Hoppning
28 december 2020 08:44
Ridsportplus

Douglas Lindelöw: ”Jag hoppas att det blir ett OS 2021″

FramtidstroDouglas Lindelöw har tacklat den stora scenförändring som covid-19 har skapat med stort lugn. Tävlingsuppehållet har han nyttjat till att jobba med sina hästar för att vara redo 2021.

Douglas Lindelöw: ”Jag hoppas att det blir ett OS 2021″
Douglas Lindelöw tillsammans med valacken Eldoret PS. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport intervjuar Douglas Lindelöw har den andra vågen av covid-19 tagit tillvaron i ett tajt grepp. Under året har han ändå lyckats tävla en hel del internationellt. För bara några veckor sedan gjorde han sin 2 000:e internationella start.

Hemma förbereds en förändring: Fulltofta Gård säljs och en ny bas ska etableras med färre hästar, vilket innebär att många unghästar säljs av.

Har du fått en annan syn på din tävlingstillvaro under pandemin?
– Både och. Min ståndpunkt är att det ändå är hälsan som är viktigast. Ja, det är viktigt att tävla men det är bättre att vänta en månad till för allas säkerhet – om det behövs. Jag vill att alla ska vara försiktiga, jag rör mig inte utanför gården mer än jag absolut måste. De tävlingar jag har varit på har haft ett bra upplägg sett till säkerhet och smitta.

Hur har du hanterat situationen med tävlingsstopp?
– Jag har trots det tävlat en del, nationellt och internationellt. I Sverige har jag ridit unghästar och på högre nivå, till exempel ATG-serien. När vi tävlar på hemmaplan är det mestadels rankningspoäng vi går miste om. Jag har lyft den problematiken flera gånger att det är något som drabbar svenska ryttare mer än andra nationaliteter – vi saknar internationella tävlingar. Rankningspoängen och topplistan styr oerhört mycket, och som ryttare behöver du poängen för att få plats i startlistorna.

Hur klarade ni situationen under månaderna helt utan tävlingar?
– I början tränade vi mycket med alla hästar. Vi jobbade också med att simulera tävling genom att åka på pay & ride eller hyra in oss på banor. Det är väldigt utvecklande för hästarna, både de mer etablerade och de yngre. De yngre hästarna har fått lite extra tid och jag tror att alla är i bra fas med var de ska vara.

OS sköts fram och tävlingskalendern tömdes helt under tolv veckor. I början av året hade du Cheldon och Casquo Blue på väg mot mästerskapsklass; har tidsförskjutningen varit en för- eller nackdel för dig?
– Det går inte att säga fördel, inte med tanke på pandemin. Men det har inte varit till min nackdel i så hög grad. Mina unga hästar gynnas av ett år till i form av förberedelser. Jag har stöd från SOK för träning, jag har varit och ska åka igen till Marco Kutcher.
– Jag hoppas att det blir ett OS 2021 och att jag kan konkurrera om en plats. För några veckor sedan gjorde jag en CSI4* i franska St Lô där Casquo Blue hoppade fantastiskt i Grand Prix – ett skönt kvitto på att hästarna håller formen. Men det är tråkigt att vi inte kan tävla så mycket, jag har så fina hästar i stallet nu tack vare Stall Zet. Det känns som att ha en sportbil i garaget som du inte får köra med.

En av dina största hästägare, travstallet Stall Zet, har upplevt en rysare när deras hingst Propulsion fråntagits segrar sedan flera år tillbaka. Har du drabbats av de svallvågorna?
– Det raka svaret är nej. Sedan vill jag inte uttala mig om Propulsion-affären som är både komplex och långt ifrån avklarad. Jag gläds varje dag åt vårt samarbete. Daniel Redén, vd och tränare, fortsätter att vinna, han är förmodligen landets bästa travtränare oavsett vilka hästar han tränar.

Fakta

Douglas Lindelöw

Douglas-redigerade_02
Douglas Lindelöw Foto: Kim C Lundin

Ålder: Fyller 30 år den 10 december.

Bor: Stall Fulltofta utanför Hörby.

Familj: Flickvän Nicole Klement.

Aktuell: Har gjort fler än 2 000 internationella starter. Har utbildat uppemot 25 hästar till svår hoppning.

Meriter: Red sitt första mästerskap som junior 2007 med Caliando, vann YREM med Talina 2010. Har varit i världscupfinal två gånger med två olika hästar, Casello 2015 och Zacramento 2018. Tog lagsilver vid EM i Göteborg 2017 med Zacramento.

Har trots pandemin passerat 2.000 internationella tävlingsstarter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden