Dressyr
1 juni 05:50

Dressyr-SM drar igång på Strömsholm

Dressyr-SMÄntligen har det blivit dags för Strömsholmsdagarna med dressyr-SM för alla ålderskategorier. Dessutom blir det SM i paradressyr. Här är en snabbguide till helgens medaljstrider.

Dressyr-SM drar igång på Strömsholm
Patrik Kittel och Forever Young, här i Falsterbo förra året, kommer till SM på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Det är en fullspäckad tävlingshelg som väntar med bland annat nationshoppningar i både Nederländerna och Drammen, GCT i St Tropez och Norrköping Horse Show på hoppsidan. Dessutom blir det fälttävlans-SM för juniorer och young rider i Össjö.

Samtidigt smäller det till ordentligt med Strömsholmsdagarna och dressyr-SM i alla ålderskategorier. Att ha ett samlat SM för alla åldrar är väldigt givande för de yngre ryttarna, menar förbundskaptenen Bo Jenå.
– Det är kul för ungdomarna kan få snegla på seniorerna och få lite inspiration av deras ritter, säger han till Svenska Ridsportförbundet.

SM är också sista anhalten innan laget till Nordiska mästerskapen i Drammen tas ut.
– Där är det ju ryttarna som är på väg upp som får chansen, mixat med några av de mer rutinerade, säger Bo Jenå.

Aktuella SM-ekipage från landslagets spetstrupp är flerfaldige SM-guldvinnaren Patrik Kittel som tillsammans med Forever Young FRH är på jakt efter ännu en SM-titel. Sedan flera år är hans ambition att komma upp i Ulla Håkansons rekord på ett dussin SM-guld. Och det närmar sig med stormsteg, han har nio guld varav ett med årets starthäst stoet Forever Young HRH. Tillsammans tog de guld 2021 på Flyinge när Forever Young HRH bara var nio år gammal. Från landslaget spetstrupp kommer även VM-ekipaget Jeanna Högberg med stoet Astoria, 2021 tog hon silver med Lorenzo.

Från landslagets A-trupp kommer Tinne Vilhelmson SilfvénDevanto och stallkamraten Caroline Darcourt som i veckan välkomnats in i A-truppen och startar med Lord Django i SM-klassen och Bournonville i Lövsta Future Challenge. Tinne Vilhelmson Silfvén har själv fyra SM-guld, det första med Caprice på Strömsholm 1993 och det senaste med 2011 med Don Auriello.

SM-dagarna inleds med 16 ekipage i U25-klassen som rider sitt första kval under torsdagens eftermiddag. Med i startfältet finns fjolårets guldmedaljör Jennifer Lindvall med Midt-West Casino och bronsmedaljören Evelina SöderströmCilantro. De utmanas av bland annat Ellen Hedbys med stoet Sonnenkönig och Mary-Sophie Haid-BondergaardRoberto des Frettes. U25-ryttarnas final går redan på lördag kl 13.

Det blir även SM i paradressyr där finalerna rids på lördagen den 3 juni.

Seniorernas SM-final äger rum på söndagen medan children, juniorer och young rider sina finaler på nationaldagen den 6 juni.

På nationaldagen rids även lag-SM i Folksam Ponnyallsvenskan, där 12 lag från hela Sverige gör upp om medaljerna.

Ridsport är på plats och rapporterar hela helgen.

Strömsholmsdagarna 2023 – dressyrprogram samt start- och resultatlistor

Equisport sänder live (betaltjänst)

Strömsholmsdagarna 2023 – hoppning med start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden