Världen
2 september 2020 13:19

Dopningsfall utrett – hästskötare urinerade i stall

DopningÄnnu ett fall med mänsklig urin som leder till ett internationellt dopningsfall har uppdagats. Denna gång gäller det italienske dressyrryttaren Pierluigi Sangiorgi vars häst testade positivt för substansen aripiprazole som används mot psykoser hos människor.

Dopningsfall utrett – hästskötare urinerade i stall
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Det var på tävlingar i Slovenien i maj 2019 som Pierluigi Sangiorgis häst Gelo delle Schiave lämnade det positiva dopningsprovet.

Substansen aripiprazole används vid behandlingar av psykotiska tillstånd hos människor och är förbjudet att ge tävlande hästar.

Ärendet har tagit tid att utreda, men nyligen bestämde FEI:s tribunal att inte ge ryttaren den avstängning på två år som först var aktuell. Under utredningen har det framkommit att ryttarens hästskötare åt medicin med substansen och regelbundet urinerade i boxen där den dopade hästen stod. Detta bedöms vara orsaken till att hästen har fått i sig substansen. ”Urinerande i flera dagar på ströbädden där hästen stod har utan tvekan lett till kontaminering av hästen. Det stämmer också överens med de låga mängderna av substansen som fanns hos hästen,” uppger en expert i undersökningen.

I juni avgjorde Idrottens skiljedomstol, CAS, ett liknande ärende där en chaufför hade urinerat där den dopade hästen fanns.

 

Hela beslutet finns här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden