Fälttävlan
9 oktober 2020 16:43
Ridsportplus

Doldis på väg till UVM med familjeuppfödning: ”Otroligt taggad”

MästerskapI morgon, lördag, börjar Aria Ramkali resan till Frankrike och unghäst-VM med familjeuppfödningen Flanders. "Det känns väldigt speciellt att göra detta med en häst man har haft från början," säger 24-åringen som gör sitt första UVM. Resan dit har bland annat gått via tyska OS-guldmedaljören Peter Thomsens stall, men kunde ha fått ett plötsligt slut då Aria Ramkali bröt nacken för fyra år sedan.

Doldis på väg till UVM med familjeuppfödning: ”Otroligt taggad”
Aria Ramkali och Flanders ska representera Sverige på UVM i Frankrike. Foto: Alma Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På onsdag är det hästbesiktning av alla deltagande hästar i årets unghäst-VM i fälttävlan i franska Le Lion d’Angers.

  Hon kan till exempel bli lite spänd så jag får planera för att hantera spänningen. Aria Ramkali om Flanders.

  I startfältet finns en svensk UVM-debutant med 6-åriga familjeuppfödningen Flanders (AES sto e Diamantino VDL-Indoctro , uppf/äg Sarah och Aria Ramkali).
  – Det känns jätte-, jättekul. Jag är otroligt taggad, säger 24-åriga Aria Ramkali.

  Utanför de allra innersta svenska fälttävlanskretsarna är hon lite av en doldis efter 2,5 år i Tyskland hos OS-guldmedaljören Peter Thomsen där även svenska mästerskapsryttarna Malin Petersen och Louise Romeike började sina karriärer.

  Men tiden i Tyskland fick ett hastigt slut då Aria Ramkali ramlade av och bröt nacken i samband med NM för fyra år sedan.

  Ariaportratt
  Aria Ramkali.

  – Jag gick omkull och landade på huvudet. Det var som tur var något som kallas för en stabil fraktur och jag fick ha nackkrage i tre månader. Sedan fick jag vänta ännu ett tag innan jag kunde rida för musklerna i nacken var tvungna att byggas upp igen, säger Aria Ramkali.

  ”Känns speciellt”

  Redan innan olyckan hade hon tänkt vända tillbaka till Sverige så småningom och starta eget. Men först skulle hon rida tyska Bundeschampionat dit hon hade flera hästar kvalade. Så blev det inte.
  – Jag har gjort precis allt själv med Flanders och har följt henne sedan hon var föl. Men rida in henne kunde jag inte göra för det var i samband med att jag hade brutit nacken, säger Aria Ramkali.
  – Det känns väldigt speciellt att göra detta med en häst man har haft från början.

  Det 6-åriga stoet har hunnit visa vad hon går för i Sverige under året trots de få tävlingarna detta coronaår. Hon kvalade till UVM på Segersjös internationella tävlingar och några veckor innan det vann hon sin tvåstjärniga debut i Gärds. Ekipaget är också uttaget till Svenska Ridsportförbundets speciella satsning på unga fälttävlanshästar.

  – Hon har varit jättebra hela säsongen och gått som en raket hela året, säger Aria Ramkali som nu driver egen verksamhet tillsammans med sin mamma i skånska Blentarp.

  I verksamheten ingår en liten uppfödning.
  – Flanders mamma är ett sto som har gått svår hoppning. Jag har en 4-årig halvbror till Flanders också.

  Känslig och tittig

  Aria Ramkali beskriver Flanders som känslig och tittig och med bra hoppning i sig.
  – Och så vill hon alltid ha sällskap av sin egen lilla ponny i hagen hemma.

  Ryttaren ser känsligheten och tittigheten som positiva egenskaper.
  – Ja, men det gäller att känna henne väl. Hon kan till exempel bli lite spänd så jag får planera för att hantera spänningen.

   

  UVM i fälttävlan avgörs i Le Lion d’Angers, Frankrike, 15-18 oktober. Förutom Aria Ramkali/Flanders representeras Sverige av Johan Lundin/DOS Si Bon, William Nilson Fryer/Joël och Ludwig Svennerstål/Unchained Melody. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden