Avelsnyheter
16 december 2019 18:26

Dragon Welts uppfödare köper travstuteri

UtmaningPernilla Svensson och Joakim Lindqvist föder upp hopp- och dressyrhästar. Den mest kända uppfödningen är Dragon Welt som köptes av Jan Brink. Nu kommer suffixet PWR även att synas bland travhästar – uppfödarparet har köpt travstuteriet Staro International.

Dragon Welts uppfödare köper travstuteri
Pernilla Svensson driver PWR-stuteri. Foto: Lottapictures

– Jag är intresserad av travvärlden och har länge tänkt köpa ett avelssto, men nu blev det ett stuteri i stället, säger Pernilla Svensson till tidningen Sulkysport.

Huvudsysslan kommer dock även i fortsättningen att vara avel med dressyr- och hopphästar – i kombination med travare. Något som inte är helt ovanligt i Europa.
– Några av de bästa uppfödarna i min värld håller på med uppfödning av travhästar också, som Alwin Schockemöhle i Tyskland och Joris de Brabander i Belgien, säger Pernilla Svensson som ser fram emot utmaningen.

Till sin hjälp har hon travnestorn Staffan ”Staro” Nilsson som nu lämnar över sitt livsverk. Stuteriet i småländska Ramkvilla har gått på sparlåga, men när Pernilla Svensson och Joakim Lindqvist flyttar in med sonen Vincent i mars väcks bland annat hingststationen till liv igen. Den erfarna personalen följer också med på köpet.

Pernilla Svensson och Joakim Lindqvist har egentligen drömt om att flytta till kontinenten, men flyttar nu i stället norrut från gården i skånska Broby, där de hittills har bedrivit sin hästverksamhet.

Två världar blir en

Ida-Linn Lundholm kramar hingsten Dragon Welt efter en makalös finalritt.
Ida-Linn Lundholm, beridare hos Jan Brink, med Dragon Welt efter en lyckad ritt. Foto: Arkivbild

PWR, som är en förkortning av ordet ”power”, är suffixet som Pernilla Svensson använder när hon döper sina dressyr- och hopphästar. Den allra mest kända uppfödningen är den godkända avelshingsten Dragon Welt som köptes av Jan Brink, vann allt och som sedan såldes utomlands. Tanken är att framtida travuppfödningar ska få samma suffix, men först ska Svensson-Lindqvist sätta sig in sin ”nya” värld.

– Det ska bli väldigt kul och jag hoppas att det går att sammanföra båda världarna, säger Pernilla Svensson till Sulkysport.

Staffan ”Staro” Nilsson äger fortfarande nio fölston och tolv föl och kommer fortsätta att vara engagerad i stuteriet under 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden