Nyheter
13 november 2017 19:42

Domstol slår fast – hästar får beta i strandskyddsområde

StrandskyddDet var fel att förbjuda hästar på strandskyddade områden, det har mark- och miljööverdomstolen konstaterat i en dom i dag. Domen kommer att få stor betydelse för hästnäringen eftersom den slår fast att hästar har samma status som andra betande lantbruksdjur.

Domstol slår fast – hästar får beta i strandskyddsområde
Att hästar inte har fått beta på strandskyddade områden har varit ett stort problem inom hästnäringen. I dag kom domen som förhoppningvis sätter punkt för den negativa särbehandlingen av hästen som betesdjur i strandnära områden. Foto: Ann Sofi Hjärn

Det faktiska mål som drivits gäller travtränaren Robert Bergh, som köpte en gård i Marks kommun i Västergötland, där det tidigare gått kor på betesmarker i ett strandskyddat område.

När Robert Bergh ville ha sina travhästar på samma marker sade först länsstyrelsen och sedan mark- och miljödomstolen nej, med motiveringen att hästverksamheten inte räknades som jordbruk.

Går inte att beskriva hur stort detta besked är

Mark- och miljööverdomstolen har i domen som meddelades i dag kommit till rakt motsatt slutsats. Domen slår nämligen fast att hästar är en del av jordbruket.
−Det går inte riktigt att beskriva hur stort detta besked är, säger en lycklig Lotta Folkesson, ordförande för LRF Häst, LRF:s branschorganisation för hästföretagande.

Det är LRF som tillsammans med Robert Bergh överklagat upp till högsta instans.
−Att hästar inte har fått beta på strandskyddade områden har varit ett stort problem inom hästnäringen, säger Lotta Folkesson och fortsätter.
– Hästen har fallit mellan stolarna både på detta område och när det gäller plan- och bygglagen, och nu har vi en vägledande dom när det gäller hästar och strandskydd.

Domstolen har förstått hästens roll i jordbruket

– Detta är glädjebesked för hela den svenska hästnäringen och LRF. Domen visar att Mark- och miljööverdomstolen förstått hur varierade våra moderna svenska jordbruk faktiskt är och att hästen är en del av jordbruket, säger Lotta Folkesson, som nu hoppas att de som tidigare fått nej till hästbete på strandskyddat område hör av sig till sin kommun eller länsstyrelse och begär en omprövning.

Lisa Kylenfelt, jurist hos LRF Konsult, har ansvarat för principmålet hos travtränare Robert Bergh och menar att avgörandet kommer att bli vägledande framåt. Det är därför en mycket viktig dom för hela det svenska hästföretagandet.

– Domen visar att vi nått fram med vår information om hästens betydelse som lantbruksdjur och landskapsvårdare. Det är en stor framgång som vi hoppas kan få betydelse även för andra frågor där hästföretagandet särbehandlas på ett negativt sätt, säger Lisa Kylenfelt, LRF Konsult.

– Det känns särskilt häftigt att domen kan gälla för flera hästägare, säger en lättad och nöjd Robert Bergh, som nu kan släppa ut sina hästar i de gamla kohagarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden