Sport
25 augusti 2017 18:11

Dressyren klar – en svensk kvar på topp tio

Fyrspannstävlingen i Göteborg började under fredagen med dressyren.
Fina insatser av svenskarna, men bara Fredrik Persson är kvar bland de tio bästa.

Dressyren klar – en svensk kvar på topp tio
Fredrik Persson blev bästa svensk i fyrspannens dressyr. Foto: Jenny Schwieler Staaf

De som sa att holländarna skulle bli farliga i detta fyrspanns-EM hade inte fel. Flerfaldige mästaren Ijsbrand Chardon var tidigt ute i startfältet och satte också ribban för vilken poäng som skulle behövas för en topplacering. Han gick upp i ledning med 44,01. En siffra som höll sig ett tag men till slut blev han nedpetad av landsmannen Theo Timmermann på 41,82.

Ijsbrand Chardon låg länge i ledningen.


Theo Timmerman ligger i ledning efter fyrspannens första dag.

Trea så här långt är Belgiens Edouard Simonet, en kusk som tränas av regerande världsmästaren Boyd Exell. Exell är också på plats i Göteborg, för att hålla koll på både sina elever och på hästar som han har lånat ut till europeiska kuskkolleger.

Edouard Simonet ligger på tredje plats.


Axel Olin.

Axel Olin var först ut av svenskarna. Han började dagen med en ombesiktning av veteranen Revolt som ska gå i spannet i maraton. Inga problem den här gången, Revolt fick klartecken och problemet med en tryckande söm var fixat.

Med hästarna Amigo, Bolero, Pamino och Wittstein gjorde Axel en fin uppvisning, stundtals av riktigt hög klass. Den svenske domaren Jan-Erik Pålsson hade honom på den bästa placeringen, nummer 11.
Fredrik Persson var näste svensk ut på banan. Hästarna såg superfina ut och en total fokuserad Fredrik fick ihop 51, 32, bästa resultatet i år.

– Jag är ganska nöjd med spannet men målet var satt att komma under 50. Förlöparna tappade lite av geisten mot slutet, den ene av dem har inte varit med så länge.
Varken Fredrik, Axel eller Johan har dock tappat någon geist. Det är två grenar kvar och målet är där – en bronsmedalj i lag.


Johan Dengg.

Nu när dressyren är avklarad byter man fokus, åker till Slottsskogen och går maratonhinder igen. Om och om igen.
– En fin bana med skiftande hinder, nu gäller det att verkligen hitta den snabbaste vägen, menade Fredrik, som är beredd att lägga minst en timmes planering i varje hinder. Vägarna ska sitta som ett smäck.

Fredrik Persson bäst av svenskarna så här långt med en tiondeplats, Axel på en trettonde och Johan på nittondeplats.
Laget ligger just nu på en fjärdeplats. Holland i ledning före Tyskland. 

Samtliga foton: Jenny Schwieler Staaf

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden