Sverige
9 januari 19:48
Ridsportplus

Domstol river upp beslut om bidrag till förening

DomslutTvå ridskolor i samma kommun har fått olika stora bidrag från kommunen. Så får det inte se ut, enligt en dom från förvaltningsrätten.

Domstol river upp beslut om bidrag till förening
Ridskoleverksamheten i Jukkasjärvi ska få lika mycket som den i Kiruna, menar domstolen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Iskalla Ryttare i Jukkasjärvi har länge kämpat för att få Kiruna kommun att betala lika stora bidrag till föreningen som Kiruna Ridklubb får. Men kommunen har menat att verksamheterna inte är likartade, trots att båda har ridskola som i första hand riktar sig mot barn och ungdom.

– Vi har hållit på med kommunen ganska länge men inte fått gehör. Vi kände att till slut måste man göra någonting, så vi överklagade till förvaltningsrätten, säger Mari Helen Lindström, ordförande i föreningen Iskalla ryttare.

Ordförande Mari Helen Lindström
Ordförande i Iskalla Ryttare, Mari Helen Lindström. Foto: Privat

Olika aktivitetsbidrag

Men Iskalla Ryttare och Kiruna Ridklubb har alltså fått olika bidrag per aktivitetstimme. Den mer centrala ridskolan har fått 166 kronor per aktivitetstimme, medan den i Jukkasjärvi fått 152 kronor.
Totalt får Iskalla Ryttare 375 000 kronor i driftsbidrag, medan Kiruna Ridklubb får 300 000 kronor mer, 675 000 kronor. Det enligt P4 Norrbotten, som gjort ett radioinslag om saken.

”Vi fick rätt”

Nu river förvaltningsrätten upp beslutet om storleken på bidraget till Iskalla Ryttare.
– Vi fick rätt. Likställighetsprincipen säger att man inte kan behandla två föreningar så olika. Kommunen har sagt att vi inte har jämförbar verksamhet, men domen visar att den är det, säger Mari Helen Lindström.

Hon hinner smita ifrån en hopptävling när det är prisutdelning för att prata med Ridsport per telefon. Det är ett kommunmästerskap med tre föreningar med, som hålls på Kiruna Ridklubb. Några schismer mellan föreningarna verkar det inte handla om. För år 2021 blir det så att Iskalla Ryttare får ett ökat bidrag, medan Kiruna Ridklubbs högre bidrag ligger kvar. Detta eftersom kommunen inte får dra tillbaka ett gynnande beslut som redan fattats.

270750295_710344753263088_8677181298642294102_n
Iskalla ryttare har inget ridhus.

– Sedan får man se framöver vilken beräkningsgrund de kommer att ha. Kommunen måste ha en policy, inte bara för ridning utan för idrott i sin helhet, och det har de tydligen inte eftersom det inte är jämlikt, säger Mari Helen Lindström.

En företrädare för kommunen säger till P4 Norrbotten att det kommer att göras en jämkning.

Läs förvaltningsrättens dom här (pdf).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden