Fälttävlan
18 augusti 2017 19:20

Super av Sara – både hon och laget med i medaljmatchen

Dressyren är klar och det blev en avslutning som heter duga. Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 drämde till med dryga 77 procent och säkrade lagets fjärdeplats inför terrängen.

Super av Sara – både hon och laget med i medaljmatchen
OS-ekipaget var bäst när det gällde.


Det här gänget ligger fyra inför terrängen. Foto: Leszek Wójcik

16.20 Lagställning: De fyra lagsvenskarna har slagit till med hejdundrandes dressyrer. Idel personliga rekord och med Sara Algotsson Ostholts avslutning la sig Sverige fyra, bara fem straff efter England som ligger på bronsplats just nu med 111,9 straff.

Frankrike ligger tvåa på 111,8 straff – ruggigt tätt alltså mellan silver- och bronsplats just nu. Tyskland leder med lilla 87,7 straff.


Bettina Hoy är i ledning. Likaså hennes tyska lag, som gemensamt satte ett rekordlågt straff. Foto: Jon Stroud Media/FEI

16.20 Indivduell ställning: Tyskland innehar alla tre indivduella tätpositioner eftre dressyren: Bettina Hoy (24,6 straff), Ingrid Klimke och Michael Jung på första till tredje plats. Femman Sara Algotsson Ostholt har bara 1,4 straff till bronset.

Svenskarnas resultat
•Sara är bästa svensk på femte plats av 77 ryttare – 34,2 straff.
•Louise på plats 13 – 38,3 straff.
•Ludwig på plats 27 – 44,4 straff.
•Niklas på plats 29 – 44,7 straff.
Indivduella ryttare
•Malin på plats 38 – 46,2 straff.
•Anna på plats 59 – 52,3 straff.

Start- och resultatlistor

16.10 Sara Algotsson Ostholt och Reailty 39 gjorde precis vad alla önskade – de levererade på absolut topp och satte ett av sina bästa resultat någonsin när det verkligen gällde.

De fick flera nior, bland annat dubbla för ”ryttare”, och en domare hade dem på över 80 procent. Där fanns inte något alls som domarna enhälligt ansåg vara mindre bra –  där en domare exempelvis satte den enda sexan (för skritt och halvpriuett) gav en annan domare i gengäld en åtta.

– Jag kan inte vara annat än nöjd och speciellt med Reality som levererar på toppnivå just på ett mästerskap, säger Sara till förbundet.

Med deras 77,18 procent och 34,2 straff dundrade OS-duon rakt in på en indivduell femte plats och visade att de minsann är med i medaljmatchen. Ekipaget säkrade lagets fjärdeplats inför terrängen som tar vid i morgon.

Det var för övrigt inte så länge sedan Sara köpte loss sin ”Bigsy” för att säkra EM-starten – läs mer här i Ridsports tidigare artikel.

13.00 Förbundskaptenen cyklar runt terrängbanan och berättar samtidigt att läget är på topp när bara Sara Algotsson Ostholt återstår av de fyra lagryttarna.
– Ludde gjorde ett jättefint test. Några småmissar, men hög grundnivå och den här hästen går bara bättre och bättre, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till Ridsport.

Hur känns det annars i dag?
– Jättebra. Sara som rider i eftermiddag har varit väldigt säker hela året och gör hon ett normalt test kommer det blir bra. Sedan vet vi ju att hästar är hästar och att allt kan hända, men känslan är super, säger Fredrik.


Kaptenen är nöjd. Arkivbild: Roland Thunholm

12.40 Med tre lagryttare klara för alla lag ligger Sverige fortsatt fyra, ungefär sju straff efter trean England. Tyskland har en trygg ledning.

57 ryttare har ridit och just nu ligger Louise sjua, Ludwig på plats 18, Niklas på plats 20, Malin på plats 27 och Anna på plats 44.

12. 20 Dubbla OS-ryttaren och tidigare EM-lagmedaljören Ludwig Svennerstål gjorde entré med av sin handfull trestjärniga hästar: 10-åriga Paramount Importance.

Ännu ett rekordekipage. Foto: Roland Thunholm/Leszek Wójcik.

Strzegom är tidigare vinnarmark för Ludwig och även i dag blev det en bra start med bland annat två nior. Miss i bytena över medellinjen drog ner totalen, medan bland annat den ökade skritten och mellantrav–ökad trav belönades med idel åttor upp till 8,5.

Ekipaget, som ingår i det svenska laget, landade på 70,38 procent och 44,4 straff. Det är en putsning av deras tidigare bästa dressyrstraff.

– Traven kände helt OK, sedan blev han lite spänd och galoppen höll inte den kvalitén som den brukar, säger Ludwig till förbundet och fortsätter.
– Jag valde kandaret idag, vet inte om det påverkade men nu är det så här.

Nu återstår bara Sara Algotsson Ostholt som startar 15.53 i eftermiddag.


Malin och Allan på vet-checken. Foto: Leszek Wójcik

10.40 Den inviduella ryttaren Malin Josefsson på familjeuppfödda Allan V (SWB, val, f-07 e Lucky Point HE-Irco Mena, uppf Miki & Per Josefsson) har precis debuterat på sitt första EM. Flera åttor glänste mest i protokollet för det lovande ekipaget, som radade upp tre snygga trestjärniga resultat månaderna fram till EM.

Den förvända galoppen och därpå ett mindre lyckat byte över medellinjen resulterade i några fyror.
– Det har aldrig hänt förut, aäger Malin till SvRF och fortsätter.
– Jag red för dåligt och han blev lång.

Strax tog de en skön revansch för missen: Nästa förvända galopp och byte över medellinjen belönades med poäng mellan 7 och 8.

Resultatet blev 69,17 procent och 46,2 straff – en välförtjänt plats i den bättre halvan av resultatlistan just nu. 19:e plats med 43 ekipage klara.

Tysklands Bettina Hoy leder fortfarande och Louise Svensson Jähde håller hårt i sin femteplats.

Louise Svensson Jähde och Utah Sun levererade i går. Foto: Leszek Wójcik

09.00 Sverige kunde inte ha fått en mycket bättre start på EM. Två bra rundor med rekordstraff för lagekipagen, levererade av Louise Svensson Jähde och Niklas Lindbäck, ledde till att laget la sig på fjärde plats i dressyrens halvlek.

I dag rider andra halvan av startfältet. Det är just nu tyskt i ledning, både indivduellt och i lag.

Svenska starttider fredag
10.29 Malin Josefsson med Allan V (indivduell ryttare)
12.08 Ludwig Svennerstål med Paramount Importance
15.53 Sara Algotsson Ostholt med Reality 39

Start- och resultatlistor

Vad hände under torsdagen? Läs om det här.

Svenska resultat torsdag
Niklas Lindbäck med Focus Filiocus – 44,7 straff
Anna Freskgård med Box Qutie – 52,3 straff (indivduell ryttare)
Louise Svensson Jähde med Wieloch’s Utah Sun – 38,3 straff

Sändningar
Tävlingarna visas live på betalkanalen  FEI-TV.  Banhoppning och terräng visas på SVT:
•Lördagen den 19 augusti
10.30-16.30 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Terräng
Kommentator: AnnaMaria Jansson, expert: Gunilla Fredriksson, reporter: Malin Larsson.
•Söndagen den 20 augusti
11.30-12.45 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Banhoppning del 1
14.15-15.30 SVT1, svtsport.se och SVT Play: Banhoppning del 2  
Kommentator: AnnaMaria Jansson, expert: Gunilla Fredriksson, reporter: Malin Larsson.

Tidsprogram
•Onsdagen den 16 augusti 15.00: Hästbesiktning
•Torsdagen den 17 augusti 10.00-16.30: Dressyr del 1
•Fredagen den 18 augusti 10.00-16.30: Dressyr del 2
•Lördagen den 19 augusti 11.00-16.30: Terräng
•Söndagen 20 augusti 11.00-12.45: Hoppning del 1
14.15-15.30: Hoppning del 2 för de 25 bästa
15.35 Prisutdelning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden