Sportnytt
13 januari 09:43

Dressyrhästen dog – veterinären måste betala skadestånd

En långdragen rättstvist gällande dressyrhästen Donna Asana har nu nått sitt slut. Hästen dog efter en veterinärbehandling och ägaren får nu 250 000 Euro i skadestånd.

Dressyrhästen dog – veterinären måste betala skadestånd
Den österrikiska veterinären döms att betala hästägaren efter Donna Asanas död. Foto: Creative Commons

Det är tyska sajten St.Georg som berättar om uppgörelsen. Det hela började 2010, och berör den österrikiska dressyrryttaren Evelyn Haim-Swarovski som hade köpt det danska varmblodsstoet Donna Asana (e Don Schufro – Diamant, uppf Anna Marie Blicher Jacobsen) som sitt nya OS-hopp.

Ekipaget hann inte göra så många starter innan stoet fick hosta. Veterinär tillkallades, och denne valde att ge hästen en spruta med ett homeopatiskt läkemedel. Hästen fick en anafylaktisk chock och dog.

Efter prövning i olika rättsinstanser står det nu klart att hästägaren får 250 000 Euro i skadestånd, motsvarande 2,5 miljoner kronor, dock inte för att hästen felbehandlades, utan för att veterinären inte upplyste hästägaren om riskerna som var förenat med behandlingen.

Hästägaren hade från början begärt ett betydligt högre belopp i ersättning, men det avslogs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden