Sverige
24 augusti 2017 13:30

Politiker omskakade av hästbranschens problem

”Hur kunde det bli så här?” Det undrade riksdagsledamoten Monica Haider (S) under torsdagens seminarium där orättvisor och godtycke som drabbar hästföretagare togs upp, såväl när det gäller skattefrågor och bygglov som hästförsäljning.

Politiker omskakade av hästbranschens problem
"Det är dags att sluta betrakta hästnäringen som ett särintresse eller en hobby utan som företagande", sade Birgitta Losman, regionråd för MP i Västra Götaland under torsdagens hästföretagarseminarium i Göteborg.

UPPDATERAD 19/9 Ett 50-tal personer deltog i politiker- och hästföretagardagen i Göteborg under torsdagen där uppfödaren Eva Gudmundsson från Östergötland inledde med att ge konkreta exempel från sin vardag.
−I dag är första dagen hemifrån sen i april, förutom när jag jagat vita och grå frigolitlådor, sade Eva Gudmundsson, en av dem som haft problem med att få leveranser av hästsperma i tid.

Skatteverket ifrågastte företaget

Hon berättade om en vän som startade avel med sina tre ston, fick ett föl som var mycket lovande, men avstod från att sälja det på fölauktion av känslomässiga skäl. Det ledde till att Skatteverket ifrågasatte om företaget hade vinstsyfte.
Samma vän byggde sedan ridhus samtidigt som en annan granne byggde maskinhall. De använde samma byggnadsleverantör och förutsättningarna var likartade.
−Ändå kostade ridhuset 70 000 kronor mer, i bygglov och andra avgifter, som inte krävs vid bygge av en maskinhall.

Köparna lämnar tillbaka hästar

Eva Gudmundsson berättade också om hur det är att som företagare sälja hästar till en privatperson. Hon fick ganska nyligen ta tillbaka en häst hon sålt för 300 000 kronor. Den fungerade inte med nya ryttaren, och en röntgen visade ryggproblem.
−Jag hade inget annat val än att låta köpet gå tillbaka, trots att vi röntgat den själva två gånger innan försäljningen, och trots att röntgenplåtarna vi fick från köparen var omärkta.
−Det är tveklöst så att köparna är medvetna om att de kan lämna tillbaka en häst som inte faller dem i smaken.

Hästar räknas inte som lantbruksdjur

Travtränaren Robert Bergh vittnade om sin konflikt med Marks kommun, som inte låter hästarna beta på strandskyddat område, trots att förre gårdsägarens kor gick där. Orsaken är att hästar inte räknas som lantbrukets djur.
Varför hästar inte räknas som ett lantbrukets djur blev första frågan som moderatorn Per Skoglund ställde till en politikerpanel med representanter från fem partier.
−Lantbrukets djur är mat, hästar är inte mat, sade Kristina Yngwe, riksdagsledamot för Centerpartiet, och gav därmed ett exempel på hur generaliseringen kan gå till.
−Hästar upplevs av många som antingen spel och dobbel eller något som Frida, elva år, håller på med, sade Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna, som därmed ville göra tydligt att många fortfarande har en alltför enkelspårig syn på hästens betydelse i näringslivet och på landsbygden

Hästnäringen är inget särintresse

Monica Haider (S) uttryckte sin bestörtning över villkoren som hästföretagare lever under.
−Innan jag blev riksdagsledamot och ansvarig för hästfrågor hade jag ingen kunskap om hästföretagarnas villkor. Det finns mycket att göra i sektorn, och hästnäringen är mer på agendan i dag.
−Jag är glad åt att många partier driver de här frågorna. Det är dags att sluta betrakta hästnäringen som ett särintresse eller en hobby utan som företagande, sade Birgitta Losman, regionråd för MP i Västra Götaland.
Flera av politikerna underströk hur viktigt det var med samarbete inom hästbranschen.
−Det är bra att hästnäringen sätter mål, och sedan kan politiken komma med verktygen, sade Cecilia Widegren.

Lång process återstår

Hur lång tid kan det då ta innan hästföretagare jämställs med andra företagare, hästar jämställs med kor och det går att sälja hästar under rimliga villkor, undrade moderatorn Per Skoglund.
−Sverige består av ett utredningsväsende. Processen har börjat med att ändra konsumentköplagen vad gäller levande djur, och det kommer att ta några år, sade Cecilia Widegren.
−Fem år. Omregleringen av spelmarknaden kommer att påskynda förändringen, spådde Bengt Eliasson.

FOTNOT: Referatet från seminariet har uppdaterats den 19 september sedan det framkommit att några av de närvarande politikerna felciterats i den ursprungliga texten. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden