba och täckte över henne. Sjukvårdsteam och djurvårdsteam var lika snabba de och täckte upp, konstaterade att ponnyn var död. Marie och Jossan var chockade men hade inte skadats fysiskt.

  Marie är mitt i sorgen och imponerad av proffsigheten och snabbheten hos dem som hjälpte till. De som snabbt fick in ponnyn i transporten och körde iväg med henne från tävlingsområdet.

  Marie och Jossan följde med sin ponny till stallområdet vid Ullevi där man la Dilba i ett specialutrymme.

  – De hade gjort så fint, fortsätter Marie. Hon låg på en presenning, hon hade ett täcke på sig och de hade satt dit blommor. Där tog vi adjö av henne.
  – Hon fick ett bra slut, menar de båda. Hon dog mitt uppe i det hon älskade att göra.

  Ponnyn har funnits i familjen i drygt tio år och har mängder av framgångar i körsporten både med mor och dotter vid tömmarna. Flera SM-tecken, senast 2015 med Marie på kuskbocken, den tävlingen gick i Åstorp.

  Nu ska Team Ågren åka hem till Gotland med en tom hästtransport. Det känns hårt, lite tröst kan de andra hästarna i hagen ge. För här finns Signe, ett russto i den större storleken som både Marie och Jossan hoppas mycket på.

  – Dilba var ju inte så glad för att gå dressyr, säger Marie. Det var ju maraton som var hennes stora grej. Signe kan bli bättre i dressyren.

  Nu ska Dilba obduceras för att man säkert ska veta vad som hände de där sekunderna efter hinder ett.

  Trösten är att ponnyn var i toppform, noga kollad av tävlingsveterinär Ellen Law som gav mycket beröm till en mogen ponnydam med fina värden efter en tuff resa genom stan.

  – Dilba dog som en svensk mästare, hon fick en fin avslutning, menar både Marie och Jossan.

  Läs mer om dödsfallet här

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden